Fem tankar efter Brighton-Liverpool

Fem tankar efter Brighton-Liverpool

Uppförsbacken fortsätter för Liverpool. Och det ser allt mörkare ut. Det är svårt att se någon ljusglimt efter Brightonmatchen. Vi får nog förbereda oss för en längre vandring i kylig vind och regn.

Shanklys darlings
Bill Shankly är gudfadern av Liverpool. Det var han skapade det helröda storlaget. Han byggde ett passningsorienterat och stenhårt lag som fick omgivningen att krympa. Laget vann ligan 1964 och 1966. Däremellan vann vi för första gången FA-cupen 1965. Cupvinnarlaget var Tommy Lawrence; Chris Lawler, Ron Yeats, Tommy Smith, Gerry Byrne; Ian Callaghan, Geoff Strong, Willie Stevenson, Peter Thompson; Roger Hunt och Ian St. John. Det var Shanklys älsklingsspelare som spelade nästan alla matcher. Men efter ett antal år blev dom plötsligt äldre, långsammare och inte lika hungriga. Det fanns inga färdiga ersättare. Vi fick en svacka i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet.

Klopps darlings
Precis som Shankly skapade Jürgen Klopp ett rappt, tufft och skrämmande lag. Ett lag med en egen identitet. Det går att utläsa Klopps identitetslag som Alisson; Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Virgil van Dijk, Andy Robertson; Jordan Henderson, Fabinho, Gini Wijnaldum; Mohamed Salah, Bobby Firmino och Sadio Mané. Det är denna elva som startade och vann Champions League-finalen 2019. Det är Klopps darlings. Det har snart gått fyra år och alla är kvar utom Gini och Mané.

Kvadrupelbyte
I den 69:e minuten i Brightonmatchen bytte Jürgen ut Hendo, Fabinho, Matip och Alex Oxlade-Chamberlain, fyra av sina darlings. Hendo är född 1990, Matip 1991, Fabbe och Oxen 1993. Ingen är lastgammal, men det ser trögt ut för dessa gossar. Inte lika aggressivt och hungrigt som förut. 

In kom Harvey Elliott, Naby Keita, Joe Gomez och Ben Doak. Harvey och Ben är två unga löften födda 2003 och 2005. Naby och Joe har varit med ett tag men har inte riktigt utvecklats som förhoppats. Det kan nog dröja innan dessa fyra inhoppare blir grundstenar i ett guldlag, om dom ens är rätt kandidater?

Storm 
Det finns risk för några år i storm. Tio av dom elva spelarna från Champions League-vinsten är trettio-plus detta år. Trent, född 1998, är ungtuppen i sällskapet. Vi har köpt flera kvalitetsspelare som Diogo Jota, Luis Díaz, Darwin Núñez och Ibrahima Konaté. Även Cody Gakpo kommer nog att bli bra. Det ser bra ut framåt. Men sämre bakåt. Ibou ser ut som en jätteklippa, men förutom Ibou ser det tunt ut med ersättare till den gamla backlinjen. Och det stora problemet är ju mittfältet. Vi saknar jagande vinthundar. Det behöver införskappas och det behöver spelas in. Framförhållningen har inte varit på topp.

Gyllene sky
Efter några fruktlösa år i slutet av Shanklyperioden skapades sedan sjuttiotalets superlag under Bob Paisley. Ett lag som blev än mer framgångsrikt. Och till skillnad från Shankly visade sig Paisley vara bättre på att successivt byta ut spelare på nergång. Han behandlade sina darlings mer skrupellöst. Kan vi upprepa historien och skapa ett nytt superlag? Kan Pep Lijnders bli den nya Bob? Drömmarna flyger och far men längst bort finns det en gyllene sky.

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-01-15 13:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool