Kommer VAR(video assistant referee) att överleva i den engelska högsta ligan?

Kommer VAR(video assistant referee) att överleva i den engelska högsta ligan?

FA Premier League som är den mest lukrativa fotbollsligan i världen och som årligen omsätter miljarders miljarder. Det är utan tvekan den mest sedda ligan i hela världen med tittarsiffror på över fyra miljarder människor.

När man efter omröstning mellan klubbarna i ligan införde VAR säsongen 2019/2020, så var väl tanken att det skulle underlätta för domare i svåra situationer under matcher. När man nu ser hur det har fungerat så verkar det mer kaosartat än någonsin. 

Just nu känns det mer som att det förstör matcher än att det hjälper. På något sätt så kändes det bättre innan när domaren på planen gjorde bedömningen och även missar ibland. Det finns säkert situationer när video granskning är bra, men alla dessa avbrott precis när det är som mest intensivt och spännande, tar på något sätt luften ur själva spelet. När det sedan ofta ändå inte blir rätt, så är frågan befogad. Om det dessutom sitter domare som inte verkar ha kunskaper om hur VAR fungerar, då är det inte till mycket nytta.



Är spelaren offside med en tånagel eller armbåge, och när sedan granskaren inte ens vet var linjen skall placeras för att göra bedömningen då faller hela konceptet.

Inte nog med det så är reglerna om spelaren tagit bollen med handen avsiktligt, redan krångla innan VAR infördes. 

Om gransknings systemet skall överleva så måste det sitta personer som vet vad de gör och har rätt teknisk utbildning. Det behöver inte nödvändigtvis vara en domare, kanske en före detta spelare som ser matchen ur en annan synvinkel skulle vara bättre.
 

Jan Gustafsson@janne25guss2023-04-02 12:24:00
Author

Fler artiklar om England