London Stadium, 2023-08-20 17:30

West Ham - Chelsea

Inför: West Ham – Chelsea

Inför: West Ham – Chelsea

Under söndagen är det dags för en spännande drabbning mot West Ham United på London Stadium. Båda lagen började säsongen med att spela oavgjort och frågan är om vi får en vinnare eller inte på söndag.

Efter förra veckans match mot Liverpool kan man knappt bärga sig inför matchen mot West Ham. Chelsea spelade riktigt rolig fotboll och skapade mängder med chanser mot ett nerpressat Liverpool. Första halvleken var jämn då båda lagen bjöd på många fina offensiva attacker men i andra halvlek kontrollerade Chelsea spelet på ett övertygande sätt. Trots ett tydligt övertag i matchen lyckades Chelsea aldrig trycka in ledningsmålet och det slutade oavgjort hemma på Stamford Bridge.

Sedan matchen mot Liverpool har det hänt en hel del inom klubben och bland annat har Chelsea gjort klart med både Moises Caicedo och Roméo Lavia. Dessa två mittfältare kommer att bli viktiga för klubbens framtida utveckling. Det märks tydligt att Todd Boehly och hans mannar vill bygga ett lag som på lång sikt ska återgå till en gigant som vinner titlar inom den engelska fotbollen.

Inför helgens London-derby mot West Ham är det två lag som vill vinna sin första match och starta ligaspelet på ett positivt sätt. Men frågan är om Chelsea kan lyckas att ta alla tre poäng från London Stadium. Alla vet att David Moyes gillar ett kompakt försvarsspel och nu gäller det för Chelsea att finna ytorna som uppstår i West Hams försvar. Som sagt, det kommer bli en spännande match då även trycket från publiken oftast är helt fantastisk på deras hemmaarena.

Historia mellan lagen
Genom åren har det spelats många London-derbyn mellan klubbarna och det finns ett flertal händelserika matcher man aldrig kommer att glömma som supporter. I Premier League sammanhang har Chelsea har spelat mot West Ham 50 gånger. Chelsea har vunnit 27 matcher och förlorat 13 matcher, samt 10 oavgjorda mellan lagen. På London Stadium har Chelsea blandat och gett genom åren och där är resultatraden 11 vinster, 10 förluster och 5 oavgjorda. Totalt har det spelats 26 matcher mellan lagen på London Stadium. Arenan invigdes under OS i London 2012.

Läget i lagen

Chelsea:
Chelsea kommer från en stabil insats mot Liverpool som tidigare nämndes i texten ovanför. Att starta säsongen med ett oavgjort mot The Reds är aldrig ett dåligt resultat men matchen gav mersmak efter Chelseas fina prestation på hemmaplan. Från gårdagens presskonferens kom Mauricio Pochettino med lugnande besked gällande Recee James då han berättade att engelsmannen blir borta i några veckor istället för månader. Skönt att höra för oss supportrar.

Utöver James skada saknas följande spelare: Christopher Nkunku (knäskada), Wesley Fofana (korsbandsskada), Armando Broja (Korsbandsskada, lär vara tillbaka snart).

Chelsea har under veckan äntligen lyckats köpa loss Caicedo och den värvningen är viktig för innermittfältets balans och struktur. Att man köper Caicedo från Brighton till klubben är ett enormt styrkebesked. Att spela Enzo Fernandez tillsammans med Caicedo är nog ligans bästa innermittfält (kan inte komma på något bättre i nuläget). Chelsea presenterande även Lavia häromdagen och det är en enorm talang från Southampton som gjorde det riktigt bra förra säsongen. Han lär nog sitta på bänken till en början men kommer nog sakteligen växa in i en roll på planen så småningom enligt min egna hypotes kring belgaren.

Inför matchen mot West Ham är Chelsea hungriga på första trepoängaren för säsongen och en möjlig startelva för matchen är:

Möjlig startelva: 4-2-3-1
Sanchez, Gusto, Silva, Colwill, Chilwell, Enzo, Caicedo, Sterling, Chukwuemeka, Mudryk, Jackson

West Ham:
West Ham lyckades senast ta med sig en pinne från Bournemouth på bortaplan. Bowen gjorde ett riktigt drömmål i andra halvlek men man lyckades inte hålla ledningen i 90 minuter. I minut 82 fick Dominic Solanke bollen och rundade målvakten och skickade in slutresultatet 1–1.

West Ham avslutade sin förra säsong på bästa möjliga sätt genom att vinna Conference League vilket även blev Declan Rice sista matchen för klubben. Rice har betytt oerhört mycket för The Hammers och han kommer saknas för laget ute på planen.

Under sommaren har West Ham värvat in James Ward-Prowse och Edson Alvarez. Två riktigt starka nyförvärv som man har fått in och som kan bidra rejält på mittfältet. Inför matchen finns det inte någon på skadelistan för The Hammers.

Möjlig startelva: 4-2-3-1
Areola, Coufal, Zouma, Aguerd, Emerson, Soucek, Ward-Prowse, Bowen, Fornals, Benrahma, Antonio

Förväntad matchbild och tips
Chelsea kommer att vilja starta matchen i högt tempo och ta kontrollen från första minut. West Ham backar nog hem direkt och ligger på kontring när tillfället ges. Det gäller för Chelsea att vara noggranna i passningsspelet och inte slarva bort bollen. West Ham har ett flertal spelare som kan straffa motståndet direkt vid misstag. Man måste framförallt se upp för Jarrod Bowen och Said Benrahmas fart i spelet som kan komma att bli farligt för försvaret.

Sen gäller det även att vinna kamperna på mittfältet där Tomas Soucek är en viktig kugge för The Hammers. En annan aspekt som kan komma att bli avgörande är om Chelsea lyckas hantera West Ham på fasta situationer och då handlar det främst om deras hörnor. Alla vet att James Ward-Prowse är riktigt bra på att slå fasta situationer så det gäller att inte släppa till något i onödan. Jag tror att matchen slutar med 1–2 till Chelsea.

Övrigt

Avspark: 17:30, London Stadium, söndag 20 augusti
Kanal/streamingtjänst: Viaplay eller Viasat Sport Premium
Domare: John Brooks
 
 

Linus SjöströmLinussjostrom992023-08-19 17:37:00
Author

Fler artiklar om Chelsea