Emirates Stadium, 2023-09-03 17:30

Arsenal - Manchester U

Inför: Arsenal – Manchester United
Antony fick måljubla mot Arsenal förra säsongen. Får han chansen från start på Emirates?

Inför: Arsenal – Manchester United

Efter en stark vändning senast mot Nottingham Forest väntar nu en betydligt tuffare uppgift för Manchester United. Arsenal står för motståndet borta på Emirates Stadium och United behöver höja sig både en och två nivåer för att ta poäng här.

Manchester United
Nottingham Forest hemma på Old Trafford såg på förhand ut som en av säsongens munsbitar för Manchester Uniteds del. Men efter endast tre spelade minuter hade bortalaget hunnit göra både ett och två mål och därmed totalchocka hela Old Trafford. Att under de 87 resterande minuterna försöka vända på ett 0-2-underläge förändrade såklart hela matchbilden och ten Hags matchplan. Men på något sätt lyckades Manchester United få in tre mål och vinna med 3-2, trots en svag insats matchen igenom. Det såg inte särskilt bra ut, men tre poäng är alltid tre poäng. Vi tar dem med glädje och går vidare!

Den senaste veckan har framförallt kretsat kring transferfönstret och Uniteds spelartrupp. Harry Maguires framtid i klubben, vänsterbacksplatsen och mittfältsrekryteringar var väl framförallt de snackisarna som florerade under fönstrets sista dagar. Vi kan nu konstatera att Harry Maguire till slut stannade kvar, att Sergio Reguilón anslöt på lån från Tottenham och att Sofyan Amrabat fick rycka in som mittfältsresurs från Fiorentina. I mitt tycke är det här rätt svaga beslut som fattats, framförallt det faktum att man inte lyckades kränga Maguire till någon annan klubb. Att däremot låna in en vänsterback för att täcka upp både skadade Shaw och Malacia känns klokt, men jag vet inte om Reguilón är ett namn som övertygar mig.

Nu väntar som sagt Arsenal på bortaplan för Manchester United vilket kommer bli något helt annat jämfört med Nottingham hemma. Erik ten Hags skadelista har också växt, då Luke Shaw rapporteras vara borta många veckor på grund av en muskelskada. Sedan tidigare saknas även Tyrell Malacia på vänsterbackspositionen på grund av skada, samtidigt som nyförvärvet Mason Mount även han är indisponibel. Glädjande är däremot att Rasmus Højlund är tillgänglig för spel och därmed kan göra debut i United-tröjan. Nyinlånade Reguilón och Amrabat ska också vara tillgängliga mot Arsenal vad det verkar – de lär dock inte gå in från start.

Min startelva (4-3-3): Onana – Wan-Bissaka, Varane, Martínez, Dalot – Fernandes, Casemiro, Eriksen – Antony, Martial, Rashford

Motivering:
Jag väljer att starta med samma lag som mot Nottingham senast, mycket på grund av att alternativen är knappa. Sofyan Amrabat hade gärna fått starta före Christian Eriksen men jag har svårt att se det med tanke på hans sena transfer och att han därmed knappt hunnit säga hej till sina nya lagkamrater. Jag hoppas att Lisandro Martínez kan steppa upp och stå för en liknande insats som han gjorde senast han besökte Emirates, när han knoppade in ett mål.

I de offensiva leden vill jag ha Marcus Rashford ute på vänsterkanten – där gör han sig bäst. Det innebär att Anthony Martial än en gång får starta på topp och jag hoppas att hans kropp håller för i alla fall 45 minuter. Rasmus Højlund får gärna ersätta honom redan i paus och göra sin debut. Kampen mellan Antony och Jadon Sancho är hård, men jag väljer Antony i den här matchen med tanke på att hans insats senast var ett steg i rätt riktning.

Arsenal
Londonklubben i rött har börjat den här säsongen med två vinster och ett kryss. Trots en god poängskörd har insatserna inte direkt övertygat. I premiären stördes man rejält av Nottingham Forest men lyckades hålla undan och vinna med 2-1. Förra helgen gjorde man precis som Manchester United och släppte in ett tidigt baklängesmål efter bara en minut. Trots att man ett tag vände på den matchen och dessutom spelade med en man mer sista tio, lyckades Fulham komma tillbaka och kvittera. Jag är därför övertygad om att både Emirates Stadium och Arsenal-spelarna vill bevisa att man kan betydligt bättre den här helgen när United kommer på besök.

