Krönika: Chelsea inleder en era av världsherravälde
Guro Reiten kommer återigen vara en av WSL:s bästa spelare.

Krönika: Chelsea inleder en era av världsherravälde

Chelsea har vunnit fyra raka WSL-titlar. Under Emma Hayes ledarskap har otaliga cupbucklor adderats till det välfyllda prisskåpet. Det enda som återstår är den där jävla Champions. De kungsblå har blickarna riktade mot Europa, men först väntar en ligapremiär på Stamford Bridge.

Chelseas försvar av ligatiteln inleds på Stamford Bridge, där damlaget kommer spela åtminstone fyra av sina hemmamatcher i WSL. För motståndet står Tottenham Hotspur, som har gästat Stamford Bridge två gånger tidigare i ligaspelet. Matcher vi minns med glädje, inte minst tack vare Bethany Englands och Erin Cuthberts drömmål. Fjolårets ligaavslutning var, precis som traditionen bjuder, en verklig rysare. Chelsea visade klassen och rutinen ännu en gång och en fjärde ligatitel i följd var i hamn. Londons stolthet bevisar gång på gång hur starka vi är när det gäller som mest, men trots triumfer i både WSL och FA-Cupen är det något som fattas – titeln som Europas bästa lag.

Chelsea reste sig efter den snöpliga gruppspels-exiten året innan, men på grymmaste möjliga manér tog det stopp i semifinal mot blivande mästarna Barcelona. Detta efter att ha brottat sig de regerande mästarna Lyon i kvarten. Emma Hayes och hennes lag har nått final en gång, detta på svensk mark i form av Göteborg, men där blev valören på medaljen silver istället för guld. Chelsea kommer såklart göra allt i sin makt för att försvara ligatiteln och därmed bli historiska med fem raka ligaguld. Alla matcher är viktiga, men trots att ligapremiären på Fulham Road väntas under söndagskvällen ligger Europa någonstans i bakhuvudet.

Tidigare i veckan fick världens bästa tränare ett tufft besked. Emma Hayes pappa Sid gick bort. Sid Hayes var en av Emmas allra största supportrar och fanns ofta på plats på Kingsmeadow för att låta sina åsikter höras av de som ville lyssna. Sorgen är förstås enorm för Emma, ändå tvivlar jag inte på var hennes fokus kommer ligga när Spurs kommer på besök. Chelsea och Emma Hayes har tagit sig igenom flera motgångar på vägen hit. Ann-Katrin Bergers kontinuerliga kamp mot cancern, Hayes operation och frånvaro under föregående säsong är två noterbara exempel på detta. Chelsea hittar ett sätt att vinna matcher ändå, fokus ligger alltid på att lösa tre poäng oavsett omständigheter.

Tappen av Magdalena Eriksson och Pernille Harder är kännbara, men åtta nyförvärv senare känns truppen trots allt bredare än på länge. Sjoeke Nüsken och Ashley Lawrence kommer få stora roller att fylla från start, uppgifter de är mer än redo för att bemästra. Söndagskvällens match mot Tottenham innebär en återträff med gamla bekanta, då Drew Spence och nyblivna Spurs-kaptenen Beth England återfinns hos motståndarna. Ligapremiären må vara ett glatt ögonblick för alla inblandade, men nu är det kamp som gäller. Spurs har blivit bättre, Arsenal och Manchester City utgör reella hot mot Chelseas dominans, vi är laget som alla vill slå. Chelsea är rustade för att slåss på alla fronter, det är helt enkelt något man måste acceptera om man vill vinna den där jävla Champions och befästa det kungsblå världsherraväldet. Bring on the season!

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2023-10-01 19:01:00
Author

Fler artiklar om Chelsea