Inför: Real Sociedad - Manchester United

Inför: Real Sociedad - Manchester United

Fyra segrar på fem gruppspelsmatcher. Det innebär att förutsättningarna när United nu reser till Baskien för den avslutande gruppspelsmatchen är glasklara. Slutspel är säkrat och för gruppseger gäller det att vinna med minst två mål. Efter den senaste tidens fina prestationer är således tre poäng och jakten på förstaplatsen inom räckhåll.

Manchester United: 
Det är mycket som stämmer just nu för vårt kära Manchester United. Och det var inte igår det såg så här bra ut. Utan att ta ut något i förskott, som man inte blivit bortskämd med att göra de senaste tio åren, så har vi äntligen hittat rätt med tränaren och grunden till ett riktigt bra truppbygge. Ten Hag har lyckats införa ett grundspel som går ut på att pressa högt med hela laget, för att snabbt återerövra bollen och sedan gå till attack. Glädjande är också att Casemiro tagit den plats många av oss förväntade och att han haft den effekt man drömde om. Senast idag kom uppgifter på twitter, som gjorde gällande att den brasilianska journalisten Natalie Gedra på ESPN, lär ha sagt att efter en intervju: ''Jag var väldigt förvånad över hur glad han var i Manchester United.... Han sa, du kan inte ana hur glad jag är över att vara här''. - Om detta inte skriker truppharmoni så vet jag inte vad som gör det. Det är en fröjd att både höra men också se att truppen mår bra tillsammans, det är en viktig del i en framtida framgångsera som klubb. 

Nu är det dags för Europa League, och som Luke Shaw tidigare sagt så är det inte här man vill vara, men vi hanterar det.

Inför matchen höll Erik Ten Hag i en presskonferens där han lät meddela att Antony och Anthony Martial stannar hemma för träning på Carrington, samtidigt som Jadon Sancho också blir hemma på grund av sjukdom. Utöver dessa är sedan tidigare Brandon Williams, Axel Tuanzebe, Phil Jones och Raphaël Varane ur spel på grund av skada. Glädjande nog är dock Victor Lindelöf åter i truppen, efter förra veckans sjukdom. Således är det en relativt frisk trupp som reser till Spanien för avslutningen av gruppspelet. 

Min startelva (4-2-3-1): Martin Dubravka - Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf, Lisandro Martinez, Tyrell Malacia - Scott McTominay, Fred - Anthony Elanga, Christian Eriksen, Alejandro Garnacho - Cristiano Ronaldo

Motivering:
Sannolikheten för att min önskade startelva ens skulle stämma till femtio procent ser jag, i ärlighetens namn, som rätt minimala. Men jag önskar likväl en större rotation i elvan. Detta eftersom att slutspelsplatsen redan är säkrad för United. Ska jag vara helt ärlig så är mötet mot Sociedad endast en formalitet om förstaplatsen, som visserligen kan vara viktig, men inte lika viktig som att haka på i toppen av ligan. Därför motiverar jag en stor trupprotation som följande: Vidare i europaspel, innebär fullt fokus på ligaspelet. Dessutom ser jag det som en nyttig och bra chans för några av de yngre förmågorna att få visa upp sig igen. Personligen är jag oerhört sugen på att se de frejdiga ungtupparna Elanga och Garnacho på varsin kant, uppbackade av en kreativ och viktig Eriksen. Lika viktigt tycker jag det är att avlasta Dalot och Shaw, som spelat mycket den senaste tiden. I mittlåset väljer jag dock att fortsätta med Martinez, mest för att han vuxit ut till en av mina absoluta favoritspelare, som dessutom ser ut att aldrig få slut på soppa i tanken. Vidare till Viva Ronaldo, är det nu dags att få gång på målskyttet. En plats i startelvan bör därför inte vara allt för långsökt.  

