Chelsea vill fortsätta förstärka anfallet - tre namn har intresserat
Michael Olise och Pascal Struijk förra säsongen

Chelsea vill fortsätta förstärka anfallet - tre namn har intresserat

Tre namn har rapporterats intressera Chelsea för att stärka anfallet och fortsätta satsa ungt. Elye Wahi, Mohammed Kudus och Michael Olise. Kan vi se dessa tre i kungsblått denna säsong?


Michael Olise - plötsligt nära Chelsea

 Michael Olise från Crystal Palace har rapporterats nära en flytt till Chelsea av franska journalisten Fabrice Hawkins. Enligt honom så har Chelsea redan lagt ett bud på den 21-årige anfallaren värt €45m till Crystal Palace. Men inget har kommit överens mellan klubbarna, dock ska spelaren och Chelsea närma sig en överenskommelse enligt Hawkins. Olise har blivit erbjuden ett väldigt lukrativt kontrakt av Chelsea som anses acceptabelt, samtidigt som Chelsea lyckats imponera 21-åringen med den ungdomssatsning som byggs på Stamford Bridge. Staden ska vara en stor del av valet av klubb då han redan är bosatt i London och han är redan vän med landsmännen som Wesley Fofana, Christoper Nkunku, Benoit Badiashile och Malo Gusto som redan befinner sig hos Chelsea.

Dock är pålitlige Fabrizio Romano något mer försiktig i att tala om situationen. Enligt Fabrizio är Chelsea tillsammans med Manchester City intresserade av spelaren och har 21-åringen på sin lista. Stora klubbar runt om i Europa har ett öga på Olise, som rapporteras ha en  utköpsklausul på bara £35m. Ett billigt pris för en väldigt lovande ung anfallare. Men enligt Fabrizio avvaktar klubbarna just nu för att veta hur skadesituationen är kring Olise. Under avslutningen av förra säsongen skadade sig fransmannen vilket ledde till att Crystal Palace stängde ner honom innan säsongen var slut. Intresserade klubbar vill veta mer om hur skadesituationen kring Olise ser ut innan man agerar.

Michael Olise är som sagt en 21-årig anfallare som spelat sin fotboll i Crystal Palace de senaste två åren. Han startade sin professionella karriär i Reading och spelade sin ungdomsfotboll där, men han har faktiskt varit en del av Cobham under tidigare år innan han flyttade till Reading. Olise är en spelare som kan platsa i flera olika roller. Han spelar som 10:a, höger-, vänsterytter och mittfältare eller 8:a. Var han spelat mest och troligen är bäst är som 10:a och högerytter. Han är en extremt bollskicklig spelare som lätt kan ta sig förbi sin motståndare och är nästan bäst i passningsspelet. Han är väldigt duktig på att hitta sina lagkamrater och slå den sista avgörande passningen. Förra säsongen slog han 11 assist i Premier League, vilket var en delad fjärdeplats med Arsenals Bukayo Saka. Ett tydligt tecken på hans kreativitet. Han gjorde även två mål för ett sammanlagt poängplock på 13 efter 37 spelade matcher.   

Ett spännande namn som Chelsea helt klart skulle ha nytta av. Troligen skulle Olise vara ett alternativ på högerkanten tillsammans med Noni Madueke på en position som behöver förstärkning. Men han kan även fylla in som en 10:a om det skulle behövas. Enligt mig skulle det vara en bra värvning och en spelare som skulle passa bra in i Pochettinos offensiva fotboll, men det skulle nog betyda att den 18-årige Ângelo lånas ut iallafall nästa säsong. En spelare som gjort det väldigt bra de två första försäsongsmatcherna. Mycket möjligt att brasilianen hamnar i CoBlue ägda Strasbourg. En situation som vi kommer att följa ännu mer de närmaste dagarna. 

Källor: Fabrice Hawkins, RMCsport/ Fabrizio Romano

Mohammed Kudus - en möjlig ersättare för Mount

Enligt David Ornstein så har Chelsea även visat intresse för Ajax mittfältare/anfallare Mohammed Kudus. Enligt transfer-specialisten så har Chelsea kontaktat Ajax för att teckna intresse för spelaren, men inget officiellt bud har ännu skickats. Men samma som Olise så ska kontraktet mellan Londonklubben och 22-åringen vara väldigt nära klart. Men Kudus ska vara ett av alternativen som Chelsea funderar över, och troligen är Kudus på samma lista som Olise. Den ghanska landslagsspelaren har kontrakt med Amsterdam klubben fram tills 2025, men nekade en förlängning på ett år och meddelade att han vill lämna för större utmaningar. Andra klubbar som är intresserade av Kudus är Arsenal och Brighton

Kudus startade sin karriär i den berömda “Right to Dream"-akademin i Ghana. Han gjorde sen den förväntade flytten till Danmark och Nordsjaelland när samarbetsparterna har producerat massor med talanger som finns över hela Europa just nu. Efter 57 matcher, 14 mål och 3 assist i danska högstaligan så fick Kudus sin flytt till Ajax sommaren 2020. Under sina tre säsonger i Amsterdam gjorde Kudus 84 matcher för klubben, han har 23 mål och 11 assist. Förra säsongen så exploderade Kudus ut på den europeiska scenen och blev tydligt en av Ajax bästa spelare. I alla tävlingar spelade Kudus 42 matcher förra säsongen. Han gjorde 18 mål och 7 assist. Han har även gjort sin debut i Ghanas landslag för länge sedan. Debuten kom i november 2019 och har sedan dess spelat 24 matcher för Ghana. Han har gjort 7 mål för landslaget och var del av lagets trupp i VM 2022. Där imponerade Kudus stort och öppnade mångas ögon.   
 
Kudus är en spelare som också är väldigt flexibel. Han kan spela på de flesta positioner i både mittfältet och anfallet, men är nog som bäst som antingen 10:a, högerytter eller som falsk 9:a. Kudus är en spelare som springer väldigt mycket när han är ute på planen, han är duktig med bollen men har också en talang utan bollen. Han är bättre fysiskt än de flesta i Nederländerna och har ett farligt skott.    

Som sagt tror jag att de antingen blir Kudus eller Olise. Två spelare som fyller samma liknande roll, har en jämförbar prislapp och bara ett år emellan varandra. Det blir spännande att se hur denna situation utvecklar sig, men vem hade du föredragit? 

Källa: David Ornstein, The Athletic

Elye Wahi - Chelsea nästa 9:a

Enligt Fabrizio Romano har förhandlingarna mellan Chelsea och Montpellier avancerat för den 20-årige 9:an Elye Wahi. Förhandlingarna mellan spelaren verkar också vara nära och en flytt till Chelsea ser ut att komma för fransmannen. Men det ser ut som att Wahi inte kommer att vara del av Chelseas trupp denna säsong. För enligt Fabrizio är planen att låna ut Wahi direkt efter sin flytt till London, för att sen spela sin fotboll på Stamford Bridge från säsongen 24/25. Chelsea vill få klart affären så snabbt som möjligt, helst nästa vecka, då det finns intresse för spelaren från andra klubbar.   
  
20-åringen imponerade stort förra säsongen hos Montpellier då han gjorde 19 mål och 6 assist på 33 Ligue 1-matcher. Året före gjorde han 10+2 på lika många matcher. Det är flest mål av en spelare 20 år eller yngre i Europas fem största ligor. Wahi har också fina underliggande siffror som visar på hans extrema mål hot. Han gör t.ex 0.68 icke straffmål per 90, vilket är bland topp 9% i de fem största europeiska ligorna. 

Wahi kan vara startskottet för Chelsea multiklubb-modell, då det är högst troligt att Wahi lånas ut till Strasbourg nästa säsong. Men det kan såklart även bli en annan klubb. Men hur som helst en väldigt spännande spelare att följa och förhoppningsvis är Wahi någon Chelsea kommer ha nytta av i framtiden. 

Källa: Fabrizio Romano


Andra källor: Fbref.com, Transfermarkt.com


TV: Chelseas röriga säsong: "Kan knappt räkna"



 

Nils OlinNilsOlin012023-07-23 23:06:00
Author

Fler artiklar om Chelsea