VM blir Tove Enbloms första mästerskap

VM blir Tove Enbloms första mästerskap

KIF Örebros målvakt Tove Enblom är en av målvakterna som har blivit uttagen till landslagstruppen och ska representera Sverige i sommarens VM. Det blir hennes första mästerskap med Sveriges landslag. “En dröm är redan uppfylld” säger Tove.


– Det känns väldigt mäktigt och stort att få representera Sverige i VM. Jag och min sambo kollade på presskonferensen på TV när de släppte truppen och vi båda flög upp ur soffan när de sa mitt namn. Jag var ju först ut av alla spelare så det var lite svårt att hålla koll på resten av truppen, det fick jag kolla upp i efterhand, säger Tove Enblom. 

Tillsammans med Zecira Mušovic och Jennifer Falk utgör Tove Enblom den trio av målvakter som kommer att följa med till Nya Zeeland och Australien där sommarens VM spelas. Inför mästerskapet står Sverige utan en första målvakt. Det pratas mycket om vem man tror ska stå i mål, alla tre har olika egenskaper som gynnar laget på olika sätt. 


Tove Enblom tror att hennes personlighet kommer att gynna henne och laget både på och utanför planen. 

– På planen som spelare så är mina styrkor att jag kommunicerar väldigt mycket med spelarna framför mig. Och att kunna få till ett så bra samarbete som möjligt när det gäller att försvara boxen och målet. Sen är jag väldigt modig, jag är inte rädd för att gå in i tuffa dueller. Jag gör allt som krävs för att undvika mål helt enkelt. Sen har jag en stark mental styrka som jag tror är en bra fördel att ha i ett mästerskap.

Nya spelare i truppen är Tove Enblom och Anna Sandberg. I januari i år samlades de med A-landslaget för första gången. Örebros målvakt tror inte att det kommer att bli svårt att komma in snabbt i laget. 

– Vi är ju några tjejer som är ny in i landslaget men jag tycker att vi har kommit in väldigt snabbt i gruppen bara under den här våren. Jag tycker att vi redan har kommit in bra i laget. Alla tar för sig och alla släpper in oss nya, säger Tove Enblom. 

För Tove Enblom har redan en dröm slagit in, den att få bli uttagen till truppen. Nu står nästa dröm på tur att slå in, att få ta medalj i VM med Sveriges landslag. För att nå en medaljplats tror hon att mycket är upp till ledarna. 

– Det handlar ju alltid om att vinna mot motståndarna och där är det upp till ledarna att se vad vi behöver göra i vårt spel för att vinna. Om vi kan få till bra prestationer så tror jag att vi kommer kunna gå riktigt långt.

Tove tippar VM:s topp 3:
Sverige
England
Tyskland

 

Lovina Stafhammarlovina.stafhammar@hotmail.com@lovinastafhamm22023-07-17 11:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons