Damkollen: Växlande vindar för Liverpool Women

Damkollen: Växlande vindar för Liverpool Women

Det började med medvind och två fina segrar mot Arsenal och Aston Villa, sedan har det varit kastvindar än hit och än dit.

Sedan förra Damkollen den 15/10 har våra tjejer spelat tre matcher i Womans Super League och en match i Ligacupen. Vi har kryssat i bortamatcherna mot West Ham och Tottenham, 1-1 båda gångerna, och vi har vunnit hemma mot Leicester med 2-1. I ligacupen förlorade vi mot Manchester City med 3-4. 

Manager Matt Beard bygger ett nytt lag. Han har satt stommen. Målvakten Rachael Laws är en klippa. Dom tre mittbackarna Grace Fisk, Gemma Bonner och Jenna Clark har spelat alla WSL-matcher. Emma Koivisto spelar wingback på höger sida och och Taylor Hinds på vänster sida. På centrala mittfältet spelar Fuka Nagano, Marie Höbinger och Ceri Holland. Så långt är det mesta klart. Men anfallsmässigt sitter det inte lika bra.

Vi har spelat sex WSL-matcher, tre vinster, två oavgjorda och en förlust. Vi har gjort sju mål och släppt in fyra, vilket låter helt okej utifrån våra förutsättningar. Av dom sju gjorda målen är dock bara tre gjorda av anfallare. Nyförvärvet Marie Höbinger som kan liknas vid en box-box-mittfältare har gjort tre mål och hon har varit det stora utropstecknet så här långt. Mittfältskollegan Miri Taylor avgjorde första matchen borta mot Arsenal. Anfallarna Natasha Flint, Melissa Lawley och Sophie Román Haug har gjort varsitt mål.

Norska Sophie Román Haug gjorde sitt första WSL-mål i går, borta mot Tottenham, och räddade ett poäng åt oss. Sophie inhandlades från Roma i somras. Hon gjorde 11 mål på 25 matcher i Serie A och har gjort 8 mål på 11 landskamper för Norge. Det finns förhoppningar på henne. 

Många tycker att det inte spelar någon roll vem som gör mål och när det gäller matchens resultat är det helt riktigt. Men för anfallarna är det viktigt att göra mål. Självförtroende, pondus och den där självklarheten att göra rätt naggas i kanten när målen uteblir. Det gäller dom allra flesta, men kanske inte Darwin Núñez. 

Matt Beard har bytt anfallare från match till match och har också spelat med mittfältare som Missy Bo Kearns och Miri Taylor i anfallspositioner. Anfallarna har också fått begränsad speltid, Sophie Román Haug har spelat 308 minuter i WSL, Melissa Lawley 177, Natasha Flint 175, Mia Enderby 126, Yana Daniels 105 och Shanice van de Sanden 69 minuter. Det skiljer en hel del mellan tjejernas anfallsuppsättning jämfört med killarnas, men vi får hoppas att det lossnar för några av våra anfallstjejer, det skulle göra livet mycket lättare för laget.

Kommande matcher denna månad:
Lördag 18/11 14:30, WSL: Chelsea-Liverpool. Sänds på Viaplay
Onsdag 22/11 20:00, Ligacupen: Liverpool-Manchester United
Söndag 26/11 15:00, WSL: Liverpool-Brighton

TV: Everton tvingas till byte efter nio sekunder i derbyt mot Liverpool
 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-11-13 13:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool