St James' Park, 2023-11-25 16:00

Newcastle - Chelsea

Inför  Newcastle United - Chelsea FC
Sterling och Trippier, två spelare vi lär få se i liknande situation under lördagen.

Inför Newcastle United - Chelsea FC

Tre platser och fyra poäng skiljer lagen åt när vi under lördagseftermiddagen får se två på pappret jämna lag göra upp om tre poäng på St. James’ Park.

Historia:
Lagen har under Premier League-eran möts 56 gånger och Chelsea leder med 84 mål mot 49 för gästande skatorna.
Chelsea har vunnit 29 matcher där två tredjedelar är på hemmaplan och Newcastle har av sina 14 segrar vunnit alla utom en hemma. Totalt har tretton matcher mellan laget slutat med delad poäng.
Kollar vi tillbaka på de två senaste säsongerna har laget med hemmafördel vunnit tre av fem, en har slutat oavgjort och den enda hemmaförlusten stod Newcastle för då Chelsea säsongen 2021/2022 vann på St. James’ Park med 3-0.



Chelsea:
Laget har på de senaste fem matcherna vunnit två, förlorat en och spelat oavgjort två och kommer senast från en fin och stark insats när de på hemmaplan kämpade sig till 4-4 mot Manchester City. Vi bjöds då på en fartfylld och rolig fotbollsmatch som trots resultatet på något sätt kändes som en seger.
Matchbilden före landslagsuppehållet var likt tidigare matcher och Chelsea tack vare många snabba och explosiva spelare framåt i planen hotat många lag med sina kontringar. Tyvärr saknas allt för ofta slutprodukt och matcher som borde avgjorts både två och tre gånger slutar med ett oavgjort, och i värsta fall förlustresultat.
Det finns mycket i spelet från de senaste matcherna att bygga vidare på och kanske kom landslagsuppehållet i helt fel läge, men vi håller tummarna för att spelet som klaffat mer och mer desto längre in på säsongen vi kommer nu klaffat i och vi får se lite mål.
Med tålamod samt obligatoriskt hemmjobb - det värsta jag vet är att se spelaren närmast boll luffsa hem – från alla spelare, Sterling inkluderad, så har laget med Pochettino i spetsen något bra på gång.

Flera av våra kungsblåspelare har under den gångna helgen och veckan spelat med sina respektive landslag.

                      Läs mer om spelarna på landslagsuppdrag HÄR.

Cole Palmer som vi nu får säga befäst sin roll som förste straffskytt kallades i måndags in till det engelska landslaget.
Får vi se honom sätta sin femte straff mot Newcastle, är det han som ska avgöra denna match.

I samband med att spelarna återvände i träning kunde vi se Nkunku ute på plan, både han och Pochettino har goda förhoppningar om att fransmannen ska vara tillgänglig för spel i denna match.
Två spelare återvände tidigare från sina respektive landslagssamlingar på grund av skador de ådragit sig. Malo Gusto och Levi Colwill fanns trots det med när laget tränade ute på gräset under måndagseftermiddagen.
Lite beroende på läget med Colwill kan det nu bli en historisk match imorgon, lördag. Thiago Silva blir, om han får spela, den genom tiderna äldste utespelaren i klubbens historia.

Läget i laget: Premierinjuries.com

Levi Colwill riskerar att missa matchen efter att ha åkt på en axelskada. Läget inför helgens match är ännu oklar.

Malo Gusto fick under landslagssamlingen problem med en hälsena men har tränat med laget under veckan.

Ben Chilwell som missat flera matcher på grund av en lårskada missar även matchen mot Newcastle. Har vi tur kan han vara tillbaka i mitten på december.

Carney Chukwuemeka missar matchen efter att ha åkt på ett bakslag i sin rehab av den knäskada som han ådrog sig i matchen mot West Ham.

Trevoh Chalobah har precis som Chukwuemeka åkt på ett bakslag i sin rehab och kommer att genomgå en ny undersökning innan han får fortsätta med sin rehabträning.

Romeo Lavia kommer förhoppningsvis kunna delta i den kollektiva träningen och statusen ses över dag för dag.

Christopher Nkunku har själv sagt att han vill vara en del av truppen igen nu mot Newcastle, han gör framsteg och en återkomst i matchtruppen är nära.

Wesley Fofana missar hela säsongen till följd av en korsbandsskada som han fortsatt rehabiliterar efter operationen. Glädjande bilder bjöds vi på från veckans träning då han var ute och kände på gräset.

Möjlig startelva (3-4-2-1): Sanchez; James, Disasi, Silva, Cucurella; Enzo, Caicedo, Gallagher; Palmer, Sterling; Jackson



Newcastle United:

Newcastle har precis som Chelsea två vinster, två oavgjorda samt en förlust de senaste fem ligamatcherna.
Här närmast kommer Skatorna från två 2-0 förluster på bortaplan, mot Borussia Dortmund i Champions League samt i ligan mot Bournemouth precis innan landslagsuppehållet.
När vi ändå nämner matchen mot Dortmund är det värt att notera att i Champions League lottades i den så kallade dödens grupp med Dortmund, PSG och Milan. Efter fyra matcher har det svart/vit-randiga laget från norr bara fyra inspelade poäng, seger hemma mot PSG och oavgjort mot Milan på bortaplan.

Newcastle har likt Chelsea flera spelare på skadelistan men har ett starkt facit på hemmaplan då Eddie Howe’s mannar har radat upp fyra raka segrar på St. James’ Park och nu har siktet inställt på sin femte.

Alexander Isak som tyvärr är skada hoppas de på från klubbens hålla ska vara redo efter att ha fått återhämtning och rehab hemma i Newcastle under landslagsuppehållet. Svensken är tillsammans med Callum Wilson, som även han är skadad lagets två främsta målskyttar denna säsong och frågan är vem som ska snöra på sig målskorna i deras frånvaro.


Läget i laget: Premierinjuries.com
Lewis Hall missar matchen mot då han är på lån med obligatorisk köpeklausul från just Chelsea och får därför inte spela.

Bruno Guimaraes har dragit på sig sitt femte gula kort och är avstängd denna match.

Miguel Almiron drog på sig en lårskada när han var iväg med landslaget. Landslagsläkaren har rapporterat att det är en muskelskada av grad 1 i en av bicepsmuskelbukarna i hamstringsmuskulaturen. Hans status inför matchen mot Chelsea är därför väldigt osäker.

Fabian Schar har också en lårskada och är osäker inför helgens match.

Alexander Isak har en ljumskskada som har hindrat honom från spel. Enligt klubben är målet att han ska vara tillbaka nu efter landslagsuppehållet.

Javier Manquillo har ett problem med en ljumskskada som håller honom borta från spel.

Matt Targett missar matchen mot Chelsea på grund av den hamstringsskadan som han har dragit på sig.

Sandro Tonali är långtidsavstängd.

Jacob Murphy har tvingats till operation av sin axelskada och är borta till årsskiftet.

Callum Wilson har en lårskada som håller honom borta ett par veckor. Har han tur är han tillbaka innan årsskiftet.
Harvey Barnes har en fotledsskada som håller honom borta från spel. Han har precis börjat springa och beräknas vara tillbaka i mitten på december.


Möjlig startelva (4-3-3): Pope; Trippier, Lascelles, Schär, Livramento; Longstaff, Miley, Willock; Ritchie, Gordon, Jolinton



Förväntad (önskad) matchbild:

Sett till statistiken är det två väldigt jämna lag som möts under lördagseftermiddagen. På en sjunde respektive tiondeplats landar de in efter sex segrar för Newcastle mot Chelseas fyra under de inledande tolv matcherna.
Chelsea har spelat som bäst mot lag där de inte behövt vara det bollförande laget utan istället kunnat hota med sitt snabba kontringsspel.
Undertecknads känsla är att Newcastle spelar på ett liknande sett.
Vilket av lagen som kommer ta tag i taktpinnen återstår att se, för Chelseas del gäller det inte att hamna i ett läge där de ställer upp likt ett handbollsanfall utanför straffområdet. Det kommer att straffa laget bakåt då de sett sårbara ut när det kommit snabba kontringar mot en högt stående backlinje.

Lördagens match med den klassiska avsparkstiden 16.00 har stor potential till att bjuda på ett böljande spel där båda lagen med snabba kontringar kan bjuda varandra på farliga målchanser. Trots det tror undertecknad att det blir målsnålt då båda lagen i snitt ligger runt två mål per match.
Värt att notera är att matchens domare denna säsong hunnit dela ut 38 gula kort samt var den domare som delade ut de två röda korten i matchen mellan Liverpool och Spurs. Dela det på nio matcher och vi får ett resultat som pekar på flera gula kort.

Tips: 1-1

Domare: Simon Hooper
VAR-domare: John Brooks


Matchen spelas lördagen den 25 november med avspark kl. 16.00 mellan Newcastle United och Chelsea FCSt. James' Park. Matchen visas på Viaplay.


Denna artikel puplicerades innan fredagens presskonferens.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-11-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea