Emirates Stadium, 2023-03-16 21:00

Arsenal - Sporting
4 - 6

Inför: Arsenal - Sporting Lissabon

Inför: Arsenal - Sporting Lissabon

Efter ett tätt första möte i Lissabon som slutade 2-2 ska det imorgon avgöras vilket lag som tar sig vidare till kvartsfinal i Europa League. Den stora frågan är hur mycket Arteta vågar att rotera i tvåfrontskriget. 

Förra veckan åkte Arsenal till Lissabon för att spela hem ett resultat som bäddar inför returen på Emirates - vilket man får säga att man gjorde. Trots att matchen slutade oavgjort så får man säga att det är ett godkänt resultat som ger Arsenal alla chanser att ta sig vidare till kvartsfinal. 

Den ständiga frågan däremot är hur pass stora rotationer Arteta vågar göra. Arsenal befinner sig i ett tungt tvåfrontskrig där det finns goda chanser att både vinna Europa League och Premier League. På presskonferensen inför matchen sa Arteta att han inte prioriterar bort Europa League för att maximera chanserna att vinna Premier League, ett resonemang jag håller med om. Men samtidigt gäller det att vara smart för att inte låta båda titlarna glida ur händerna. I Lissabon valde Arteta att starta Jakub Kiwior, Jorginho, Nelson och Fabio Vieira tillsammans med Turner i mål. Inga jättestora rotationer men det visade sig i matchen att det inte var samma Arsenal som återigen staplar segrar på rad hemma i ligaspelet. 

Jag tror Arteta kommer att rotera en aning mindre i den här matchen där Kiwior nog får sitta på bänken efter en relativt svag insats sist. Förmodligen kommer Arteta starta den “vanliga” backlinjen men med chans att Holding får komma in från start. Längre fram i banan känns Fabio Vieira given tillsammans med Xhaka och jag tror även att Jorginho kommer in igen istället för Partey. Jag hoppas även att Nelson, Martinelli och Trossard bildar front-trio då Saka inte skulle må dåligt av lite vila för en gångs skull. 

Sporting Lissabon kommer ställa upp med sitt allra bästa laget de kan ställa på banan och göra allt för att gå vidare. Marcus Edwards, Paulinho och Trincao besitter bra kvalitéer och kan absolut likt det första mötet såra Arsenal. Man får inte glömma att Sporting hade bud på fler mål än sina två som man gjorde. 

Om Arsenal lyckas hålla tätt i den här matchen ser jag inte att vi inte går vidare - för mål är jag säker på att vi kommer göra. Trots att sporting gjorde en bra hemmamatch och har bra kvalitéer i laget så ska Arsenal hemma i London vara några nummer för stora. Den risken jag ser är rotations-frågan som kan bli avgörande ifall Arteta överskattar laget han ställer ut. För vi har sett tidigare att när inte alla kuggar finns med i elvan så har man i flera matcher varit betydligt svagare. 

Skador: 
Mohamed Elneny
Eddie Nketiah

När? Torsdag 16 mars, 21:00
Hur? V sport Premium/Viaplay
Vad? Europa League, åttondelsfinal
Var? Emirates Stadium, London
Tips? Seger 3-1

TV: Arsenal spelade oavgjort mot Sporting efter svängig tillställning

Jacob Olin Karlsson2023-03-15 21:16:00
Author

Fler artiklar om Arsenal