
Crystal Palace
igår kl. 16:38
Crystal Palace 2024/25: utvärdering
Säsongen 2024/25 tog slut för mer än en månad sen, nu är det äntligen dags att kolla igenom hur säsongen gick för spelarna, vem var bäst, vilket är årets nyförvärv och vad kan vi se fram emot att se under säsongen 2025/26?
Först ska vi gå igenom säsongen lite kort, för att sedan ge oss in i att betygsätta spelarna och deras prestationer under den gångna säsongen, för att sist ge ut några utmärkelser till de spelare som på något sätt stuckit ut på ett eller annat sätt.
Efter avslutningen på säsongen 2023/24, som kröntes när Glasners gäng delade ut stryk till Aston Villa, så förväntade sig många en stark start på säsongen 24/25. Michael Olise hade förvisso sålts till Bayern München, men i övrigt var laget intakt och förväntningarna höga. Säsongen inleddes med tre raka London-derbyn, där Palace endast fick med sig ett poäng borta mot Chelsea i tredje omgången. Därefter var det två raka hemmamatcher mot nykomlingarna Leicester och sedan Manchester United, där Palace fick med sig ett poäng i vardera match. Fem spelade matcher, endast fyra mål gjorda framåt och tre poäng inspelade. Detta följdes upp av en viktig match borta mot den dåvarande bottenkollegan Everton, där Palace inte lyckades bärga med sig några poäng. På sociala medier var det oroligt och från olika håll började avgångskraven hagla in. Både Steve Parish och Oliver Glasner skulle ut, enligt många fans. Trots två uddamålsförluster till så vacklade inte förtroendet och Glasner blev kvar.
I den nionde omgången var det dags för ett möte med "Doktor Tottenham", som redan hade hjälpt andra lag att bryta tråkiga sviter. Det skulle inte bli annorlunda den här matchen, utan Palace vann med 1-0 och tog säsongens första trea. Där började vändningen på säsongen och laget gick mot ljusare tider. I matchen mot Wolves den 2 november påbörjades en mäktig svit, som varade hela vägen till april, nämligen tio raka bortamatcher utan förlust. I takt med detta gick resultaten bättre även på hemmaplan och Palace hade lyft sig från den absoluta botten till att vara ett lag strax under mittenstrecket i tabellen.
I sluttampen på säsongen bröts den fina bortasviten med två raka storförluster, först mot Manchester City och sedan mot Newcastle. Med de matcherna försvann den goda målskillnaden och även chansen på en placering som skulle resultera i Europaspel. I de avslutande sex omgångarna skärpte Palace sig och gick obesegrade, trots tuffa möten med Arsenal, Nottingham och Liverpool.
Parallellt med ligan spelades även Carabao-cupen och FA-cupen. Ligacupen spelades under hösten 2024 och Palace tog sig till kvartsfinalerna, där man besegrades av Arsenal. Vägen dit hade startat med en vinst mot Norwich, via QPR och ännu en seger mot Aston Villa. FA-cupen gick som bekant ännu bättre. Det började med två tämligen enkla matcher mot Stockport och Doncaster, innan ett rivalmöte mot Millwall. Millwall besegrades med 3-1 och var det enda lag som lyckades göra mål på Crystal Palace i FA-cupen 2025. Sedan bar det av till Craven Cottage där Fulham besegrades med tre mål mot noll. Crystal Palace hade tagit sig hela vägen till Wembley, men en match på nationalarenan var inte slutmålet. I semifinalen ställdes Oliver Glasners rödblåa armé mot Unai Emerys Champions League spelande Aston Villa. För femte gången under sitt år som tränare för Palace lyckades Glasner överlista Villa och tog sitt Palace till en historisk FA-cupfinal. Säsongens höjdpunkt kom på lördagen den 17 maj när Crystal Palace tog sin första titel i klubbens långa historia genom att besegra Manchester City med 1-0.
Säsongen inleddes inte på ett starkt sätt, men med facit i hand kan man vara nöjd med hur det gick. Kvartsfinal i ligacupen och en tolfteplats i ligan är inget som sticker ut, men ett poängrekord i Premier League och vinst i FA-cupen, det kan man vara stolt över.
Hur har spelarna levererat då? Jo vi ska ge betyg till alla spelare som representerat laget under säsongen. Betygsskalan går från 1 till 5 där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är utmärkt och 5 är världsklass.
