
NHL Allmänt
2019-04-10 17:33
Preview: Washington Capitals-Carolina Hurricanes
De regerande mästarna går upp mot ett Carolina som spelar sitt första slutspel på tio år.
Emil Ullbrand, Thomas Engstrand & Niclas Viberg
Carolina Hurricanes har inte varit ett lag som varit ofta i slutspel, men när laget har gått till slutspel har man ofta lyckats ganska bra. 2002 nådde man slutspel tack vare en divisionsvinst i svaga Southeast Division, och man lyckades ta sig ända till Stanley Cup-finalen, där det blev stryk mot Detroits dream team. 2006 tog man det ett steg längre och vann Stanley Cup, och 2009 nådde man till Conference-finalen innan man blev svepta av Pittsburgh, som skulle gå och vinna cupen.
För första gången sen 2009 så spelar nu Carolina Hurricanes slutspel igen, och mycket har hänt sedan dess. Tre General Managers, fyra huvudtränare och otaliga spelare, men så är det äntligen dags igen. Och för motståndet står Washington Capitals, vilket det blir första gången man möter i slutspelet som Carolina. Det är lite förvånande, med tanke på att lagen spelat i samma division sen för evigt känns det som, men lagens storhetsperioder har gått lite förbi varandra.
Sommaren var händelserik för Carolina, med ny GM i Don Waddell och ny head coach i Rod Brind'Amour, plus mängder med spelare in och ut. Laget fick också en stark start på säsongen med fyra segrar på de fem första matcherna, och man hade också roligt efter segrarna med sina Storm Surges, något som både rosades och kritiserades. Men sedan gick det snabbt utför, och i slutet av december låg man i botten av tabellen, endast några få poäng före jumbolaget Ottawa Senators. Just då såg slutspel ut att vara oerhört långt borta.
Men efter nyår hände något. Under 2019 har Carolina gått 30-12-2, nästan bäst i hela ligan under den perioden. Laget tog ikapp slutspelslagen och tog sig upp på Wild Card-plats, men lyckades aldrig separera sig från lagen som jagade bakom. Det blev en duell ändå in i sista veckan, men i omgång 81 lyckades laget till slut säkra en slutspelsplats, och till slut blev det Wild Card #1 som man slutade på, vilket gjorde att man undvek Tampa Bay och istället fick Washington i första rundan.
Två spelare var speciellt drivande i att ta laget till slutspelet: Sebastian Aho och Petr Mrazek. Sebastian Aho tog i år ännu ett steg i sin utveckling och blev den förstacenter laget har saknat sen Eric Staal var som bäst. Han lyckades göra över en poäng per match, 83 poäng på 82 matcher, trots en liten svacka i slutet av säsongen. Petr Mrazek däremot gjorde tvärtom, efter en liten tveksam start på säsongen så växlade han upp rejält och var kanske den största faktorn till att laget gick så bra på våren. Hans sista tretton matcher tog han elva segrar och var helt superb i målet. Och han behöver vara lika bra nu för att Carolina ska ha någon chans i slutspelet.
Men det finns så många andra spelare i laget som har tagit betydande roller. Veteranen och kaptenen Justin Williams, Teuvo Teräväinen, Jordan Staal, Justin Faulk som äntligen ska få spela sin första slutspelsmatch, Dougie Hamilton, succenyförvärvet Nino Niederreiter. Listan kan göras lång, och nu ska dessa få spela ett välförtjänt slutspel.
Carolina hade under säsongen fyra möten mot Washington, där Caps lyckades vinna alla fyra matcherna. Tre slutade med vinst för Caps efter ordinarie tid, medan en vann man efter straffar. Målskillnaden blev 16-9 i fördel för Capitals, men det har överlag varit relativt jämna matcher. Det gäller bara att få stopp på en viss Alexander Ovechkin som brukar ha det lätt mot Carolina. Det är en lätt uppgift, eller hur?
Just Ovechkin kliver in i slutspelet med en ny 50-målssäsong i ryggen. Han landade på 51 fullträffar och tog sig förbi den respektingivande gränsen för åttonde gången i karriären. Det är något som bara överträffas av Wayne Gretzky och Mike Bossy, som har nio 50-målssäsonger vardera.
Ovechkin raserade också nidbilden av honom som en förlorare för ett år sedan. Då ledde han som bekant sitt Washington till Stanley Cup-bucklan och blev utsedd till slutspelets viktigaste spelare. 33-åringen visar inga tecken på att sakta ned och blir givetvis att räkna med även nu.
Men han är långt ifrån ensam. Evgeny Kuznetsov och Nicklas Bäckström kommer från gedigna säsonger och ger en one-two punch som få andra lag kan mäta sig med. Utöver Ovechkin har Capitals dessutom ytterligare sex 20-målsskyttar och en av ligans poängbästa backar i John Carlson.
Någon vidare Stanley Cup-baksmälla såg vi inte heller i Washington. Bortsett från en förlustsvit i januari vacklade inte formen och man roffade åt sig en ny divisionstitel. En långtidsskada på Michal Kempny ställer till det lite i försvaret, men utöver det står Washington välrustade inför slutspelet.
De regerande mästarna har en titel att försvara. Pittsburgh visade att det är möjligt även under lönetakseran. Tar Washington efter sina rivaler?
---
Nyckelspelare:
Washington
Matchvinnaren: Alexander Ovechkin
Det går givetvis inte att prata matchvinnare i Washington utan att lyfta fram Alexander Ovechkin. Ryssen är redan en av tidernas främsta målskyttar och det börjar så smått pratas om att han kanske faktiskt kan hota Wayne Gretzkys omöjliga målrekord. Målformen är däremot inte den bästa inför slutspelet – Ovechkin gjorde bara fem mål på de 15 avslutande matcherna. Kanske konserverade han bara formen till slutspelet?
Försvarsgeneralen: John Carlson
John Carlson har haft ett imponerande lyft de senaste säsongerna efter några stabila, men inte fantastiska, år. Det är enbart Brent Burns som har gjort fler poäng än honom över de två senaste säsongerna och med Carlson på blålinjen börjar motståndarna svettas.
Målvakten: Braden Holtby
Braden Holtby är en säker sista utpost som spelade en viktig roll för ett år sedan, även om det faktiskt var Philipp Grubauer som fick förtroendet i de första matcherna. Holtby kommer inte från någon fantastisk grundserie den här gången heller, men Capitals ska nog inte oroa sig allt för mycket över honom.
Doldisen: Brett Connolly
I skymundan av de större namnen har Brett Connolly gjort karriärsbästa 22 mål och 46 poäng. Han ger nyttig secondary scoring i en forwardsbesättning som redan är väldigt giftig och motståndarna kan inte slappna av när Ovechkin och gänget lämnar isen.
Carolina
Matchvinnaren: Sebastian Aho
Det visade sig vara ett genidrag när Rod Brind’Amour i början av säsongen placerade Aho i den krävande rollen som lagets förstecenter. Efter den 82 matcher långa grundserien är Ahos poängsaldo 30 mål och 53 assist, han snittar över en poäng per match och ledde även laget i matchavgörande mål med 7 strutar under grundserien. Efter grundserien har Aho visat att han klarar av att spela och producera poäng mot även de hårdaste spelarna i ligan, något som kommer behövas när Canes ställs mot de regerande mästarna i den första slutspelsomgången. På 4 grundseriematcher mot Caps stod Aho för 3 mål och 3 assist och under sina sammanlagda 12 NHL-matcher mot Caps har han stått för sammanlagda 17 poäng i form av 8 mål och 9 assist.
Försvarsgeneralen: Dougie Hamilton
Hamilton, som blev trejdad till Canes från Calgary Flames under sommaren 2018, inledde säsongen ganska trögt och efter 38 matcher i Canes-tröjan under 2018 stod han bara för 3 mål och 7 assist, samt ett plus/minus saldo på -15. Under 2019 har han tagit ett stort kliv framåt och stått för 15 mål, 14 assist och 29 poäng på 44 matcher. Plus/minus saldot efter säsongen är på +/- 0. Under grundserien sköt Hamilton 259 skott på mål, sextonde mest i NHL. Canes hade NHL:s åttonde bästa procent i spel i numerärt underläge med 81,6% success rate, det gäller för Hamilton att fortsätta spela lika bra som hittills under 2019, speciellt mot ett Caps med målkungen Alex Ovechkin samt sex andra spelare som gjort 20 mål eller fler under grundserien.
