2024-03-04 21:00

Sheffield U - Arsenal
0 - 6

Arsenal fina form håller i sig

Under måndagskvällen gästade Arsenal Sheffield United. Matchen skulle visa sig bli den alla nästan förutspådde, med ett Arsenal i total kontroll och ett hemmalag i upplösningstillstånd.

Arsenal mötte under måndagskvällen Sheffield United på ett regnigt Bramall Lane. “Gunners” kom till matchen med gott självförtroende med bara segrar efter nyår i Premier League medan hemmalaget fortfarande kämpar i den totala botten. Anmärkningsvärt var att Mikel Arteta valde att lämna Gabriel Jesus på bänken medan tysken Kai Havertz fick chansen på topp. En rotation vi sett stundtals under säsongen. In på mittfältet kom även Jorginho från start.

Starten man trodde på

Direkt från att domaren Samuel Barrott satte pipan i munnen började Arsenal dominera. Redan i den andra minuten kom det första läget då Bukayo Saka träffade ribban från nära håll och på returen var Gabriel Martinelli nära att slå in returen, men ett Sheffield-ben räddade på mållinjen. Ingen skulle dock rädda bollen på mållinjen i den femte minuten, då kaptenen Martin Ödegaard slog till. Efter ett fint spel kunde norrmannen enkelt sätta dit ledningsmålet för Arsenal och frågan nog alla ställde sig var: “När kommer nästa?”.

Toppen mot botten

Det skulle inte dröja länge innan svaret på frågan skulle besvaras, i dubbel bemärkelse. Först skulle Bukayo Saka ta sig förbi förre Arsenal spelaren Auston Trusty, spela in bollen och från ingenstans skulle Sheffield United spelaren Jayden Bogle styra in bollen i eget mål. Och värre skulle det bli för hemmalaget. Bara två minuter senare skulle 3-0 målet komma. Ett snabbt anfall skulle avslutas av Gabriel Martinelli och matchen var redan där avgjord. Ett riktigt “statement” från Arsenal där man verkligen fick se att toppen mötte botten.

Total klasskillnad

4-0 målet skulle Kai Havertz göra då tysken, efter fint kombinationsspel med Gabriel Martinelli, kunde rycka sig förbi och trycka dit bollen med vänsterfoten. Vissa delar av hemmapubliken började där och då få nog av förödmjukelsen och lämnade arenan. Hemmalagets spelare visade även dom att de inte skulle tolerera förödmjukelsen heller, men inte genom att spela upp sig, utan att gå in hårdare i tacklingarna. Frustrationen var påtaglig medan Arsenal levde ut drömmen. I minut 39 skulle även 5-0 målet komma innan pausvilan. Bukayo Saka skulle enkelt spela fram Declan Rice som lika enkelt kunde sätta bollen i mål.

Fortsatt dominans

Starten på andra halvlek skulle inte bjuda på samma underhållning som i första. Sheffield United gjorde ett trippelbyte i paus, vilket verkligen var förståeligt. Mikel Arteta valde att ta ut Bukayo Saka, vilket förhoppningsvis bara var en säkerhetsåtgärd. Arsenal skulle dock inte direkt dra ner helt på tempot. Man fortsatte spela fint och runt hemmalagets straffområde och man skulle få utdelning. I matchminut 58 skulle Ben White få äran att göra 6-0 då han dunkade in bollen med vänsterfoten i bortre burgaveln, fint framspelad av Kai Havertz.

Slut på showen

Efter det sjätte målet drog dock tillslut Arsenal ner på tempot. Mikel Arteta gjorde även ett flertal byten, vilket talade för att “Gunners” bara ville spela av matchen. Mer mål skulle inte falla över Bramall Lane utan hemmapubliken (de som var kvar) kunde andas lite lättare. Roligare var det dock för de tillresta bortafansen som fortsatte sjunga hela kvällen. Med det här resultatet har Arsenal nu historiskt gjort fem eller fler mål i tre raka bortamatcher i Premier League. Man drygar också ut sin ledning statistiskt också, då man har bäst målskillnad i hela ligan. En väldigt bra dag på jobbet igen för Arsenal och nya positiva signaler kring offensiven. Under speciellt december var det flera supportrar som debatterade kring om man skulle investera i en ny, renodlad anfallare. Man kan nu i efterhand konstatera att Arsenal definitivt kan göra mål ändå.