Anfield, 2024-04-11 21:00

Liverpool - Atalanta
0 - 3

Inför: Liverpool - Atalanta

Inför: Liverpool - Atalanta

Europa Leagues kvartsfinaler drar igång och Liverpool tar emot Atalanta på hemmaplan.

Liverpools äventyr i Europa League börjar på allvar nu. Gruppspelet var en transportsträcka där reserver och juniorer fick mycket speltid medan åttondelen mot Sparta Prag blev rena barnleken med slutresultatet 11-2 över dubbelmötet. Nu ställs man mot tuffare motstånd i form av Atalanta och då gäller det att vara med från början.

Atalanta är just nu inne i sin bästa period i klubbens historia. Historiskt sett har man ofta varit ett jojolag som sällan nosat på högre höjder. I pokalskåpet hittas endast en ynka italiensk cuptitel för 60 år sedan och under Glenn Strömbergs tid på 80-talet slutade man som bäst på en sjätteplats. När Gian Piero Gasperini tog över som tränare sommaren 2016 förändrades däremot allt. Mirakelmannen tog Atalanta ut i Europa under sin första säsong och har sedan dess charmat hela Italien med sin fotboll. Gasperini är nu inne på sin åttonde säsong i klubben och under dessa år har man som sämst slutat åtta i ligan. Tre raka tredjeplatser, två cupfinaler och kvartsfinal i Champions League vittnar om vad 66-åringen har åstadkomit.

I dagsläget är Bergamos stolthet sexa i ligan och framme i semifinal i italienska cupen. Nyligen besegrade man Napoli med 3-0 på bortaplan och i Europa League slog man ut Sporting i åttondelsfinalen efter att man under hösten precis som Liverpool vunnit sin grupp. Det finns mängder av spelare i Atalanta som Liverpool bör hålla koll på. Premier League-bekanta anfallarna Ademola Lookman och Gianluca Scamacca har börjat hitta målet sedan de återvände till Italien men det är nog ändå främst mittfältarna som imponerat mest under säsongen. Éderson och Charles De Ketelaere har gått från klarhet till klarhet och veteranerna Marten de Roon och Hans Hateboer gör fortfarande ett hästjobb, men det mesta handlar ändå oftast om Teun Koopmeiners. Holländaren kan avgöra vilken match som helst och vi får hoppas att Jürgen Klopp har uppmärksammat sina spelare att täcka skott för Koopmeiners bössa skojar man verkligen inte bort. Atalanta saknar dock superlöftet Giorgio Scalvini i backlinjen som nyligen dragit på sig en skada.

För Liverpools del har Diogo Jota, Alisson, Trent Alexander-Arnold och Stefan Bajcetic alla återvänt till träningsplanen efter skadefrånvaro men vi ska nog inte räkna med att någon av dessa är aktuell redan på torsdag. På söndag väntar dessutom Crystal Palace i ligan men Anfieldpubliken lär nog få se starka lag i båda matcherna för i detta läge av säsongen är det vinna eller försvinna som gäller.

Liverpool har stött på Atalanta två gånger tidigare och det var för bara drygt tre år sedan under CL-gruppspelet av pandemisäsongen 2020-21. Då vann Liverpool i Bergamo med hela 5-0 medan man förlorade en betydelselös hemmamatch med 0-2. Denna gång är det däremot utslagsmatcher och publik på läktarna vilket gör att drabbningarna denna och nästa vecka kan bli både spännande och dramatiska. Torsdagens match kommer dock få en lite fattigare typ av inramning på Anfield rent visuellt. Det blir nämligen inte det vanliga flagghavet på The Kop eftersom de största supportergrupperna i protest mot nästa säsongs höjda biljettpriser väljer att inte ta fram några flaggor alls. Vi får hoppas att fansens volym ändå bidrar som en tolfte spelare precis som så många gånger förut när det vankats kvällsmatcher i Europa.

Vad? Liverpool - Atalanta, kvartsfinal i Europa League, första mötet.

Var? Anfield

När? 21:00 på torsdag

Kanal? TV6, V Sport Ultra HD, Viaplay.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2024-04-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool