Arsenal köper loss Raya
David Raya är numera rödvit på permanent basis.

Arsenal köper loss Raya

David Raya stannar i norra Londons ädlare delar. Arsenal har idag bekräftat att klubben har aktiverat den köpklausul som fanns inbakad i spanjorens låneavtal.

Raya var nog Arsenals mest överraskande tillskott under förra sommarens händelserika fönster. Det var många storklubbar som spanade på den spanska landslagsmålvakten men att det var i Arsenal som han tillslut landade på ett initialt lån var förvånande för många. Framförallt eftersom Arsenal redan hade ett väldigt etablerat förstaval i buren. Nämligen Aaron Ramsdale, som den föregående säsongen hade blivit uttagen i årets lag i Premier League. Mikel Arteta och Edu hade dock haft ögonen på Raya under lång tid och när möjligheten presenterade sig för att knyta honom till sig var klubben inte sen att agera. Raya skulle även snabbt komma att passera Ramsdale i hierarkin och göra posten till sin egen. 

Med facit i hand får en lov att säga att Arteta valde rätt väg framåt. Även om det var ett beslut som många med mig hade svårt att svälja till en början. Ramsdale hade vuxit ut till en väldigt skicklig målvakt men kanske framförallt en stor supporterfavorit. Med Raya i målet blev dock Arsenal ligans mest svårforcerade lag. Defensiven blev mer balanserad, robust och stabil. Det var inte det bara det att Arsenal knappt släppte in några mål längre. Det var under långa perioder under säsongen nästan omöjligt att ens skapa kvalificerade målchanser mot Arsenal. Det var såklart inte helt Rayas förtjänst utan en kombination av många faktorer. William Saliba och Gabriel bildade ligans bästa mittlås och Declan Rice gav backlinjen understöd på ett sätt som de inte haft tidigare. Rayas trygghet och beslutsfattning var dock en central del för att få alla bitar att sitta ihop i första tredjedelen. 

Det kommer nog inte som någon överraskning för någon att Arsenal väljer att göra övergången av Raya permanent. Han är numera klubbens odiskutabla förstaval i buren och har goda chanser att förbli det under många år framöver. Det ska dock tilläggas att vi sa exakt samma sak om såväl Bernd Leno som Aaron Ramsdale. Det går ofta fort i fotboll och den som lever får helt enkelt se. Raya vann under sin debutsäsong i Arsenal Golden Glove efter att ha spikat igen i 16 ligamatcher under säsongen. Det är än mer imponerande när en väger in att Raya faktiskt bara spelade 32 matcher. Det vill säga att han höll nollan i varannan match. Arsenal betalar Brentford cirka 330 miljoner kronor för tjugoåttaåringens tjänster. 

Full fart framåt David!

Ola Regen@Ola_Regen2024-07-04 17:03:00
Author

Fler artiklar om Arsenal