Hitachi Energy Arena, 2023-04-25 19:00

Västerås - Örebro

Inför Västerås SK - Örebro SK: Slaget om E18 - The Monkey's Paw
Hacka gurkan!

Inför Västerås SK - Örebro SK: Slaget om E18 - The Monkey's Paw

Det är dags för "El Gnällico" när ÖSK stormar in i Västerås i jakten på årets första mål men framförallt årets första trepoängare. Dock är det ett obesegrat Västerås man möter och frågan är vilket pris ÖSK kommer få betala för sitt första mål för året, om ett sådant kommer.

Västerås,
Stockholms dörrmatta.
Fienden i öst.
Leverantör av dugliga gurkor™
En stad med ett lag som spelar bättre än vad vi gör just nu.

För hur mycket vi än ogillar Västerås så ska vi inte sticka under stolen med att de lyckats med tre saker vi inte har lyckats med ännu.
1. Vinna matcher - två stycken faktiskt.
2. Gjort mål - tre av dem, till och med.
3. Släppt in ett - i bortapremiären mot Brage som de vann.

Det är bara att erkänna att i den gnälltabell som vi kan lägga in oss själva i ligger vi just nu femma bakom Peking, Degerfors, Västerås och AFC Eskilstuna.
Ack, fru fortuna, du är en sjuk jävel som spelar oss essa nyckfulla spratt.

Västerås, som bygger vidare på en fin höstform in i denna säsong där de tappat Granath till Halmstad men tagit in Sandvikens Jabir Ali som ersättare.
Dock har Ali inte startat ännu men Västerås har klarat sig fint med mål från kapten Simon Johansson och Jaheem Burke i matchen mot Brage och Miguel Sandberg i bortamatchen mot Helsingborg senast.
En match där de segrade med 1-0 efter ett sent mål och förseglade Helsingsborgs sportchef Andreas Granqvist och tränarstabens öde då de fick gå efter matchen.
Ryktet går att även Helsingborgs maskot fick gå efter krav från supportrarna.

Med sina sju poäng ligger just nu Västerås puttrar på en fjärdeplats, inte långt ifrån den andraplats jag tippade att de skulle ta inför säsongen.
Jag vet att ni må anklaga mig för förräderi för det tipset men Västerås visade i höstas att de har något på gång och jag tycker att Kalle Karlsson är en kompetent taktiker och med spännande nyförvärv som Burke, Ali och en i övrigt rätt stark trupp så anser jag att de kan utmana toppen.
Västerås är därför rätt heta just nu men vi ska komma ihåg att det är derby och då kan allt hända.

Som exempel kan vi lyfta förra årets derby på Västerås hemmaplan, Iver Arena.
Då vi efter ett litet lyft i början av säsongen kom dit med liiite självförtroende bara för att få det krossat inom loppet av elva minuter, skrämmande likt matchen mot Brage och vi förlorade med 2-1 efter att Yasin reducerade i slutet av första.
Det var dock inte det enda som hände den matchen, Jake Larsson tog ett rött kort på stopptid efter att ha spottat och fräst mot domaren vilket summerade våra känslor efter den insatsen.

Vi fick dock revansch på hemmaplan senare den säsongen när vi piskade VSK med 5-2 efter att Alex Douglas blivit utvisad för VSK tidigt och vi gick upp i en snabb 2-0 ledning med en man mer.
Men såklart, på typiskt ÖSK-sätt kombinerat med typiskt derbymanér, lyckades Västerås göra två raka mål med EN MAN MINDRE.
Det löste sig dock i andra halvlek när Ahmed Yasin gjorde 3-2 och ett 5-2 mål av Valgeir Valgeirsson följde kort därefter men vem gjorde 4-2?

Den som svarar rätt först vinner!
1. Olatomi Olaniyan
2. Kevin Custovic
3. Christian Moses
4. Teteh Bangura
5. Yannis Mbombo

Våra derbyn tenderar alltså att bli rätt konstiga spektakel och jag förväntar mig inget annat imorgon.

Här är tre spelare i Västerås som kan snurra till det imorgon:
#11 Simon Gefvert

Underskattad yttermittfältare i VSK.

#1 Anton Fagerström
Vår tidigare andremålis kan numera titulera sig som en av superettans bästa målvakter.

#18 Frédéric Nsabiyumva
Ett fyrtorn till mittback som varit given i Västerås mittlås.

Fyra matcher.
Noll Segrar.
Noll mål.
Det är en resultatrad som Helsingborg och IFK Göteborg lite skamset måste hålla upp och stora delar av supportersverige skrattar som följd men vi bör hålla tungan rätt i mun; vi är inte mycket bättre just nu.

