Stamford Bridge, 2022-11-06 13:00

Chelsea - Arsenal
0 - 1

Inför: Chelsea - Arsenal

Inför: Chelsea - Arsenal

Londons röda och blåa inleder Supersöndagen med en av höstens absolut hetaste matcher.  En på förhand öppen match där båda lagen kommer gå för tre pinnar. 




Trots att Arsenal gått starkt på Stamford Bridge de senaste matcherna har nog laget aldrig varit så pass favorit-tippade i detta möte om man nu kan utnämna en favorit inför söndag. Arsenal säkrade gruppsegern senast i en ganska kass tillställning mot Zürich i Torsdags men som vi vet korrelerar inte prestationerna i Europa med Premier League där Arsenal gått urstarkt och toppar tabellen. Chelsea o andra sidan har blandat och gett. En oerhört hög högsta höjd har visats tillsammans med några bottennapp likt mot Brighton förra helgen där Potters lag blev totalt överkörda. Med tanke på skadeläget i Chelsea och deras ojämna prestationer verkar majoriteten anse att Arsenal går in i mötet som favoriter. Men ett derby är alltid ett derby och på förhand känns det som denna match kan sluta hursomhelst. 

Arsenal har i den här matchen verkligen chansen att ge ett rejält styrkebesked genom att vinna på bortaplan mot en toppkonkurrent. Hittills i år har top 6-matcherna slutat oavgjort eller i vinst för hemmalaget och frågan är hemmaplanen är det som väger tyngst i det här mötet. Poängtappen för Arsenal har kommit på just bortaplan i år medans man hemma på The Emirates vunnit sina samtliga matcher. 

Senast i ligan körde man över Nottingham Forest med 5-0 där man framförallt i andra halvlek spelade ut hela registret. En match som givetvis ska vinnas men ack så viktigt att studsa tillbaka från förlusten borta mot PSV i Europa League. Iochmed den vinsten kan Arsenal nu spela lite mer avslappnat och gå in i matchen med större självförtroende och inte känna pressen av att återigen behöva "studsa tillbaka". Jag tror Arteta verkligen vill sätta ner foten i detta mötet och ta hem alla tre pinnar och kommer inte inför mötet att vara nöjd med ens ett oavgjort resultat med tanke på den fina formen Arsenal befinner sig i. Något som styrker det argumentet är att Chelsea också minst sagt visat på svagheter och har stått för ojämna prestationer. Samt på grund av deras skadeläge på några riktigt viktiga kuggar. 

I övrigt ser Arsenal otroligt bra ut där varje spelare befinner sig i fin form. Ödegaard börjar göra mer poäng, Martinelli och Saka är ett ständigt hot varje match, Thomas Partey har verkligen hittat sitt gamla jag igen och Xhaka behöver vi inte ens prata om. Frågetecknet inför matchen finns i backlinjen där Tomiyasu inte verkar vara spelklar efter den skada han ådrog sig i Torsdags. Däremot är Tierney frisk och Zinchenko har kommit tillbaka som kanske även får starta på vänsterbacken i den här matchen. En viktig spelare som Arteta vill använda i uppbyggnadsfasen för att överbelasta mittfältet genom Zinchenkos inverterade roll. 

Chelsea gjorde jobbet senast mot Zagreb i Champions League och Potter har ju faktiskt inte förlorat en enda match förutom matchen mot Brighton förra helgen där laget såg minst sagt bleka ut. Däremot är den prestationen inget som övertygar mig om att Arsenal kommer gå in och dominera i den här matchen. Sedan Potters ankomst har resultaten varit väldigt bra trots det ojämna spelet och man har ett på pappret (bortsett från form) minst likvärdigt om inte bättre lag än vad Arsenal har. Potter kommer kanske göra förändringar och starta med en 4-backslinje istället för 3-back för att stabilisera och få in fler gubbar på mitten. Han vill inte gå i samma fälla som mot Manchester United där han gjorde ett tidigt byte för att få kontroll på mittfältet där United dominerade i första halvlek. Det är nog just Potters taktik och laguppställning tillsammans med deras skador på nyckelspelare som lägger avgörandet hos de blåa. Startelvan har ännu inte satt sig med flera ändringar inför varje match vilket visar på att han fortfarande letar efter sin optimala uppställning, något som kan straffa hemmalaget i den här matchen. Potter vill nog helst slippa att fortsätta gå in och peta i matcher för att förändra matchbilden. Ifall man hamnar snett mot ett Arsenal som startar varje match med otrolig intensitet kan det bli svårt att hitta en väg in i matchen. 

Frånvarande Arsenal: 
Emile Smith-Rowe
Takehiro Tomiyasu

Frånvarande Chelsea: 
Wesley Fofana
Reece James
Ben Chillwell
N’golo Kante
Kepa Arrizabalaga 

Förväntad startelva (4-2-3-1)
Ramsdale
White - Saliba - Gabriel - Zinchenko/Tierney
Partey - Xhaka
Saka - Ödegaard - Martinelli
Jesus

När? Söndag 6 November kl 13:00
Hur? Viaplay/ Viasat Fotboll
Var? Stamford Bridge, London
Tips? 1-2 Arsenal (Saka, Jesus)

COYG!

Jacob Olin Karlsson2022-11-05 15:34:32
Author

Fler artiklar om Arsenal