Chelseas VM – dag 20
JRK är ytterst nära sin första VM-medalj!

VM:s inledande två kvartsfinaler hade båda två kungsblått deltagande. Aniek Nouwen, Zecira Musovic och Johanna Rytting Kaneryd hade blandad utdelning under fredagen. Men vi vet nu att Chelsea är representerade i VM-semifinal.

Nederländerna tog sig an Spanien i gryningen, mätt med svensk tidszon. Aniek Nouwen inledde på bänken och fick se sitt landslag hamna i underläge efter 81 minuter. Åtta minuter senare byttes Chelsea-mittbacken in, och på stopptid kunde försvarskollegan Stephanie van der Gragt kvittera och tvinga fram en förlängning. Där skulle det bli spanjorerna som fällde avgörandet. Salma Paralluelo väggade sig fram till en 2 mot 2-omställning, där Nouwen var en av de kvarvarande orangea försvararna. Paralluelo skapade sig yta på utsidan, fick iväg ett skott som via den bortre stolpen tog sig in i mål. Nederländerna är därmed utslagna.

Under fredagsförmiddagen var det dags för Sverige att ta sig an turneringens dittills bästa lag, Japan. Zecira Musovic och Johanna Rytting Kaneryd fick förnyat förtroende i förbundskapten Peter Gerhardssons föredragna 4-2-3-1. Maika Hamano inledde återigen på bänken för Japan. Sverige både bekräftade och förkastade förväntningarna på matchen. Amanda Ilestedt satte visserligen 0-1 efter en fast situation, men Sverige spelade ut Japan. Presspelet satt som berget, bolltryggheten som stundtals varit frånvarande tidigare under mästerskapet var tillbaka med besked.

Precis som i gruppspelet bedrev Sverige stora delar av spelet på sin högerkant. Rytting Kaneryd visade på nytt upp varför hon fortsätter starta i landslaget. Tillsammans med Kosovare Asllani, Elin Rubensson och Filippa Angeldal bildade hon en närmast ostoppbar koalition. De pressade tillsammans, vann dueller och klapp-klappade sig förbi de japanska försvararna. I andra halvlek utökade Angeldal Sveriges ledning via straffpunkten. Japans första avslut kom efter dryga timmens spel, men de började växa in i matchen.

Med kvarten kvar tilldömdes Japan en straff efter att inhoppande Madelen Janogy touchat Riki Uekis doja. Forwarden väntade i en evighet med att slänga sig, men VAR tvingade inte huvuddomaren att se över sitt beslut. Ueki slog straffen, Musovic gick åt rätt håll, men straffen dundrade in i ribban och dansade på mållinjen. Precis som mot USA hade Sverige målkameran på sin sida, även om det inte var lika nära denna gång.

Japan lyckades reducera i den 87:e minuten, en högkaratig chans uppstod när Sverige misslyckades med att slå undan en lös boll. Tio minuters tilläggstid blev oerhört krampaktiga sett med svenska ögon, undertecknad var närmast blå i ansikten då jag måste ha hållit andan stora delar av tiden. Till slut fick de blågula andas ut. Japan 1-2 Sverige. Vi gratulerar Zecira Musovic och Johanna Rytting Kaneryd till platsen i VM-semifinal!