Vi kunde fram till senaste matchen mot Brage stoltsera med en hållen nolla bakåt iallafall men efter att Andrésson blivit uppskickad på Västra stå av Berggren som både assisterade till 1-0 och gjorde 2-0 själv.
Så nu står vi med två poäng, noll segrar, noll gjorda mål och två insläppta.
"The only way is up" sjöng artisten "Yazz" i slutet av åttiotalet men har hon sett ÖSK spela fotboll säsongen 2023? Eller säsongen 2022 eller 2021? Där har vi visat att det finns flera vägar än upp, nämligen ned i avgrunden också.
Jag tror inte det men om hon skulle göra det, då tror jag att hon hade klagat på samma saker som alla andra.
Nämligen bristen på modigt (om än lite huvudlöst) presspel som gav så mycket på försäsongen, det finurliga passningsspelet på offensiv planhalva och fart.

Vi ska dock avvakta med att luta oss ned i avgrunden till omgång tio ungefär och om vi inte har tagit några segrar tills dess så bör vi bli oroliga.
Tills dess ska vi ha i åtanke att detta är ett ÖSK som håller på att förvandlas och försäsongen må ha lovat gott men det är också en försäsong, misstag blir inte lika straffade, tyngden på axlarna finns inte riktigt och motståndarna hade fokus på att träna detaljer och kroppar inför säsongen.
Nu är det tävlingssäsong och då förvandlas leken fotboll till sin blodigt seriösa seriösa kusin fotboll och i denna blodiga lek blir du bestraffad, varje misstag blir en tyngd att bära och motståndarna vet exakt vad du ska göra.
Det är också därför det inte har gått bra för oss. Vi blev man-man markerade i de första två matcherna och Brage kapitaliserade på misstag trots att de själva var oerhört mediokra.

Denna förvandling exemplifieras på ett ironiskt passande sätt av Noel Milleskog som gjorde lite vad han ville på försäsongen men som nu inte får den service han tidigare fick då vi inte kommer framåt, han själv sätter inte sina chanser när de väl kommer och motståndarna ger han inget utrymme att röra sig på.

ÖSK måste hitta ett sätt att frigöra inte bara Noel men även resten av de offensiva spelarna för vi har fastnat på vår planhalva både i spelet med boll då vi inte hittar en väg framåt men även i spelet utan boll då vi inte lyckas få till någon effektiv hög press.
Detta har konfunderat inte bara oss supportrar utan även Järdler själv och vi får hoppas han lyckas komma till rätta med detta.
Helst redan imorgon.

Laget som ska ta sig an Västerås imorgon ser ut att gå igenom ett par förändringar.
Det verkar som att vi går över till ett 3-5-2 med Jake och Milleskog längst fram, Crona istället för Bergmark där bak och i mitten har vi en trio beståendes av Seger, Walker och Shlimon.
Gott så, jag vill gärna se den trion på planen samtidigt och framförallt vill jag att Seger spelar på mittfältet där han kan få ut max av sin energi.
Bark istället för Björnqvist vilket är ett udda val men vi får väl se om Järdlers chansning går hem.

Mest intressant är ju att se om en duo beståendes av Jake och Milleskog kan skapa en fin kemi och göra ett mål, helst sju.
Om de inte gör det kommer vi få fortsätta stå ut med att höra om Björndahls succé i division ett.
Ja, vi vet att han gör mål, kul för honom, men det är division ett.
Det är ett hack ned i hierarkin och i ett välrustat Karlstad som ändå lyckades förlora hemma mot Täby trots två mål från Björndahlinho.

Jag önskar verkligen att vi gör ett mål imorgon men jag känner att när jag uttalar denna önskan så sätter mörka krafter igång.
Någonstans, i en mörk källare fylld med konstiga objekt av okänt ursprung, vrider sig ett finger på en gammal, avkapad aphand och kommer uppfylla vår önskan men till ett högt pris.
Kanske blir det så att vi gör mål imorgon - men hur många kommer vi släppa in?

Om det ska bli ett typiskt ÖSK-VSK derby så kommer något konstigt att hända och ett ÖSK-mål vore konstigt men välkommet men kommer vi lyckas håll emot Västerås offensiv?
Det är den stora frågan och imorgon får vi svaret.

Detta ser ut att bli startelvan imorgon:
Jake Larsson - Noel Milleskog
Samuel Dahl - Kevin Walker - David Seger - Lucas Shlimon - Adam Bark
Sebastian Crona - Nasiru Moro - Axel Andrésson
William Eskelinen


Derbyt spelas på en usel dag, tisdag, och börjar kl 19.00 men om du inte har feber som jag så ska du vara på plats!

Hacka Gurkan!

Forza Svartvitt!

Per Ohlsjö2023-04-24 15:38:00
Author

Fler artiklar om Örebro