Chelsea - Middlesbrough
6 - 1

Chelsea klara för final i ligacupen – utklassade Boro i returen
Chelsea ska spela cupfinal igen!

From Stamford Bridge to Wem-ber-ley! Chelsea besegrade Middlesbrough med 6–1 i ligacupens andra semifinal och är därmed klara för final på Wembley. Där väntar antingen Fulham eller Liverpool.

Chelsea gjorde ett par förändringar jämfört med elvan som ställde upp mot Fulham senast. Mykhailo Mudryk in från start med mentorn Ben Chilwell på vänsterkanten. Axel Disasi startade ute till höger i och med Malo Gustos frånvaro. Elvan såg ut som följande:
Petrovic; Disasi, Silva, Colwill, Chilwell; Caicedo, Enzo; Sterling, Palmer, Mudryk; Broja

Noterbart var dessutom att Conor Gallagher saknades i startelvan. Denna evighetsmaskin som konsekvent använts av Pochettino vecka ut och vecka in inledde på bänken trots tio dagars vila sedan den senaste matchen.

I matchinledningen var Enzo i långa stunder Chelseas mest framskjutna spelare. Det höll på att betala sig efter nio minuters spel när argentinaren väggade med Mudryk, men ukrainaren skickade sitt avslut upp i skyn. Fyra minuter senare överlistade Chilwell en utrusande Glover som knockade vänsterbacken. Nicken loopade på fel sida stolpen, men regelbokens oskrivna regel säger att om anfallande lag får iväg sitt avslut så ska det väldigt mycket till om en straff ska utdelas. Glovers nävar i ansiktet på Chilwell spelade ingen roll.

Chilwell lyckades dock hitta sätt att vara utslagsgivande. Kaptenen för dagen vandrade inåt i banan och spelade fram Raheem Sterling med en läcker yttersida. Yttern hittade i sin tur Armando Broja, som fick hjälp av Boro-kaptenen Howson att styra bollen i mål. 1–1 totalt över två möten. Strax därefter vann Middlesbrough en hörna, som höll på att ge utdelning. En kort slagen variant renderade i skottläge för Rogers, men Petrovic var redo vid sin första stolpe.

Tio minuter efter ledningsmålet var det dags igen – återigen från Chelseas högerkant. Sterling klackade fram Disasi, som i sin tur hittade Broja. Albanen skarvade fram bollen mot Enzo vid den bortre stolpen, som smällde in 2–0 (2–1 totalt). Enzos framskjutna position höll på att betala sig ännu en gång i första halvlek. Caicedo till Palmer, Palmer till Enzo och ett skott i bra läge. Men världsmästaren från Argentina fick ingen ordentlig träff och Glover kunde göra en komfortabel räddning.

Chelseas backlinje har fått sin beskärda del kritik för att innehålla för många mittbackar, och det med rätta. Med tio minuter kvar av ordinarie tid vann Disasi boll vid mittplan. Palmer samlade upp bollen och skickade iväg Sterling i djupet. Högeryttern slog raskt in bollen centralt mot en framstormande Disasi, som utan eftertänksamheter skickade in 3–0. Detta var ett Chelsea som bestämt sig för att spela ligacupfinal. Chelseas presspel fortsatte att ge utdelning. Palmer vann tämligen enkelt bollen alldeles utanför Middlesbroughs straffområde och kunde ostört rulla in 4–0.

Inför den andra halvleken introducerades Noni Madueke till förmån för Mudryk. Därmed tog Sterling klivet ut på vänsterkanten, medan Madueke tog över platsen ute till höger. Inledningen av den andra akten denna tisdagskväll såg Middlesbrough resa sig något, med Rogers som främsta hot ännu en gång, dock utan utdelning.

Med dryga timmen spelat klev Chilwell och Broja av banan. In kom istället Alfie Gilchrist och Conor Gallagher. Maduekes första offensiva aktion var en härlig djupledsboll mot Gallagher, som dock inte fick iväg sitt avslut i tid. Palmer fanns med i andravågen och vaskade fram en hörna, vilken dock blev resultatlös. Detta trots ett slags handbollsanfall där Palmer hittade Disasi. I minut 72 fick Moises Caicedo lite välförtjänt vila när han ersattes av Carney Chukwuemeka.

Hemmalaget gav inte Boro tillfälle att hämta andan. Ett inkast på Middlesbrough planhalva nyttjades hänsynslöst av de kungsblå. Gallagher samlade upp bollen ute till vänster och skickade ett inspel snett inåt bakåt mot Palmer, som stötte in sitt andra för kvällen. Med högerfoten denna gång. 5–0! Det dröjde inte många minuter innan nätet skulle rassla ännu en gång. Gallagher bröt en passning i ingenmansland, spelade fram Madueke, som via rödklädd försvarare enkelt kunde sätta Chelseas sjätte mål för kvällen.

Matchminut 85 innebar 2024 års första debut för Chelseas herrlag. Leo Castledine äntrade planen, medan Sterling klev av. Tre minuter senare spräcktes Djordje Petrovics nolla, då Rogers lite från ingenstans placerade in 6–1. Anfallaren var ensam mot tre kungsblå försvarare, men valde sitt tillfälle väl. Tre minuters tilläggstid blev förhållandevis innehållslösa, men Chelsea är klara för spel på Wembley!