What has been and what's to come
Bon voyage, Linus.

What has been and what's to come

Mycket har hänt sedan min senaste artikel både privat och i vårt kära lag. Här kommer nu äntligen lite ord och tankar kring vad som har skett sedan säsongen tog slut mot Florida Panthers.

Vi börjar väl med slutspelet i sig. Vi fick möta Toronto igen. Och som det altid brukar bli så var det jämnt och tätt och det kunde gå hur som helst. Men, det gick som det alltid brukar göra, Bruins vann och gick vidare efter sju matcher.

Vi vann första matchen med 5-1 innan Toronto kvitterade med 3-2-seger efter att Matthews avgjort när han fick komma fri med Ullmark. Detta blev Linus sista start i Bruinströjan skulle det visa sig, men mer om det senare i artikeln.

Vi tog två raka segrar i Toronto, 4-2 och 3-1 och hade guldläge att avgöra serien hemma. Istället för ett "enkelt" avancemang så förlorade vi med 2-1 i förlängning och dessutom blev det 2-1 till Toronto i match sex. Match sju ännu en gång alltså och nervositeten var utanpå kroppen.

Det blev dessutom en match som skulle gå till förlängning efter att Nylander gett Toronto ledningen efter 9:01 av tredje perioden. Men vi skulle kvittera snabbt genom Hampus Lindholm som skickade in pucken efter 10:22 och i förlängningen så var det allas vår favorit David Pastrnak som avgjorde serien till vår fördel med sin läckra dragning förbi Samsonov som fått komma in istället för en storspelande Joseph Woll som var indisponibel.
Avancemang för första gången på två år och nu skulle vi få revansch mot Florida var tanken!

Men det visade sig ganska snabbt spelmässigt att vi var underlägsna katterna från Florida. Trots att vi fick en kanonstart med vinst 5-1 på bortaplan så var det Swaymans förjänst som stod på huvudet precis som han gjorde i första rundan.

I andra och tredje matcherna kunde inte ens han rädda oss från rejäla bakslag med 6-1 och 6-2. Skotten i matcherna talade sitt tydliga språk kring hur dom såg ut spelmässigt också. 39-29 i första, 33-15 i andra och 33-17 i tredje till Floridas fördel. I fjärde matchen hade man förhoppningen att vi skulle kunna hitta någon svaghet hos dom. Och målmässigt var vi med men skotten skrevs till 41-18 till slut. Efter att vi fått en kanonstart med 2-0 i första så lyckades vi inte hålla dom borta efter det och förlusten skrevs till 3-2.

Den största snackisen inför matchen var dock vad som hände i match tre när Sam Bennett sänkte Brad Marchand med en fruktansvärt ful smäll i ett tacklingsögonblick. Den smällen gjorde att Marchand missade både match fyra och fem med en förmodad hjärnskakning.

Femte matchen lyckades vi faktiskt vinna på bortaplan med 2-1 efter att Swayman stått för en fenomenal insats igen och Charlie McAvoy blev hjälten med sitt mål efter halva matchen spelad. Här lyckades vi också hålla mer jämna steg både spelmässigt och sett till skott på mål när det bara skiljde ett skott till deras fördel.

Chansen fanns nu att göra det som dom hade gjort mot oss året innan. Gått från 1-3 i matcher till att vända på steken. Det började också fint när Pavel Zacha gjorde sitt första slutspelmål någonsin. Den här serien var dock en uppförsbacke då vi både mötte ett fruktansvärt bra lag men där domarna också dömde rätt rejält till deras fördel rakt igenom. Tanken var tom och när Lundell kvitterade i andra perioden såg det dystert ut. Men tiden gick och dödläget stod sig. Man räknade ner mot en förlängning när Gustav Forsling tyvärr med en och en halv minut kvar vände om, sköt mellan vår backs ben och jämte Swaymans arm och stolpen in i mål.
Vi gjorde ett försök men kom aldrig närmre och säsongen tog slut på ett abrupt sätt.

Sammanfattning av säsongen
Överlag får man verkligen se den här säsongen som ett steg i rätt riktning trots att vi tappade 26 poäng från året innan, men det säger mer om den sinnessjuka säsongen än om årets upplaga av Bruins. Det var många tvivel inför densamma med Sweeney som fick pussla med att få in billiga alternativ som skulle ersätta några rejält beprövade och duktiga spelare efter satsningen året innan. Det mesta föll väl ut. James van Riemsdyk gjorde en första halva på ett ypperligt sätt innan han tyvärr planade ut under andra halvan av säsongen. Morgan Geekie gjorde en rakt igenom stabil säsong och mer än vad man kunde förvänta sig. Danton Heinen gjorde en riktigt bra säsong efter att han kommit in lite senare än alla andra och har definitivt gjort sig förtjänt av en ny chans.

En yngre förmåga som Poitras innan skadan visade framfötterna rejält. John Beecher slog sig in i laget till och från och var riktigt bra stundtals. Samma sak med Justin Brazeau som med sin tyngd gjorde ett starkt avtryck i slutet på säsongen. Den som dock imponerande mest av dom yngre var Mason Lohrei. Vilket genombrott han stod för! Stabilt spel rakt igenom och han ska bara få mer förtroende framöver, där har vi en backstjärna på gång utan tvekan!

Vi slutade på andra plats i divisionen med 109 poäng, en poäng bakom Florida som till slut alltså stod som segrare efter 4-3 i matcher mot Edmonton i finalen. Tyvärr får jag lov att säga, unnar dom ingenting egentligen men dom gjorde det för bra helt enkelt. Men med 109 poäng var vi bara fem poäng bakom Presidents Trophy-vinnarna New York Rangers. Att vi skulle tappa jämfört med rekordåret säsongen innan var uppenbart, men att vi skulle hålla oss kvar i toppen av ligan trots alla tapp var imponerande och överraskande för många tror jag.

Så sett till förväntningarna man hade inför säsongen med ett tufft läge mot lönetaket så kan man inte annat än benämna säsongen som väl godkänd. Vi stod upp bra mot Florida som alltså gick hela vägen, och en vinst mot Toronto smakar alltid mumma för oss Bostonfans.

Vad har hänt sedan säsongen avslutades?
Det vi vet med säkerhet just nu är att vi får in ett nytt ansikte i tränarstaben då Jay Leach har anställts som assisterande tränare. Joe Sacco har befordrats till "associate coach" som det heter, vilket jag antar betyder att han får mer att bestämma tillsammans med Montgomery. John McLean byter från assisterande till ansvarig för utveckling av dom yngre spelarna i organisationen som skridsko och tekniktränare. Leach har under dom senaste tre åren varit assisterande i Seattle men innan dess var han huvudtränare för Providence Bruins med goda resultat.

Så tränarstaben ser ut som så att Montgomery har huvudansvar med Sacco, Leach och Chris Kelly som assisterande, Mathew Myers och Dan Darrow som videoansvariga.

På spelarfronten har det inte hänt så mycket roligt än. Istället fick vi i dagarna ett dråpligt besked till oss då Linus Ullmark inte längre kommer att bära Black & Gold-tröjan. Den finaste bromancen i NHLs historia är till ända och det är med ett tungt hjärta man måste överge målvaktskramarna. Vi får helt enkelt minnas den här tiden med värme i hjärtat för det har varit helt fantastiskt att se ligans absolut bästa duo på isen. Dessutom har dom varit helt fantastiska vid sidan av densamma och deras vänskap kommer leva för evigt. NHL är dock business och det fick vi tungt erfara nu när Ullmark skickades till Ottawa istället. Tillbaka kom Joonas Korpisalo, Mark Kastelic och ett val i förstarundan.

Man får helt enkelt försöka vara nöjd med det på något vis men det kommer jag ha mycket svårt för. Korpisalo har varit en av ligans sämsta målvakter och det ska mycket till att hans siffror ska förbättras hos oss trots att han kommer få stå bakom ett otroligt mycket bättre försvar än tidigare. Ottawa behåller 25% av hans cap hit så för oss blir det 3 miljoner istället för Ullmarks 5 miljoner.

Det jag hoppas allra mest är att man försöker bli av med det kontraktet för ytterligare draftval då jag tycker att man kan ge Brandon Bussi chansen bland dom stora grabbarna. Han skrev för övrigt på ett nytt ettårskontrakt samma kväll som traden genomfördes. Ett tvåvägskontrakt värt 775000 dollar. Men gör vi oss inte av med Korpisalo får vi hoppas att målvaktstränaren Bob Essensa kan göra mirakel med honom för hans kontrakt sträcker sig till säsongen 27/28.

Kastelic är en tuff spelare för fjärdekedjan som kan gå in och slåss mot vem som helst och stänka in en och annan kasse möjligtvis. 25-åringen har kontrakt ett år till värt 835000 dollar.
Förstavalet vi fick är detsamma som vi skickade iväg till Detroit för att ta in Tyler Bertuzzi förrförra säsongen så det kommer vi att använda oss av i nattens draft i Vegas och det är val nummer 25 det handlar om. Man får väl hoppas att vi lyckas hitta någon oslipad diamant med det valet helt enkelt för att det ska bli värt att vi blev av med Ullmark för det. Senast vi valde som nummer 25 var 2014 och då plockade vi en viss David Pastrnak.

I övrigt har Ian Mitchell skrivit på ett nytt ettårskontrakt värt 775000 dollar. Det är ett tvåvägskontrakt och han lär starta säsongen i Providence.

Det är det vi har fått hittills och nu kommer det förhoppningsvis smälla till rejält här dom närmsta veckorna med start redan inatt alltså med draften. Free agency startar på måndag och har man UFAs och RFAs så vill man oftast ha nytt kontrakt klart innan dess för att slippa att dom ska börja förhandla med andra klubbar.

Hos oss finns det framförallt två spelare som jag vill att man förlänger med men där det inte hänt än. Det handlar såklart om Jake DeBrusk och Jeremy Swayman.

DeBrusk är en streaky spelare, det vet alla. Men trots det gör han alltid i princip minst 40 poäng per säsong där taket är runt 70 poäng. Man får en spelare som jobbar stenhårt i alla tre zoner och som kan spela i alla spelformer och det är en spelare som faktiskt älskar att spela för Bruins. Det tycker jag att man ska behålla, men just nu är magkänslan att han kommer att gå till ett annat lag när free agency börjar tyvärr. Kan man få honom för mellan 5-6 miljoner i fem år eller liknande så säger jag att det är en no-brainer. Börjar det närma sig 6,5 och uppåt däremot hade till och med jag tvekat.

Swayman kommer vi såklart att behålla, han är dessutom restricted free agent så vi har alla rättigheter för stunden. Men ju snabbare det blir klart desto bättre är det. Speciellt nu när vi skickat iväg Ullmark. I skrivande stund är det ju faktiskt Korpisalo som är förstemålvakt i Boston. Men skulle jag gissa så kommer kontraktet vara på 8 år och vara värt runt 7-8 miljoner. Återstår att se hur nära jag är när det blir offentliggjort.

Utöver dom här två så har vi Forbort, Grzelcyk och Shattenkirk som blir UFAs och där tror jag alla tre får testa marknaden. Under kontrakt just nu är McAvoy, Lindholm, Carlo, Peeke, Lohrei och Wotherspoon. Vi lär fylla på med något spännande namn där förhoppningsvis. Bland spännande backar som blir UFAs ser jag Brady Skjei, Shayne Gostisbehere, Brandon Montour och Matt Roy som väldigt intressanta alternativ alla fyra.

Bland forwards har vi Boqvist som är RFA och där hoppas jag ändå att man vill förlänga, men risken är nog 50/50 att han släpps till free agency. Heinen, Maroon, Megna och van Riemsdyk är övriga som är UFAs. Där tror jag att man förlänger med Heinen, säg tre år och tre miljoner. Maroon blev en favorit omgående och jag har tusen gånger hellre honom är Kastelic, Patrick Brown eller Jayson Megna till exempel. Går han med på ett ettårskontrakt på en mille så är det en slam dunk enligt mig.

Övriga får nog se sig om efter nya klubbar.

Här har vi också det mest intressanta för det finns en hel del spännande namn att försöka roffa åt sig 1 juli när free agency öppnar. Mest intressanta enligt mig är Stamkos, Reinhart, Guentzel, Mantha, Bertuzzi, Teravainen, Marchessault, Lindholm, Toffoli, Beauvillier och Stephenson. I och med att vi just nu har 21,5 miljoner upp till lönetaket så finns det en uppsjö av möjligheter. Swaymans nya kontrakt ska in där men efter det så är det ju fritt fram. Det blir verkligen spännande att se hur man gör och det som behövs är att förstärka bland forwards där man har sagt att man vill bli snabbare framförallt. Inom dom närmsta veckorna kommer vi förmodligen ha svart på vitt vad vi har för förutsättningar inför nästa säsong.

Kommande händelser
Som jag varit inne på är det draft inatt med förstarundan innan man fyller på med rundor 2-7 under natten mellan fredag och lördag. Vi har val 25 och sen får vi vänta till runda fyra innan vi väljer nästa gång ifall vi inte tradar och hittar på något speciellt. För att sammanfatta har vi val 25, 122, 154 och 186.

Nästa steg blir alltså 1 juli och free agency. Under juli månad ska Sweeney och kompani sätta samman ett så slagkraftigt lag som möjligt inför säsongen 24/25. En säsong som man verkligen ser fram emot just nu för i nuläget har vi möjligheter att sätta sprätt på lite pengar så att vi faktiskt kan utmana om Stanley Cup på riktigt, även i slutspelet och inte bara i grundserien.

Man har också gått ut med vilka träningsmatcher man kommer spela innan säsongen drar igång och det ser ut som följer.
22 september mot New York Rangers.
24 september mot Washington Capitals.
26 september mot New York Rangers.
28 september mot Philadelphia Flyers.
1 oktober mot Philadelphia Flyers.
3 oktober mot Los Angeles Kings.
5 oktober mot Washington Capitals.

Dessutom kommer Boston stå som värd tillsammans med Montreal för fyranationersturneringen som innehåller Sverige, Finland, Kanada och USA som kommer spelas mellan 12-20 februari där vi står som värd för tre matcher varav finalen är en.

Nu hoppas jag ni får en riktigt fin sommar och semester så ses vi igen när det hänt lite mer grejer helt enkelt. Det går ju inte att inte skriva kring vad som händer vårt kära lag. Vi kämpar vidare och får tro och hoppas på en triumf nästa säsong när denna gick som den gjorde!

Avslutar med lite feelgood-klipp från världens finaste målvaktsduo. Och ett av dom finaste citaten jag vet från serien The Office. "I wish there was a way to know you're in the good old days before you've actually left them."

   

Erik HanssonErikhanzzon@hotmail.se@Hanzzzon2024-06-27 21:37:32
Author

Fler artiklar om Boston

Preview 24/25 - Boston Bruins