Målvakter:
Remi Matthews: Inget betyg.
Remi Matthews har inte fått chansen att spela så han får inget betyg.
Matt Turner: 2/5
Matt Turner kom in för att utmana Dean Henderson men blev istället ett bekvämt andraval. Turner fick endast chansen i några cupmatcher. Han gjorde stabila insatser när han väl fick chansen, men utmanade aldrig Dean Henderson.
Dean Henderson: 4/5
Han gjorde i princip aldrig en dålig match. Laget hade några matcher där man släppte in många mål, men Henderson var aldrig orsaken. I FA-cupfinalen gjorde han även en avgörande straffräddning, utöver att han storspelade och höll City ute från matchen. En otrolig högstanivå och en väldigt bra lägstanivå, men ändå inte riktigt på 5/5 i betyg.
Försvarare:
Caleb Kphora: Inget betyg.
Kphora ser lovande ut, men han fick inte tillräckligt med minuter för att kunna ge ett rättfärdigt betyg.
Nathaniel Clyne: 2/5
Trotjänaren har inte fått särskilt mycket speltid, men han är inte med för att konkurrera om startplatser. När han har behövts så har han levererat. Clyne får ett godkänt 2/5
Daniel Muñoz: 5/5
Säsongens spelare enligt många. Ett offensivt hot, en defensiv trygghet och bra på allt däremellan. Muñoz har varit en bärande del av laget och absolut avgörande i många matcher. Endast en match under hela säsongen där han inte kom upp i nivå, i resterande matcher har han varit en av de bästa på plan.
Ben Chilwell: 2/5
Kom in för att avlasta Tyrick Mitchell, men lyckades inte slå sig in. Han gjorde några bra matcher och ett och annat bra inhopp, dock inte nog för mer än godkänt.
Tyrick Mitchell: 3/5
Otroligt bra i vissa matcher, totalt osynlig i andra matcher. Allt som allt har Mitchell varit bra under säsongen och har fått ihop ett bra spel med Eze på vänsterkanten.
Chadi Riad: Inget betyg
Nyförvärvet kom in med potential. Säsongen har spolierats av skador och han har inte fått nog med speltid för att ge ut ett rättvist betyg.
Maxence Lacroix: 5/5
I början av säsongen när laget gick tungt så stack han inte ut. I takt med att säsongen gick framåt växte Lacroix ut till den sista utposten defensivt och gjorde otaligt många viktiga brytningar och vann nästan alla dueller han gick in i. Ett helt otroligt första år från fransmannen.
Marc Guéhi: 4/5
Gjorde många bra insatser och visade varför han är på topplagens radar. I några matcher kom han inte upp i sin högsta nivå och sett över hela året så gjorde han inte en lika bra säsong som föregående år.
Joel Ward: Inget betyg
Kapten, trotjänare och klubbikon. Joel Wards sista år kommer kommas ihåg för att han äntligen fick lyfta FA-cupens pokal som lagkapten i Crystal Palace. Ett tårfyllt farväl där han för sista gången fick spela framför hemmafansen på Selhurst Park var det enda han fick göra på plan. Inte nog för att ge ett betyg.
Trevoh Chalobah: 4/5
Trots att det bara blev ett halvår i Palace-tröjan satte Chalobah ett stort avtryck. Han gjorde några mål framåt och var otroligt stark bakåt. Första halvans bästa spelare, men blev återkallad av Chelsea.
Mittfältare:
Malcom Ebiowei & Kaden Rodney: Inget betyg.
Ingen av dem fick chansen att spela.
Ismaïlla Sarr: 4/5
Han kanske inte sågs som ersättaren till Michael Olise men jag tycker att han har kunnat fylla hålet som Olise lämnade efter sig. När Palace har mött Aston Villa (fyra gånger under säsongen) så har han gjort mål fem gånger. Tyvärr har hans otroligt bra insatser blandats med mer bleka insatser. Överlag en väldigt bra säsong.
Romain Esse: 2/5
Romain kom in i vinterfönstret och gjorde några bra inhopp. Höjdpunkten var att han gjorde mål med sin första touch i en Premier League-match. En stor talang som kommer växa kommande säsonger, iår räcker det dock bara till godkänt.
