Hayes hyllar Hampton efter hjälteinsatsen mot Manchester City
Det blir minst en till final för Emma Hayes innan hon lämnar Chelsea efter säsongen.

Hayes hyllar Hampton efter hjälteinsatsen mot Manchester City

Chelsea är klara för final i ligacupen efter att ha besegrat Manchester City med 1–0 i semifinalen. De kungsblå stod för något av en smash & grab-seger i Manchester under torsdagen. Hannah Hampton var omutlig i Chelsea-kassen. – En otrolig prestation från Hannah, säger Emma Hayes.

Chelsea och Manchester City ligger på samma poäng i ligaspelet efter Citys triumf på Kingsmeadow för ett par veckor sedan. Två jämna lag möttes ännu en gång under torsdagen, då i ligacupens semifinal. En verklig nyckelfaktor i Chelseas 0–1-seger var Hannah Hamptons otroliga insats i målet.

– Det var superbt av Hannah från början till slut. Det ger hela försvaret självförtroende. Hennes trygghet med bollen vid fötterna i kombination med räddningarna hon gjorde, hon växer verkligen i Chelsea-tröjan. Hon och Sjoeke Nüsken var matchens lirare för oss, säger Hayes till officiella hemsidan.

De kungsblå skaffade sig en tidig ledning genom Lauren James, som avslutade en närmast perfekt omställning efter att ha serverats av Mayra Ramirez.

– Det var ett fantastiskt avslut från Lauren i just den ytan där vi ville såra dem. Vi förvaltade det kontringsläget väldigt bra, säger Hayes.

Chelsea fick sin revansch för uddamålsförlusten mot City innan landslagsuppehållet. Emma Hayes såg flera likheter mellan de två drabbningarna.

– Det kändes som hemmamatchen för två veckor sedan, då de tog en tidig 1–0-ledning och sedan försvarade sig med många spelare i andra halvlek. Det var likadant för oss i den här matchen.

– Vi gjorde ett tidigt mål, hade övertaget i första och försvarade väldigt, väldigt bra med en otrolig prestation från Hannah. På den här nivån måste du ta dina chanser, vi förvaltade vårt läge, säger Hayes.

Nathalie Björn ingår inte i den registrerade truppen för Conti Cup och fick därmed se på från sidan. Lägg därtill skadorna på Bright och Mjelde så börjar hålen i backlinjen bli rätt så stora. Lyckligtvis har klubben träffat en jackpot i och med värvningen av den mångsidige Sjoeke Nüsken, som tog plats bredvid Jess Carter i mittlåset.

– Vi hade bara en registrerad mittback, jag tvingades spela Nüsken där, bara en anfallare. Och jag tappade Ramirez idag. Vi var rätt tunna, så det var ett enormt resultat för laget, en modig insats, säger tränaren.

Ramirez klev av i första halvlek med vad som såg ut att vara en känning i ljumsken, förhoppningsvis blir frånvaron kort. Nyförvärvet från Levante har precis som Nüsken blivit en omedelbar succé. Emma Hayes imponeras av hur hennes lag har tagit sig igenom flera motgångar. I ligacupfinalen ställs man mot Arsenal, som också är nästa motståndare i WSL.

– Ända sedan julledigheten har vi blivit mycket bättre defensivt. Vi har varit bättre organiserade och svåra att bryta ned. Det är inte mycket som skiljer lagen åt, jag tycker att de [Manchester City] har haft bättre förutsättningar. De har spelat färre matcher än oss. De har kunnat matcha samma lag. Den möjligheten har inte jag haft.

– Att vi lyckades ikväll är en merit för hela laget, säger Hayes.

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2024-03-08 11:32:03
Author

Fler artiklar om Chelsea