Brentford Community Stadium, 2024-02-17 13:30

Brentford - Liverpool
1 - 4

Fem tankar efter Brentford
Skadehelvetet i laget tycks aldrig ha ett slut.

Fem tankar efter Brentford

Trots skadebekymmer vann Liverpool övertygande mot Brentford med 1-4 på bortaplan. Segern var lika skön som dyrköpt för Klopp. Redaktionen ger er fem tankar efter segern.

Skadehelvetet
I första halvlek tvingades både Curtis Jones och Diogo Jota att utgå med skador. Båda skadorna såg oroväckande ut och av allt att döma ser de ut att bli borta ett tag. Darwin Núñez ersattes i paus på grund av en känning. Lägg därtill att Alisson skadade sig på träningen innan matchen. Sedan tidigare är Thiago, Alexander-Arnold, Szoboszlai, Matip och Bajcetic skadade. Det är ingen överdrift att påstå att Klopp står inför en oerhört tuff period framöver med alla dessa skador. Att Mohamed Salah är tillbaka är åtminstone en liten tröst.

Från mentality midgets till mentality monsters
För drygt ett år sedan förlorade ett hopplöst uselt Liverpool-lag mot Brentford på bortaplan. Siffrorna skrevs till 3–1 och laget såg ut att vara i fritt fall. Klopp såg ut att vara totalt färdig och slut på energi. Igår var det ett helt annat Liverpool-lag på banan, trots att det var många spelare som spelade i matchen för ett år sedan. Nu genomsyras laget av ett starkt pannben och en ryggrad som står stadigt även när det blåser som mest. Skador, avstängningar och domslut, inget tycks bita på lagmoralen. Klopp har verkligen lyckats ingjuta mod i laget som för bara ett år sedan såg ut att vara bortom räddning.

The return of the king
När Jota var tvungen att kasta in handduken i slutet på första halvlek fick Mohamed Salah något tidigare än planerat göra återkomst på planen efter en tids skadefrånvaro. Återkomsten blev helt klart lyckad och även om han såg lite ringrostig ut lyckades egyptiern både assistera och måla i matchen. Tillbaka med besked helt enkelt. Att ha en Mohamed Salah i storform är en förutsättning för en lyckad vår i jakten på titlar. 

Truppbredd
Med alla skador och avbräck visade Liverpool igår prov på en stark bredd i truppen. Med flertalet ordinarie startspelare borta är det av yttersta vikt att spelare 12–22 i truppen presterar när de behövs. Spelare som Kelleher, Bradley, Gravenberch och Gakpo gjorde alla riktigt fina insatser. Det måste vara lugnande för Klopp och ledarstaben att det går att slänga in ”rotationsspelarna” utan att det påverkar vare sig prestation eller resultat negativt. Alla spelare i truppen kommer att behövas under våren och i och med att laget fortsatt är med i alla turneringar kommer alla få speltid. Det tyder på starkt ledarskap när alla i truppen är med och bidrar.

Fyra spelare på 10+ mål
När Cody Gakpo placerade in 1–4 målet blev han den fjärde Liverpool-spelaren att ha gjort tio eller fler mål under säsongen i samtliga turneringar. Att Liverpool har fyra spelare som har gjort fler än tio mål efter så här få matcher har inte hänt sedan säsongen 1980/1981. Nu är det Salah, Jota, Núñez och Gakpo. Då var det McDermott, Souness, Dalglish och Johnson. Gakpo får sällan beröm för sin poängskörd men faktum är att han gör mycket poäng på relativt lite speltid. Den gänglige holländaren kommer att vara nyttig under våren.

Johan Olsson2024-02-18 11:31:00
Author

Fler artiklar om Liverpool