Gamla Ullevi, 2023-10-30 19:10

IFK Göteborg - Elfsborg

Inför IFK Göteborg-Elfsborg

Inför IFK Göteborg-Elfsborg

Efter att förlorat två matcher i rad tar sig Blåvitt nu an serien på pappers bästa lag. En match som på förhand känns omöjlig. Framförallt med tanke på de prestationer laget stått för på sistone.

Matchen mot Värnamo var svårtolkad vid första anblick, främst eftersom jag befann mig på bortastå, vilket gjorde att själva bilden av spelet var svår att avgöra. Efter att sett stora delar av matchen i efterhand kan jag konstatera att det såg riktigt illa ut, samtidigt som Värnamo såg riktigt bra ut. En enkel men giltig analys som man gärna hade undvikit. 


IFK Göteborg har tre matcher kvar att spela i årets allsvenska. Det var längesedan laget låg så farligt nära nedflyttning som man gör nu. Matchen mot Elfsborg är såklart livsviktigt, men mycket i mig känner att fotbollen nu är sekundär. 
Mellan de två senaste nederlagen skedde ett terrordåd riktat mot Sverige, två svenska fotbollssupportrar sköts till döds på vägen till match mot Belgien. 
En vecka senare kommer den tragiska nyheten att en av våra egna supportrar lämnat jordelivet. En person som betytt väldigt mycket för supporterkulturen, en person som gjort allt för sitt lag och sin stad. På måndag handlar det inte primärt om fotboll, utan snarare om att sluta upp, sjunga och vinna för Hampus. 
Du som läser detta är viktig, glöm aldrig det. 


Elfsborg har vunnit fyra raka matcher komfortabelt och skulle koppla ytterligare grepp om SM-guldet vid seger. Jimmy Thelins lag har dragit ner ännu mer på sitt bollinnehav och lurar mer på kontring. Alltså möts två lag som inte vill hålla i bollen. 


Första målet kommer troligen att avgöra denna match. Skulle Blåvitt ta ledningen finns det goda chanser till poäng (så länge man inte försvarar sig som senast). “Ellos” får ofta problem när man möter ett uppställt försvarsspel. 


Vänder vi på steken och ponerar att Elfsborg tar ledningen blir det en lång kväll för alla blåvita. Skulle detta ske ser jag gärna att man är kylig i sin coachning och inte flyttar fram sina positioner för mycket direkt. Det skulle ge Elfsborg gyllene lägen att döda matchen via kontring. 


Anfallsfrågan lär förbli olöst för Blåvitt, då ingen egentligen håller måttet för att spela från start. Sulle tillbaka i träning, kanske är det dags nu… eller inte. 


 Trolig startelva:
                                         Pontus Dahlberg
Emil Salomonsson-Gustav Svensson-Sebastian Hausner-Oscar Wendt
           Lucas Kåhed-Adam Carlen, Kolbeinn Thordarson
          Thomas Santos-Astrit Selmani-Arbnor Mucolli 

Tid: 2023-10-30 kl 19.10
Plats: Gamla Ullevi
Domare: Fredrik Klitte (suck)

Vila i frid Hampus. 

 

Charlie Ahlgren2023-10-28 18:51:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg