Spaccanapoli: Summering av säsongen (del 3)

Spaccanapoli: Summering av säsongen (del 3)

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Napolis redaktion svarar en och en nu över en tid och nästa på tur är mannen, myten, legenden, Payam Zehtab.

Hur mycket har du väntat på att säsongen ska ta slut?
Otroligt länge, möjligen sedan försäsongen 2023. Njae, skämt åsido så har väl i princip hela säsongen känts som en enda lång baksmälla där varken spelarna, tränarna, presidenten, eller vi fans heller för del delen, varit särskilt motiverade eller vetat vad vi ska göra efter en makalös säsong som också bidragit favoritskap istället för underdogkänsla. Redan innan säsongen var igång var vi många i redaktionen som yttrade farhågor kring denna säsongs prestation och förväntningar inför men jag tror att vi alla blev mer än måttligt besvikna över det totala magplask som heter säsongen 2023/2024. På pappret och på plan SKA detta lag i alla andra årgångar och säsonger uppnå en topp 4 plats som minimum men vi fick återse plats 10 och den sämsta poängskörden sedan säsongen 2009/2010 som då skrapade ihop 46 poäng, jämfört med årets 53. Det ska mycket till att kunna jämföra kvalitén på alla fronter i klubben nu och då och på alla sätt och vis har hela klubben steppat upp flertalet steg sen dess men årets prestation är den klart sämsta jag har bevittnat hittills i relation till de förutsättningar som vi haft inför en säsong.

Conte blir ny tränare, dina reflektioner kring detta?
Som vi också varit och nosat på någon gång tidigare och även internt diskuterat, detta kan mycket väl vara en ren och skär klassvärvning som blir klassisk á ADL-signatur eller lika katastrofal och förödande för inte bara nästa, utan även de nästkommande två säsongerna efteråt om ADL och Contes egon börjar dra åt olika håll. ADL och Conte är ju inte kända för att hålla tillbaka åsikter eller personligheter och så länge båda åsnorna drar kärran åt samma håll kan det bli en jäkla sprutt på plan och tabell. Min absolut största farhåga är dock att vi redan under hösten börjar märka av att smekmånaden mellan mister Conte och ADL är över och då kan mycket väl dramaturgin vara i nivå med Shakespeares högsta nivå och kanske rentav jämställt med godtycklig variant av Real Housewives-reality. Jag ifrågasätter inte Contes fotbollskunskaper men att ADL skulle släppa sitt kontrollbehov över så många delar av spelarval, värvningar och spelstil rimmar på förhand mycket illa med en Conte som är lika inställd på att få, i princip, fria tyglar som tränare. Vi får väl se hur säsongen artar sig framåt augusti och därefter - har dock en inneboende oro att Conte petas och att vi står där med en massiv miljonlön som får fortgå för att man inte ömsesidigt bryter kontraktet...

Att sälja en stjärna eller två, att släppa överflödiga spelare, renovering av lagdel - vad tycker du behöver göras med truppen till kommande säsong?
Osimhen har jag i princip räknat som såld men hittills tycks det inte finnas några konkreta formella bud. För min del får han gärna vara kvar ytterligare en säsong och bygga framåt men om han ändå är intresserad av att beta på andra marker skulle jag uppskatta en enorm, och rimlig, slant för nigerianen. På andra positioner har vi några mycket oklara/osäkra startspelare om vi ska utgå från att Conte vill köra en 3-4-3 som han tycks ha hintat om. 
MV: Meret verkar ändå ha Contes förtroende för tillfället vilket ändå är klokt enligt mig. Visst är Alex ingen högsta nivå-keeper men han är extremt duktig emellanåt och med ett säkrare försvarsspel skulle han mycket väl kunna briljera och vara "tillräckligt bra" någon säsong till.
MB: Mittbackar kommer bli en oerhört viktig lagdel i Napoli 2024/2025 om man nu ska få till en 3-backslinje men som det ser ut just nu har vi grabbarna Rrahmani-Juan Jesus-Natan-Östigård som skulle kunna inneha någon av de 3 platserna nästa år. Enligt mig håller ingen av dem måttet på egen hand och synnerligen inte en kombination av tre från det urvalet. Det har redan ryktats friskt om mittbackar både höger och vänster, de allra flesta som tycks ha lite substans rör Buongiorno (Torino) och Hermoso (Atletico Madrid) där Buongiorno enligt vaga rykten verkar vara väldigt intresserad av en flytt till Neapel. Jag skulle egentligen vilja släppa både Jesus och Östigård, förstärka med en-eller-båda av de omryktade spelarna men min drömvärvning på mittbacksposition är nog en viss Scalvini som inte bara visat sig vara enormt spelskicklig och stark men han har också åldern på sin sida och kan, enligt mig, göra en riktig utvecklingsresa i Neapel.
Ytterbackar: Just nu har vi DiLo och Rui/Olivera som skulle vara kandidater (räknar inte riktigt med Mazzochi som annat än utfyllnadsspelare) men som det verkar utvecklas är kapten DiLo måttligt intresserad av att fortsätta sin karriär i ljusblåa kläder och hans agent är väldigt aktiv verbalt just kring detta. Jag tror vi kommer få se en ny kapten nästa säsong och Conte har aviserat önskemål om Dedic (RB Salzburg) och Spinazzola (bosman) som sina kantlöpare nästkommande säsong. Dedic är onekligen en intressant och ung spelare på högerkanten men jag tror att det blir lite väl mycket pengar och dragkamp om honom för att vi ska se den värvningen ros i hamn. Spinazzola däremot kan absolut vara realistiskt och, skulle italienaren klara av att hålla sig skadefri, ett mycket mer stabilt kort än båda nuvarande herrar på vänsterkanten enligt mig. Här kommer vi definitivt behöva värvningar på minst en spelare men sannolikt en på vardera vinge.
Mittfält: Jag har hittills inte riktigt förstått vilken inriktning Conte vill ha på mittfältet men jag får misstänka att vi kommer ha åtminstone en, något mer sittande spelförande och försvarande mittfältare. Där har vi Lobotka som given startspelare. Vad gäller övriga platser på mitten tror jag att Anguissa också sitter som ett säkert kort men övriga herrar (läs: Cajuste, Traore, Dendoncker, Demme) är, på sin höjd, bänkspelare med några inhopp under säsongen. Här behöver vi införskaffa någon som kan ta en tydlig roll, vare sig det är offensivt eller defensivt men Zielinski, även om han haft en ganska skraltig säsong när han väl spelat, kommer lämna efter sig ett tydlig hål som vi just nu inte kan fylla med befintliga spelare. Det som skulle tala för att vi kanske inte behöver splurga för mycket cash här är väl att man också skulle kunna tänka sig att Contes 3-4-3 också kan tolka som en 3backslinje med 2 ytterbackar som stjäl 2 mittfältsplatser, vilket i praktiken kan skrivas om till 3-2-2-2-1 med 3 mittbackar, 2 ytterbackar, 2 centrala mittfältare, 2 ytterforwards och 1 central forward.
Anfall: Kvaratshkelia är absolut given på sin kant men högerkanten har egentligen inte haft någon riktig ägare sedan Callejon lämnade och Politano/Lozano har inte kunnat övertyga om en given startplats trots att de stått för en hel del starter och inhopp där. Jag ser potential i Ngonge och det sätt han tagit för sig hittills och tror att han kan vara näst på tur och faktiskt skulle kunna bli en given startspelare om han ges en chans och speltid av Conte. Lindström, däremot, har inte satt något större avtryck på mig och har många gånger varit ganska osynlig när han spelat. Där har vi en spelare som får tacka för sig. Det vi skulle kunna ha med i urvalet inför nästa säsong heter Matija Popovic och är en 18-årig serbisk offensiv mittfältare som varit utlånad till Monza (utan några spelade minuter) sedan januari. Osimhen är väl sannolikt klar med klubben och när han lämnar tror jag inte att Raspen eller Simeone är tillräcklig spets för att vara central forward så där behövs en klinisk avslutare. Lukaku har det varit mycket snack om men jag är personligen inte intresserad av den värvningen utan mer åt hållet Jonathan David eller något liknande. Vem som blir nästa säsongs startforward kommer nog bli en transfersaga som sträcker sig över hela mercaton eller om transferkarusellen går igång tidigare med försäljning av Osimhen tidigt men än så länge ser det rätt svalt ut på den fronten.
Allt som allt kan man väl sammanfatta det med att vi behöver förnya, spetsa och bredda nästan samtliga avdelningar av laget för att både kunna spela enligt tränarens tänkta uppställning men också för att kunna återuppväcka och skapa något nytt i spelet.


Nästa år, var tar Napoli vägen?
Ja du, om jag ska drömma sitter vi om ett år med ett kraftsamlat lag som visat framfötterna på nytt och utmanat om en scudetto på nytt. Jag är mer än nöjd med en CL-plats men allt över topp 5/6 är klart godkänt. Jag tror att mycket kommer bero på relationen ADL/Conte och hur denna utvecklas under hösten/våren.

Tror du Napoli under ADL vid rodret kan kraftsamla och vinna ytterligare en scudetto längre fram (inte nödvändigtvis kommande säsong) eller är hans tid som klubbägare förbi?
Korta svaret är ja MEN, och det är ett mycket stort men, det skulle innebära att den gamle gubben skulle behöva sluta vara självutnämnd fotbollsexpert och istället fokusera på att låta hans anställda få göra sitt jobb. Jag tänker ibland på ADL som den där regionpolitikern som har en hel massa åsikter om hur vården ska bedrivas och vad som är viktigt att prioritera och som sedan säger till sina anställda att de ska fokusera på den där "tillgängligheten" istället för att faktiskt möta de utmaningar och behov som verkligheten visar upp. All respekt för regionpolitiker och ADL men om ni pungar ut pengar till vårdgivare/tränare så kanske ni ska låta dem ta ansvar för, och ställning till vad som behövs i deras arbete men det var en side-bar. För att även om det korta svaret är ja så är sannolikheten för att mister ADL skulle kunna släppa på tyglarna i max en säsong eller mer ytterst liten så jag tror att han kommer få tacka för sig eller gå i pension som president med föregående års scudetto i bagaget och kan faktiskt vara stolt och nöjd med det tycker jag.

Spaccanapoli återkommer inom kort med fler svar.

Redaktionen2024-06-17 22:21:00
Author

Fler artiklar om Napoli