Pride Park Stadium, 2024-01-01 16:00

Derby - Peterborough
2 - 3

Inför Derby – Peterborough
Conor Hourihane - viktigt spelmotor

Inför Derby – Peterborough

Två formstarka lag möts

Två formstarka lag inleder 2024-års matchande på Pride Park Stadium. Mötet Derby – Peterborough står på programmet och det innebär att tabellens 3:a och 4:a möts. Båda lagen har 46 poäng, bortalaget dock med en match mer spelad.

Derbys form på sistone har varit närmast osannolik bra sett till antal vinster. Efter förlust mot Stevenage den 28 oktober har de senaste 9 seriematcherna resulterat i 8 vinster samt 1 oavgjord. Den där oavgjorda, den 16 december mot Wycombe, känns fortfarande som ett sår beroende på att det var matchens sista bollkontakt – en Wycombestraff i 97:e minuten – som berövade Derby på segern.

Peterboroughs facit de 8 senaste seriematcherna imponerar. 5 segrar och 3 oavgjorda med målskillnaden 21 – 8 berättar bland annat att Posh har ett starkt anfall. Derbys manskap får verkligen se upp med Ephron Mason-Clark och Kwame Poku som gjort 8 respektive 7 mål i ligaspelet hittills. Peterborough har för övrigt sedan 2007 anlitat Darren Ferguson som manager hela 4 gånger. Uppenbarligen vet klubbledningen vad de får i honom och han har ett riktigt bra facit sedan han kom tillbaka för ett år sedan. När dessa lagen möttes i slutet av augusti så vann Derby med 4-2 i en svängig match. Peterborough tog ledningen men under sista kvarten i första halvlek lyckades Derby göra hela fyra mål – varav Martyn Waghorn tre – och segern var i hamn redan i halvtid.

Hans motsvarighet i Derby, Paul Warne, gör också mycket rätt för närvarande. Truppen han skapat känns välbalanserad och det finns en trygghet i spelet. Det känns som om spelarna som Warne brukar förlita sig på kuggar i varandra på ett alldeles naturligt vis. Innermittfältarna Max Bird och Conor Hourihane är allt som oftast spelbara och lyckas vid bollkontakt ofta få till en konstruktiv och offensiv passning som leder laget framåt. Bird´s djupgående löpningar är ofta framgångsrika och pressar ner motståndarförsvaret och skapar öppna ytor inte bara för honom själv utan också för medspelarna.

Nathaniel Mendez-Laing är med sin snabbhet och med en teknik som är tillräckligt bra för att i ofta hög fart kunna kontrollera bollen ett ständigt hot för motståndarna. Mittbacksparet Curtis Nelson och Eiran Cashin är också värda ett omnämnande. De vinner många dueller och kommer väldigt rätt i markeringsspelet. Cashins crossbollar är också ett bra vapen som tämligen ofta hittar rätt. Offensivt är de också farliga, båda två har på sistone gjort mål, Cashin så sent som i Oxfordmatchen. Noteras bör att det var Cashin som spelade fram Liam Thompson till dennes mål i samma match.

På tal om Thompson så måste konstateras att det finns bra med kapacitet på avbytarbänken. Det finns en handfull spelare som kan komma in och göra vettiga insatser. Jag känner mig inte orolig över de många matcherna nu vid jul- och nyårsledigheterna, Warne kan rotera i laget och ändå ha stor chans att få till ett slagkraftigt lag. Att en centrallinje med Cashin/Nelson i försvaret, Bird/Hourihane på mittfältet och Mendez-Laing i anfallet helst ska vara på plan är dock viktigt för att nya segrar ska bärgas.

Personligen skulle jag gärna se Louie Sibley från start istället för Tom Barkhuizen. Den sistnämnde gör visserligen habila insatser men jag tycker det händer mer kring Sibley vilket kan lösa upp knutar och ställa till det för motståndarförsvaren. Vad det gäller den centrala anfallsposten ser jag som vanligt gärna att James Collins får lämna plats till Tyreece John-Jules. Visserligen stod Collins för nickskarven som ledde fram till reduceringsmålet mot Oxford men han är så pass orörlig att han blir utmarkerad och inte är tillgänglig för medspelarna.  

Trots Joe Wildsmith´s huvudlösa agerande efter en dryg minut mot Oxford så får han rimligen förtroende att vakta målet igen. Warne har stort förtroende för Wildsmith och han brukar agera förtroendegivande.

Sammantaget tror jag att Derby har goda chanser att idag förlänga sin förlustfria svit. Möjligen kan andra vinsten denna säsongen mot Peterborough bärgas om spelarna orkar ännu en match men det borde vara möjligt, det har trots allt varit spelledigt i tre dagar.

Möjlig startelva
Wildsmith

Nyambe
Nelson
Cashin
Forsyth

Wilson
Hourihane
Bird
Sibley

Mendez-Laing
Collins 
 

Torbjörn Karlsson2024-01-01 10:30:00
Author

Fler artiklar om Derby