Daichi Kamada: 3/5
En av lagets sämre spelare under första halvan av säsongen. Vändningen kom efter uppehållet i mars. Kamada spelade otroligt bra i slutet och var en stor anledning till att Palace kom till och kunde vinna FA-cupfinalen. Allt som allt får gjorde han en bra säsong, men egentligen bara för hur bra han var i slutet.
Eberechi Eze: 4/5
Många högljudda kritiker klagade på Eze och att han drar ner speltempot för att göra en snurrfint utan att det blir resultat. Jag kan hålla med om att det vid vissa tillfällen inte var bra nog från Eze. Men i upploppet av säsongen levererade han poäng varje match han spelade och gjorde även det avgörande målet mot City. En stark säsong från Eze som resulterat i intresse från bland annat Arsenal och Bayern München.
Justin Devenny: 3/5
Ett framtidsnamn som etablerat sig som en pålitlig inhoppare. Devenny har slått sig fram och fått regelbundet med speltid. Förhoppningsvis får han mer speltid nästa säsong och kan ta nästa steg i sin utveckling.
Will Hughes: 3/5
Storspelade i många matcher och bildar ihop med Wharton ett otroligt mittfält. Dock har han blivit utkonkurrerad och inte fått så mycket speltid som han förtjänat. Dock en bra säsong från Hughes.
Jefferson Lerma: 2/5
Bra i många matcher, men han känns aldrig som det bästa alternativet. Att han flera gånger fått vikariera som mittback hjälper inte betyget. Allt som allt får han godkänt.
Adam Wharton: 4/5
Elegant spelat, otroligt mycket lugn och en fantastisk blick. Det som saknas för att han ska få högsta betyg är att han måste få hålla sig hel och skadefri en hel säsong.
Cheick Doucouré: 2/5
När han väl får spela så gör han det väldigt bra. Dock har han fått ännu en långtidsskada efter att ha kommit tillbaka från ett längre skadeavbrott. Han kan inte få mer än godkänt, men hade han varit skadefri hade betyget garanterat varit högre.
Anfallare:
Zach Marsh & Franco Umeh-Chibueze: Inget betyg
Ingen av dem har fått speltid.
Jean-Philippe Mateta: 5/5
Boom boom boom! Lagets främsta målskytt och enskilt viktigaste spelare i många matcher. Daniel Muñoz har gjort jobbet på kanten, spelat in den till Mateta som enkelt får den förbi motståndarens målvakt. Han är stark, han är snabb och han är säker framåt. En fantastisk säsong av Mateta.
Eddie Nketiah: 2/5
Nketiah har spelat bra i många matcher utan att göra mål. Han kunde inte axla rollen när Mateta inte startade, men när han väl fick igång sin målproduktion så tycker jag att han kan få godkänt. För högre betyg måste han helt enkelt göra fler mål när han får chansen.
Matheus Franca: Inget betyg
Glädjande att Franca till slut fått ordning på skadeproblemen och har fått göra sina första mål som Crystal Palace-spelare. Inte nog med speltid för ett betyg, men fortsätter han i samma riktning kommer nästa år bli bra.
Så vilka spelare har stuckit ut mest? Jag vill peka ut tre spelare i tre kategorier:
Årets Stjärnskott: Justin Devenny. Under säsongen har Devenny tagit klivet från U21-laget till att vara en etablerad spelare i A-laget. Han har spelat 23 matcher i Premier League och gjort ett mål och en assist. Dessutom fyra matcher och ett mål i FA-cupen. En otroligt duktig spelare som man definitivt kan förvänta sig mycket av i framtiden.
Årets nyförvärv: Trots tuff konkurrens från Ismaïlla Sarr så är Maxence Lacroix enkelt det bästa nyförvärvet. Han är en mittbacksgeneral som jag hoppas att Palace kan behålla i många år framöver.
Årets spelare: Det står för mig mellan Mateta, Lacroix och Muñoz. Mateta är briljant framåt, Lacroix är briljant bakåt men Muñoz är bra på båda leden. Bland tuff konkurrens så sticker han ut som en av ligans bästa wingbacks.
Nu när säsongen, om än lite sent, är utvärderad så är det fullt fokus framåt. Förhoppningsvis kommer UEFAs beslut om huruvida Palace kommer få spela europeisk fotboll snart.