Målvakten: Petr Mrázek
Mrázek och Curtis McElhinney har under säsongen delat ganska jämt på målvaktsansvaret med 40 respektive 33 spelade matcher men med tanke på Mrázeks räddningsprocenter under februari (93,2% på sju matcher), mars (93,5% på åtta matcher) och april (96,7% på två matcher) samt 92,1% under 2019 är det troligtvis Mrázek som står mellan stolparna när pucken släpps i Capital One Arena den elfte april. Han är en potentiell matchvinnare för Carolina.
Doldisen: Jordan Martinook
Martinook trejdades till Canes i maj 2018 från Arizona Coyotes och han är en spelare som oftast spelat i tredje eller fjärde kedjan, mest som ytter men även som center. Av Canes offensiva spelare är Martinook den som tacklat mest med 199 tacklingar samt den som täckt mest skott med 46 blockerade skott, en spelare som Canes kommer att behöva ha nytta av speciellt när Caps spelar powerplay. Martinook har även visat att han klarar av att producera offensivt och göra mål med 15 strutar under säsongen, han gjorde även karriärens första hattrick mot Florida i november. Martinook är en spelare som är väldigt omtyckt i omklädningsrummet, han har även fungerat som en mentor åt rookieforwarden Andrei Svechnikov.
---
Tre nycklar till seger:
Washington
Undvik mättnadskänslan
Det finns inte mycket, om ens något, som tyder på det hittills – men Washington måste se upp med den där förrädiska mättnadskänslan. Carolina spelar sitt första slutspel på tio år och lär vara uppumpade till max. Börjar Capitals slappna av lite – medvetet eller omedvetet – kan det snabbt slira till.
Alexander Ovechkin
Washington är givetvis inget one man team, men nog kan man påstå att de är i behov av en Alexander Ovechkin som producerar. Kaptenen avslutade grundserien anmärkningsvärt svagt, men vi känner alla till hans kapacitet. Nu behöver poängen börja trilla in i stadig takt igen.
Är Reirden en värdig ersättare?
I Barry Trotz hade Washington en av ligans bättre coacher och veteranen spelade givetvis en stor roll i Capitals seger förra året. Nu är det Todd Reirden som håller i tömmarna. Han har en fin erfarenhet som assisterande coach, men gör nu sitt första jobb som head coach. Har han vad som krävs för att guida ett lag hela vägen?
Carolina
Petr Mrazek
Det går inte komma undan, Mrazek måste nå en oerhört hög nivå för att Carolina ska ha en chans att rubba regerande mästarna. Han kom in på ett ettårskontrakt för att bevisa sig, och det har han gjort, och nu har han en ny uppgift. Tjecken har en stil som ser oerhört vass ut om han vinner, men som kan se underlig ut om han inte får resultaten med sig. Men han känns som en målvakt som kan steppa upp och på egen hand vinna matcher i ett slutspel. Om inte Mrazek håller kan man tacka för sig tidigt.
Alltid 100%
Carolina brukar ofta spela bra i perioder, speciellt den första perioden. Men är det något som har synts på slutet av säsongen så är det att man går ner sig i delar av matcher, där motståndarna får ett hårt tryck i en längre stund. Om det beror på trötthet eller något annat vet jag inte, men under slutspelet kommer det inte att funka att ge bort perioder till motståndarna.
Powerplay måste fungera
Även om laget har gått superbra under andra halvan av säsongen så har powerplayspelet minst sagt hackat, det har stundtals varit rent ut sagt bedrövligt. För stillastående, för händelsefattigt, för chansfattigt. Laget lyckades göra några viktiga mål i PP under slutet, men överlag var det alldeles för dåligt. Och mot ett så pass vasst lag mot Washington, som säkerligen kommer göra mål när de får chansen med en man mer, så gäller det att man själv kan svara upp på det.
---
Preliminära laguppställningar:
Washington
Ovechkin – Bäckström – Wilson
Hagelin – Kuznetsov – Oshie
Vrana – Eller – Connolly
Burakovsky – Dowd – Stephenson
Carlson – Jensen
Orlov – Niskanen
Orpik – Djoos
Holtby (Copley)
Carolina
Niederreiter – Aho – Williams
Teräväinen – Staal – Ferland
Martinook – Wallmark – Svechnikov
Foegele – McKegg – McGinn
Slavin – Hamilton
Pesce – Faulk
Fleury – van Riemsdyk
Mrazek (McElhinney)
---
Skador:
Washington
Sent under grundserien stod det klart att Michal Kempny tvingades till operation efter en hamstring-skada. Den nyttige försvararen beräknas bli borta 4-6 månader.
Carolina
Calvin de Haan missade de sista matcherna med en skada, och det lät på coach Brind'Amour att han inte var så värst nära spel just nu. Missar troligtvis inledningen av matchserien och kanske ännu mer. Annars är alla tillgängliga.
---
Så går det:
Emil Ullbrand:
Det ska bli så otroligt roligt att få följa slutspelshockey, även om jag är lite pessimistisk av mig. Jag tror inte Capitals får en jättelätt resa här, men de kommer gå vidare till slut med 4-2 i matcher. Det kommer vara elektrisk stämning i PNC Arena och jag tror Carolina i alla fall snor några matcher, men man har inte spetsen som en Ovechkin eller en Bäckström.
Thomas Engstrand:
Det som är så roligt med lagsporter är ju att det inte alltid är det bästa laget på pappret som vinner, därför är min tippning 4-3 till Carolina. Mrázek fortsätter sin fina form mellan stolparna, Sebastian Aho tar ytterligare ett större kliv som matchvinnare och Teuvo Teräväinen visar samma form som han hade i slutspelet med Chicago våren 2015 där han stod för 10 poäng på 18 matcher och spelade en stor roll i ett Chicago Blackhawks som tog hem Stanley Cup bucklan.
Niclas Viberg:
Carolina kan absolut skaka till och sätta lite press på Washington – i synnerhet om Petr Mrazek fortsätter sitt storspel, hur osannolikt den formtoppen än är. Men i grunden är det klasskillnad på lagen och Washington borde ta sig vidare utan några allt för stora problem.
---
Spelschema:
Torsdag 11/4 Washington-Carolina
Lördag 13/4 Washington-Carolina
Måndag 15/4 Carolina-Washington
Torsdag 18/4 Carolina-Washington
Lördag 20/4 Washington-Carolina
Måndag 22/4 Carolina-Washington
Onsdag 24/4 Washington-Carolina
För första gången sen 2009 så spelar nu Carolina Hurricanes slutspel igen, och mycket har hänt sedan dess. Tre General Managers, fyra huvudtränare och otaliga spelare, men så är det äntligen dags igen. Och för motståndet står Washington Capitals, vilket det blir första gången man möter i slutspelet som Carolina. Det är lite förvånande, med tanke på att lagen spelat i samma division sen för evigt känns det som, men lagens storhetsperioder har gått lite förbi varandra.
Sommaren var händelserik för Carolina, med ny GM i Don Waddell och ny head coach i Rod Brind'Amour, plus mängder med spelare in och ut. Laget fick också en stark start på säsongen med fyra segrar på de fem första matcherna, och man hade också roligt efter segrarna med sina Storm Surges, något som både rosades och kritiserades. Men sedan gick det snabbt utför, och i slutet av december låg man i botten av tabellen, endast några få poäng före jumbolaget Ottawa Senators. Just då såg slutspel ut att vara oerhört långt borta.
Men efter nyår hände något. Under 2019 har Carolina gått 30-12-2, nästan bäst i hela ligan under den perioden. Laget tog ikapp slutspelslagen och tog sig upp på Wild Card-plats, men lyckades aldrig separera sig från lagen som jagade bakom. Det blev en duell ändå in i sista veckan, men i omgång 81 lyckades laget till slut säkra en slutspelsplats, och till slut blev det Wild Card #1 som man slutade på, vilket gjorde att man undvek Tampa Bay och istället fick Washington i första rundan.
Två spelare var speciellt drivande i att ta laget till slutspelet: Sebastian Aho och Petr Mrazek. Sebastian Aho tog i år ännu ett steg i sin utveckling och blev den förstacenter laget har saknat sen Eric Staal var som bäst. Han lyckades göra över en poäng per match, 83 poäng på 82 matcher, trots en liten svacka i slutet av säsongen. Petr Mrazek däremot gjorde tvärtom, efter en liten tveksam start på säsongen så växlade han upp rejält och var kanske den största faktorn till att laget gick så bra på våren. Hans sista tretton matcher tog han elva segrar och var helt superb i målet. Och han behöver vara lika bra nu för att Carolina ska ha någon chans i slutspelet.
Men det finns så många andra spelare i laget som har tagit betydande roller. Veteranen och kaptenen Justin Williams, Teuvo Teräväinen, Jordan Staal, Justin Faulk som äntligen ska få spela sin första slutspelsmatch, Dougie Hamilton, succenyförvärvet Nino Niederreiter. Listan kan göras lång, och nu ska dessa få spela ett välförtjänt slutspel.
Carolina hade under säsongen fyra möten mot Washington, där Caps lyckades vinna alla fyra matcherna. Tre slutade med vinst för Caps efter ordinarie tid, medan en vann man efter straffar. Målskillnaden blev 16-9 i fördel för Capitals, men det har överlag varit relativt jämna matcher. Det gäller bara att få stopp på en viss Alexander Ovechkin som brukar ha det lätt mot Carolina. Det är en lätt uppgift, eller hur?
Just Ovechkin kliver in i slutspelet med en ny 50-målssäsong i ryggen. Han landade på 51 fullträffar och tog sig förbi den respektingivande gränsen för åttonde gången i karriären. Det är något som bara överträffas av Wayne Gretzky och Mike Bossy, som har nio 50-målssäsonger vardera.
Ovechkin raserade också nidbilden av honom som en förlorare för ett år sedan. Då ledde han som bekant sitt Washington till Stanley Cup-bucklan och blev utsedd till slutspelets viktigaste spelare. 33-åringen visar inga tecken på att sakta ned och blir givetvis att räkna med även nu.
Men han är långt ifrån ensam. Evgeny Kuznetsov och Nicklas Bäckström kommer från gedigna säsonger och ger en one-two punch som få andra lag kan mäta sig med. Utöver Ovechkin har Capitals dessutom ytterligare sex 20-målsskyttar och en av ligans poängbästa backar i John Carlson.
Någon vidare Stanley Cup-baksmälla såg vi inte heller i Washington. Bortsett från en förlustsvit i januari vacklade inte formen och man roffade åt sig en ny divisionstitel. En långtidsskada på Michal Kempny ställer till det lite i försvaret, men utöver det står Washington välrustade inför slutspelet.
De regerande mästarna har en titel att försvara. Pittsburgh visade att det är möjligt även under lönetakseran. Tar Washington efter sina rivaler?
---
Nyckelspelare:
Washington
Matchvinnaren: Alexander Ovechkin
Det går givetvis inte att prata matchvinnare i Washington utan att lyfta fram Alexander Ovechkin. Ryssen är redan en av tidernas främsta målskyttar och det börjar så smått pratas om att han kanske faktiskt kan hota Wayne Gretzkys omöjliga målrekord. Målformen är däremot inte den bästa inför slutspelet – Ovechkin gjorde bara fem mål på de 15 avslutande matcherna. Kanske konserverade han bara formen till slutspelet?
Försvarsgeneralen: John Carlson
John Carlson har haft ett imponerande lyft de senaste säsongerna efter några stabila, men inte fantastiska, år. Det är enbart Brent Burns som har gjort fler poäng än honom över de två senaste säsongerna och med Carlson på blålinjen börjar motståndarna svettas.
Målvakten: Braden Holtby
Braden Holtby är en säker sista utpost som spelade en viktig roll för ett år sedan, även om det faktiskt var Philipp Grubauer som fick förtroendet i de första matcherna. Holtby kommer inte från någon fantastisk grundserie den här gången heller, men Capitals ska nog inte oroa sig allt för mycket över honom.
Doldisen: Brett Connolly
I skymundan av de större namnen har Brett Connolly gjort karriärsbästa 22 mål och 46 poäng. Han ger nyttig secondary scoring i en forwardsbesättning som redan är väldigt giftig och motståndarna kan inte slappna av när Ovechkin och gänget lämnar isen.
Carolina
Matchvinnaren: Sebastian Aho
Det visade sig vara ett genidrag när Rod Brind’Amour i början av säsongen placerade Aho i den krävande rollen som lagets förstecenter. Efter den 82 matcher långa grundserien är Ahos poängsaldo 30 mål och 53 assist, han snittar över en poäng per match och ledde även laget i matchavgörande mål med 7 strutar under grundserien. Efter grundserien har Aho visat att han klarar av att spela och producera poäng mot även de hårdaste spelarna i ligan, något som kommer behövas när Canes ställs mot de regerande mästarna i den första slutspelsomgången. På 4 grundseriematcher mot Caps stod Aho för 3 mål och 3 assist och under sina sammanlagda 12 NHL-matcher mot Caps har han stått för sammanlagda 17 poäng i form av 8 mål och 9 assist.
Försvarsgeneralen: Dougie Hamilton
Hamilton, som blev trejdad till Canes från Calgary Flames under sommaren 2018, inledde säsongen ganska trögt och efter 38 matcher i Canes-tröjan under 2018 stod han bara för 3 mål och 7 assist, samt ett plus/minus saldo på -15. Under 2019 har han tagit ett stort kliv framåt och stått för 15 mål, 14 assist och 29 poäng på 44 matcher. Plus/minus saldot efter säsongen är på +/- 0. Under grundserien sköt Hamilton 259 skott på mål, sextonde mest i NHL. Canes hade NHL:s åttonde bästa procent i spel i numerärt underläge med 81,6% success rate, det gäller för Hamilton att fortsätta spela lika bra som hittills under 2019, speciellt mot ett Caps med målkungen Alex Ovechkin samt sex andra spelare som gjort 20 mål eller fler under grundserien.
Målvakten: Petr Mrázek
Mrázek och Curtis McElhinney har under säsongen delat ganska jämt på målvaktsansvaret med 40 respektive 33 spelade matcher men med tanke på Mrázeks räddningsprocenter under februari (93,2% på sju matcher), mars (93,5% på åtta matcher) och april (96,7% på två matcher) samt 92,1% under 2019 är det troligtvis Mrázek som står mellan stolparna när pucken släpps i Capital One Arena den elfte april. Han är en potentiell matchvinnare för Carolina.
Doldisen: Jordan Martinook
Martinook trejdades till Canes i maj 2018 från Arizona Coyotes och han är en spelare som oftast spelat i tredje eller fjärde kedjan, mest som ytter men även som center. Av Canes offensiva spelare är Martinook den som tacklat mest med 199 tacklingar samt den som täckt mest skott med 46 blockerade skott, en spelare som Canes kommer att behöva ha nytta av speciellt när Caps spelar powerplay. Martinook har även visat att han klarar av att producera offensivt och göra mål med 15 strutar under säsongen, han gjorde även karriärens första hattrick mot Florida i november. Martinook är en spelare som är väldigt omtyckt i omklädningsrummet, han har även fungerat som en mentor åt rookieforwarden Andrei Svechnikov.
---
Tre nycklar till seger:
Washington
Undvik mättnadskänslan
Det finns inte mycket, om ens något, som tyder på det hittills – men Washington måste se upp med den där förrädiska mättnadskänslan. Carolina spelar sitt första slutspel på tio år och lär vara uppumpade till max. Börjar Capitals slappna av lite – medvetet eller omedvetet – kan det snabbt slira till.
Alexander Ovechkin
Washington är givetvis inget one man team, men nog kan man påstå att de är i behov av en Alexander Ovechkin som producerar. Kaptenen avslutade grundserien anmärkningsvärt svagt, men vi känner alla till hans kapacitet. Nu behöver poängen börja trilla in i stadig takt igen.
Är Reirden en värdig ersättare?
I Barry Trotz hade Washington en av ligans bättre coacher och veteranen spelade givetvis en stor roll i Capitals seger förra året. Nu är det Todd Reirden som håller i tömmarna. Han har en fin erfarenhet som assisterande coach, men gör nu sitt första jobb som head coach. Har han vad som krävs för att guida ett lag hela vägen?
Carolina
Petr Mrazek
Det går inte komma undan, Mrazek måste nå en oerhört hög nivå för att Carolina ska ha en chans att rubba regerande mästarna. Han kom in på ett ettårskontrakt för att bevisa sig, och det har han gjort, och nu har han en ny uppgift. Tjecken har en stil som ser oerhört vass ut om han vinner, men som kan se underlig ut om han inte får resultaten med sig. Men han känns som en målvakt som kan steppa upp och på egen hand vinna matcher i ett slutspel. Om inte Mrazek håller kan man tacka för sig tidigt.
Alltid 100%
Carolina brukar ofta spela bra i perioder, speciellt den första perioden. Men är det något som har synts på slutet av säsongen så är det att man går ner sig i delar av matcher, där motståndarna får ett hårt tryck i en längre stund. Om det beror på trötthet eller något annat vet jag inte, men under slutspelet kommer det inte att funka att ge bort perioder till motståndarna.
Powerplay måste fungera
Även om laget har gått superbra under andra halvan av säsongen så har powerplayspelet minst sagt hackat, det har stundtals varit rent ut sagt bedrövligt. För stillastående, för händelsefattigt, för chansfattigt. Laget lyckades göra några viktiga mål i PP under slutet, men överlag var det alldeles för dåligt. Och mot ett så pass vasst lag mot Washington, som säkerligen kommer göra mål när de får chansen med en man mer, så gäller det att man själv kan svara upp på det.
---
Preliminära laguppställningar:
Washington
Ovechkin – Bäckström – Wilson
Hagelin – Kuznetsov – Oshie
Vrana – Eller – Connolly
Burakovsky – Dowd – Stephenson
Carlson – Jensen
Orlov – Niskanen
Orpik – Djoos
Holtby (Copley)
Carolina
Niederreiter – Aho – Williams
Teräväinen – Staal – Ferland
Martinook – Wallmark – Svechnikov
Foegele – McKegg – McGinn
Slavin – Hamilton
Pesce – Faulk
Fleury – van Riemsdyk
Mrazek (McElhinney)
---
Skador:
Washington
Sent under grundserien stod det klart att Michal Kempny tvingades till operation efter en hamstring-skada. Den nyttige försvararen beräknas bli borta 4-6 månader.
Carolina
Calvin de Haan missade de sista matcherna med en skada, och det lät på coach Brind'Amour att han inte var så värst nära spel just nu. Missar troligtvis inledningen av matchserien och kanske ännu mer. Annars är alla tillgängliga.
---
Så går det:
Emil Ullbrand:
Det ska bli så otroligt roligt att få följa slutspelshockey, även om jag är lite pessimistisk av mig. Jag tror inte Capitals får en jättelätt resa här, men de kommer gå vidare till slut med 4-2 i matcher. Det kommer vara elektrisk stämning i PNC Arena och jag tror Carolina i alla fall snor några matcher, men man har inte spetsen som en Ovechkin eller en Bäckström.
Thomas Engstrand:
Det som är så roligt med lagsporter är ju att det inte alltid är det bästa laget på pappret som vinner, därför är min tippning 4-3 till Carolina. Mrázek fortsätter sin fina form mellan stolparna, Sebastian Aho tar ytterligare ett större kliv som matchvinnare och Teuvo Teräväinen visar samma form som han hade i slutspelet med Chicago våren 2015 där han stod för 10 poäng på 18 matcher och spelade en stor roll i ett Chicago Blackhawks som tog hem Stanley Cup bucklan.
Niclas Viberg:
Carolina kan absolut skaka till och sätta lite press på Washington – i synnerhet om Petr Mrazek fortsätter sitt storspel, hur osannolikt den formtoppen än är. Men i grunden är det klasskillnad på lagen och Washington borde ta sig vidare utan några allt för stora problem.
---
Spelschema:
Torsdag 11/4 Washington-Carolina
Lördag 13/4 Washington-Carolina
Måndag 15/4 Carolina-Washington
Torsdag 18/4 Carolina-Washington
Lördag 20/4 Washington-Carolina
Måndag 22/4 Carolina-Washington
Onsdag 24/4 Washington-Carolina