Mikel Arteta har, likt läromästaren Pep Guardiola, börjat experimentera lite med startelvan. Backlinjen har ruskats om i varje match så här långt, mycket på grund av nyförvärvets Jurriën Timbers skada i premiären och Takehiro Tomiyasus röda kort i omgång två. Trots dessa avbräck har den tidigare så givna mittbacken Gabriel förpassats till bänken, vilket utifrån upplevts som mycket märkligt i min mening. Nyförvärvet Kai Havertz har heller inte fått det att stämma hittills och målspottaren Gabriel Jesus har saknats i de tre inledande matcherna på grund av skada.

Bukayo Saka har däremot startat säsongen starkt med två mål på tre matcher och jag tycker också att anfallaren Eddie Nketiah, med samma målskörd, har sett bra ut i spelet. Det blir definitivt två spelare att ha koll på för Uniteds backlinje, samtidigt som passningssäkra Martin Ødegaard och kvicksnabba Gabriel Martinelli ständigt kommer hota offensivt.

Trolig startelva (4-3-3): Ramsdale – Partey, White, Saliba, Kiwior ­– Ødegaard, Rice, Havertz – Saka, Nketiah, Martinelli

Tre snackisar inför matchen

1. Ett sargat United

Det har bara gått tre matcher på den nya säsongen men Manchester United har redan drabbats av två tunga avbräck i startelvan. Luke Shaws muskelskada ryktas hålla honom borta i många veckor och Mason Mount hann spela totalt 153 minuter innan han också gick sönder. Att tappa två bärande startspelare, utan att ha någon vidare täckning bakom, är extremt oroväckande – speciellt så här tidigt på säsongen. Nu har klubben förvisso tagit in två ersättare på lån i form av Reguilón och Amrabat, men jag har svårt att se att de skulle ersätta Shaw och Mount till fullo.

Utöver skador har även många spelare inte kommit upp i någon vidare nivå. Jag tänker kanske framförallt på mittbacksparet Varane och Martínez, som stundtals såg extremt bra ut förra säsongen. Så här långt har både samarbetet och de individuella prestationerna inte alls sett särskilt lovande ut. Martínez byttes ut i paus i premiären medan detsamma skedde med Varane nu senast. Taktiskt eller skadekänningar? Det är oklart. Klart är däremot att de inte nått de höjder som de bör nå.

2. Højlunds debut?
Dansken från Atalanta har inte spelat något för United än på grund av skada. Men i helgen kommer nog debuten för den unga anfallaren, han ska i alla fall vara redo och tillgänglig för spel. Erik ten Hag fick även frågan på presskonferensen inför matchen om Højlund till och med skulle kunna starta mot Arsenal. Svaret? ”I think he’s ready to start”. Det återstår att se om så blir fallet, jag tror inte det med tanke på att han inte alls var involverad förra helgen.

Rasmus Højlund behövs definitivt då Manchester United verkligen skriker efter en anfallare för tillfället. Rashford spelade där uppe i de två inledande matcherna utan att göra någon glad och glasliraren Martial fick chansen senast i en knapp timme. Vi är extremt tunna på anfallspositionen och just därför hade det varit superviktigt att Højlund får debutera och förhoppningsvis göra avtryck redan i helgen.

3. Får vi se ytterligare ett nyförvärv?
Sofyan Amrabat verkar i skrivande stund sitta på ett privatjet på väg till Manchester. Han har inte spelat en sekund den här säsongen för sitt Fiorentina, så att han skulle resa med till London och hoppa in mot Arsenal har jag svårt att se. Tyvärr. Han hade verkligen behövts direkt.

Möjligheterna till att vi får se Sergio Reguilón i spel mot Arsenal är kanske lite större. Erik ten Hag bekräftade att spanjoren är tillgänglig för spel, dock går Diogo Dalot före som vänsterback i dagsläget. Reguilón representerade förra säsongen Atlético Madrid men hade svårt att ta en plats i startelvan – han stod mest för inhopp eller satt hela matcher på bänken. Dagsformen är således svår att sia om.

Så, har vi något nyförvärv som kan komma in och göra avtryck i London, utöver Rasmus Højlund? Svårt att säga. Kanske hoppar Jonny Evans in, som precis kritade på ett ettårskontrakt med United, och stänger ner matchen i slutminuterna. Det kanske inte blir sexigare än så… Deppigt.

Tips: 2-2 (Saka x2, Højlund x2)

Arena, datum och matchstart: Emirates Stadium, söndag 3 september kl 17.30
Turnering: Premier League, omgång 4
Stream: Viaplay

TV: United vände och vann mot Nottingham
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-09-02 17:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U