Arsenal vinner Community Shield 2023 efter straffar

Arsenal vinner Community Shield 2023 efter straffar

Arsenal vinner över Manchester City i årets Community Shield. Efter 1-1 under ordinarie tid kunde man tillslut vinna på straffar och därmed få en vinnande start på säsongen.


Arsenal började tävlingssäsongen (?) 2023/24 på Wembley för att möta Manchester City i Community Shield. Arsenal ställde upp en startelva med alla tre nyförvärven som tillkommit hittills inför säsongen i form av Jurriën Timber, Kai Havertz och Declan Rice. City ställde upp med ett nyförvärv, som var Mateo Kovacic

Det märktes i inledningen att denna match betydde mycket för båda lagen. Duellerna började tugga tätt redan i matchinledningen, så mycket så till och med Mikel Arteta fick ett gult kort i den 17:onde matchminuten efter att han inte höll med om ett domslut. 

City började mer och mer ta över bollinnehavet, vilket ingen direkt blev förvånad över. Arsenal hade gjort planen tydligt: Stå lågt ner det behövs, försök vinna bollen högt när utrymmet ges och ett snabbt direktspel mot Citys mål. Via denna taktik var det också Arsenal som skapade de två största målchanserna i den första halvleken. Bollen letade sig in till Havertz (för dagen central anfallare) i straffområdet vid båda tillfällena och avslutade, dock med ingen utdelning. 0-0 skrevs resultatet i halvtid. 

Starten av andra halvlek började inte i samma tempo som i första. Båda lagen letade och nästan bjöd varandra att ta initiativ. Det skulle vara Arsenal som tillslut tog mer tag i taktpinnen. 
En pådrivande Ödegaard visade hans kvaliteter som kapten när han ledde sina lagkamrater att sätta in en högre press vilket verkade skaka City. Arsenal kunde till och med ofta etablera ett spel under långa stunder på Citys planhalva, utan att dock hitta in i sista tredjedelen. 

Pep Guardiola verkade bli mer bekymrad över utvecklingen av matchen och agerade. Flera byten gjordes. Bland annat byttes Erling Håland och Jack Grealish ut mot Cole Palmer och Phil Foden, vilket skulle ge utdelning. 

City började jobba sig in mer och mer i matchen. Foden kunde vända upp och ner på Thomas Partey på mittplan och avancera. Tillslut hittade bollen ut till Palmer som kunde prickskjuta in 1-0 till City med sin vänsterfot. Ett mål som var riktigt snopet för Arsenal. 

City tog efter målet över mer och mer och Foden var nära att utöka Citys ledning när han efter en trasslig situation kom fri med Ramsdale, som dock kunde räddas. 
Matchen verkade vara Citys att vinna. Arsenal hittade fortfarande inte in i sista tredjedelen och båda lagen verkade nästan bara vänta på slutsiffran. Dock kunde inbyte Leandro Trossard kvittera i den 101 (!) minuten, nästan från ingenstans när han tog ett distansskott som styrdes in via Akanji.

Efter ordinarie tid skulle matchen sluta 1-1. Det betydde dock inte att den var över. I Community Shield går matchen direkt till straffsparksläggning om det efter ordinarie tid skulle sluta lika. 

Likt i onsdagens Emirates Cup-seger skulle Arsenal vinna på straffar. Fabio Vieira skulle slå in den avgörande straffen och ge Arsenal segern mot City i årets Community Shield. 

Manchester City - Arsenal 1-1 (1-4 str)
Målskytt: Trossard (101´)

Startelva: 
Ramsdale, White, Saliba, Gabriel, Timber, Partey, Rice, Saka, Ödegaard, Martinelli, Havertz. 

Avbytare: Turner, Tierney, Kiwior, Holding, Tomiyasu, Smith Rowe, Vieria, Nketiah, Trossard.

Nästa match: Arsenal - Nottingham Forest, lördag 12 kl 13:00

TV: Arsenal vann Community Shield efter straffavgörande mot Manchester City
 

Erik Havilehtoerikhavilehto97@gmail.com@ErikHavilehto2023-08-06 19:34:00
Author

Fler artiklar om Arsenal