Real Sociedad: 
Efter tolv spelade omgångar ligger baskerna från San Sebastian på en femteplats i ligan, endast en poäng bakom Champions Leagueplats. I Europaspelet har de också gått fram starkt och har tagit femton av femton möjliga poäng, full pott alltså! På skadelistan ser det dock mörkt ut för stunden med storsjärnor som Mikel Oyarzabal och David Silva ur spel. Utöver dem så ser inte heller Aihen Munoz, Ander Martin, Martin Merquelanz, Mohamed-Ali Cho, Take och Umar Sadiq ut att komma till spel. Imanol Alguacil har alltså en hel del att fundera över inför avspark. 

Trolig startelva (4-1-3-2): Alex Remiro - Andoni Gorosabel, Robin Le Normand, Jon Pachecho, Diego Rico Salguero - Martín Zubimendi - Brais Mendez, Pablo Marin, Mikel Merino - Alexander Sörloth, Carlos Fernandez 

Tre snackisar inför matchen: 
1. När ska det lossna för Ronaldo?

Cristiano Ronaldo må inte ha fått mest speltid i truppen, men när han väl spelat så tycker jag mig också ha sett en annorlunda Ronaldo. En irriterad, provocerad och självkritisk portugis som önskar mer från sig själv. Förstå mig rätt här nu, jag är den första att understryka vilket fullblodsproffs jag tycker att Cristiano varit, åtminstone framför kamerorna, det är vad vi ser. Men det är något som gnager, förmodligen en önskan om att få lämna, eller åtminstone användas på ett effektivare sätt. Nåja, jag tror att det finns en sparlåga kvar och den kommer snart att visa sig. Om inte före, så åtminstone lagom till VM. 

2. The Butcher
Här väljer jag att lyfta min förkärlek för Licha Martinez, slaktaren från Amsterdam. Följande är en rant!  Är det något som provocerar mig å det grövsta, så är det okunskapen hos stora profiler som Graeme Souness och Jamie Carragher. Framför allt när de fortfarande framhäver sitt lågutbildade fotbollskunnande på bästa sändningstid. Illivilligt som två illbattingar visar de, gång på gång, att kunskapen i fotboll som de byggt upp hos Liverpool inte kan vara mycket att hänga i julgranen. Kritiken mot Licha är än så länge obefogad. Och personligen väljer jag att tro att han om någon kan hålla de stora pojkarna stången.

3. Vad händer i januari?
Först och främst kommer VM lägligt. Då får vi en vilostund, och toppskiktet kan i lugn och ro se över de kontrakt som bör förnyas. Jag tänker primärt på Marcus Rashford och Diogo Dalot. Vidare så är sitter jag nyfiket spänd inför vinterfönstret. Vi vet sedan tidigare att Frenkie De Jong är en spelare som Ten Hag mer än gärna vill få in, och verkar göra vad som helst för att få. Kan detta vara något som sker i januari nu när Barcelona degraderats till Europa League? Kanske. En högerback bör prioriteras, och där ser Max Aarons från Norwich och Jeremie Frimpong fårn Bayer Leverkusen ut att ligga bäst till. Därefter ser jag behovet störst i att scouta en forward, någon som kan ersätta Ronaldo. Vad händer därefter då? Kanske en mittfältare till, t.ex. Enzo Fernandez... För första gången på länge är jag spänd inför ett vinterfönster. Även om vi  inte kan räkna med massvis av värvningar så är hösten/vintern ett ypperligt tillfälle att se över kontrakt och framtida namn. 

Tips: 0-2 (Ronaldo x2)
Arena, datum och matchstart: Estadio Anoeta, 2022-11-03, kl. 18:45
Turnering: Europa League - omgång 6
Stream: Viaplay


GGMU!

Johan Åkesson@aakessonjohan2022-11-02 20:03:36
Author

Fler artiklar om Manchester U

MUWomen’s Barmy Army: Säsongsavslutning, del 1
Spelarbetyg: Manchester City - Manchester United