Från fri-transfer till klubblegend - farväl, Thiago Silva
Tack för allt, Thiago!

Från fri-transfer till klubblegend - farväl, Thiago Silva

Den brasilianske mittbacken har bekräftat att han lämnar Chelsea efter säsongen, men hans arv i klubben är tryggt och säkert.

Chelsea betyder mycket för mig. Jag kom hit med planen att bara stanna ett år men slutligen blev det fyra, sade Thiago Silva tårfyllt när han bekräftade att han lämnar Chelsea efter säsongen.

Han värvades in som en övergångslösning på ett 1-årskontrakt men fyra år senare lämnar han som en klubblegend och med en CL-medalj.

Som väntat har 39-åringen varit en professionell förebild både på och utanför plan med sitt fantastiska ledarskap under en tung period på Stamford Bridge. 

Hans tid i klubben bör firas, men Chelsea står nu inför ett svårt uppdrag att ersätta en oersättlig spelare i Silva, en klubblegend av högsta klass som kostade absolut ingenting att värva.

Bästa fri-transfern någonsin?
Oavsett hans egenskaper hade ingen kunnat ana hur Silvas Chelsea-karriär skulle bli i slutändan. Enligt honom själv var planen att stanna endast ett år.

Efter åtta år i Paris Saint-Germain släpptes han av klubben 2020. Dåvarande Chelsea-tränaren Frank Lampard tog en risk gällande den 35-årige Silva.

Förståeligt nog gavs veteran-försvararen endast ett ettårskontrakt och istället för att värva en ung mittback prioriterade klubben offensiva nyförvärv som Kai Havertz och Timo Werner.

Fyra år och 151 framträdanden senare lämnar Silva efter att ha varit en viktig kugge i Chelseas backlinje. Enligt Squawka har han statistiskt sett varit bland de bästa mittbackarna i Premier League sedan han anslöt, tvåa bakom Liverpools Virgil van Dijk bland spelare som spelat 1800 minuter eller mer.

Han har skapat ett obrytbart band med Chelsea-anhägnarna under en period som varit tung för klubben både på plan och utanför. Han har visat sin klass på många olika sätt med flera viktiga rensningar från mållinjen, perfekta glidtacklingar, vältajmade blockeringar och viktiga nickar, samt en god förståelse över vad det betyder att spela för Chelsea.

En äkta försvarsgeneral!

Förutom allt det var han en del av laget under den oförglömliga kvällen i Porto 2021.

Oförväntad klubblegend
Silvas arv vore säkert även om laget inte hade vunnit CL-finalen, men han kommer bli ihågkommen som en klubblegend efter att ha vunnit CL-titeln i slutet av sin debutsäsong.

Trots att han tampats med en del skador var Thiago en nyckelspelare i Thomas Tuchels lag och spelade i mitten av en trebackslinje som tog sig igenom utslagsskedet i Champions League genom att besegra Atletico Madrid, Porto och Real Madrid på vägen mot finalen.

Ett år efter att ha förlorat CL-finalen mot Bayern Munchen med PSG, med Tuchel som tränare fick Thiago en andra chans. Den här gången väntade Pep Guardiolas Manchester City med Chelsea som underdogs.

Slutligen vann Chelsea matchen men Silva tvingades tråkigt nog lämna plan på grund av skada i den 39:e minuten, tre minuter innan Havertz gjorde matchens enda mål.

Likväl var detta belöningen för allt hårda arbete han gjort i Champions League i mer än ett decennium och han fick äntligen lyfta den finaste pokalen i Europa.


Förutom CL-titeln fick Silva även fira seger i finalen i klubblags-VM!

Han var där när det behövdes som mest
Var hade Chelsea varit utan den 39-årige veteranen? Det tåls inte att tänka på. Klubben har varit, och håller ännu på att gå igenom en aldrig tidigare skådad period som började för två år sedan, när Roman Abramovich blev tvungen att sälja klubben på grund av sanktioner.

I samband med ägarbytet uppstod kaos men Thiago har varit stabil och visat gott ledarskap både på plan och utanför när medelåldern på truppen runt honom minskat.

Han har varit frispråkig i sin kritik av det slumpmässiga sättet som Todd Boehly-Clearlake-konsortiet drivit klubben på. Efter att Graham Potter fick sparken förra året sade han detta: 

– Jag antar att det första steget har tagits, ett inkorrekt steg, men det har tagits. Vi kan inte skylla på tränarna om vi inte tar ansvar. Det är en tung period för klubben. Nya ägare, nya spelare. Vi blev tvungna att öka på omklädningsrummets storlek eftersom hela truppen inte rymdes. 

Han förutspådde även att Chelsea skulle få fortsatta problem den här säsongen.

– Vissa ryms inte i truppen. Vi värvade åtta spelare i januari. Vi måste stanna upp och skapa en strategi, annars kan vi göra samma misstag nästa säsongen. Alla talar för mycket om att ersätta tränare. 

Thiago är respekterad bland sina lagkamrater, precis som han är runt resten av världen. Det har rapporterats att nuvarande tränaren Mauricio Pochettino har uppmanat honom att tala till sina oerfarna lagkamrater vid flera tillfällen den här säsongen, inklusive i halvtid mot Aston Villa i lördags innan laget höjde sig rejält i andra halvlek och vände 2-0 till 2-2.

Helt enkelt oersättlig
Chelsea kommer att behöva inse att Silva inte är en del av laget nästa säsong, och alla deras beslutfattare kommer att veta att han helt enkelt är oersättlig.

Det är inte på grund av att Chelsea inte har ordentligt med mittbackar. Under de senaste åren har Axel Disasi, Benoit Badiashile och Wesley Fofana värvats in och i truppen finns även akademiprodukterna Levi Colwill och Trevoh Chalobah.
Disasi har gjort väl ifrån sig under sin debutsäsong medan Badiashile stått för en del onödiga tabbar och Fofana har tampats med skador. Även Colwill har haft sina skadeproblem och Chalobah förväntas bli såld under sommaren.

Silva kommer inte bara att lämna en gapande tomhet i klubben och laguppställningen, utan hans utträde kommer sannolikt också att utlösa en omtanke och en potentiell översyn av Chelseas defensiva led, en som utan tvekan kommer att leda till stora kostnader. Att ersätta hans kvalitet, ledarskap och erfarenhet är helt enkelt omöjligt.

Obeskrivlig kärlek
Thiagos tårfyllda farväl till Chelsea var ett bevis på den ömsesidiga kärleken och respekten mellan honom själv och fotbollsklubben som helhet, samt en återspegling av mannens karaktär. Trots hans stålsatta uppträdande i spelet har han alltid spelat med stort hjärta och var uppenbarligen älskad av en fabas som omedelbart välkomande honom till Stamford Bridge med sången: ‘’Oh Thiago Silva.’’ 

I ett känslosamt meddelande till klubben och dess supportrar sa Silva: 

– Jag tror att i allt jag gjort här under de fyra åren har jag alltid gett altt. Men tyvärr har allt en början, en mittpunkt och ett slut. Det är obeskrivlig kärlek. Jag kan bara säga tack. Jag började känna mycket tillgivenhet och respekt för min historia och för min början här. En gång Chelsea alltid Chelsea.

–  Sättet på vilket jag kom till klubben, med klubbens stöd, kom jag till klubben som ledare även om jag inte kände det efter att ha anlänt som den ‘’nya killen.’’ Det har varit en dröm. Inte ens i mina vildaste drömmar kunde jag föreställa mig att kunna uppnå så stora saker och vinna en av de allra största titlarna, Champions League, med en av världens största klubbar.

Han kommer tillbaka
Men denna kärlekshistoria är kanske inte över än. 2020 avslöjades det att Thiago arbetar för att kunna bli tränare och han har nyligen talat om att han vill fortsätta inom fotbollen när spelarkarriären är slut. Det kan vara på Stamford Bridge, eftersom han enligt uppgifter vill göra London till sitt hem när hans spelarkarriär är över.

Det var ett meddelande som han upprepade i sitt farväl till Chelsea och sa:

– Det betyder inte att detta är ett definitivt slut. Jag hoppas kunna lämna dörren öppen så att jag inom en snar framtid kan återvända, om än i en annan roll här. Farväl är för dem som går och inte kommer tillbaka. Jag tänker komma tillbaka en dag. 

Det råder ingen tvekan om att Silva, en av de mest intelligenta försvarana någonsin, har alla egenskaper för att vara en tränare på toppnivå. Om Chelsea är en del av den framtiden kommer han att välkomnas med öppna armar som en klubblegend, och en av de största värvningarna i modern tid.

Källa: goal.com

 

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2024-05-02 16:09:06
Author

Fler artiklar om Chelsea