Krönika: Vad är det som sker i Aston Villa?
Är Steve Bruce rätt man för Aston Villa?

Krönika: Vad är det som sker i Aston Villa?

Den 12 oktober 2016 blev Steve Bruce anställd som ny manager för Aston Villa. Han gick sju matcher och 1,5 månad obesegrad innan Leeds satte stopp för framgångarna. Efter det? Inte mycket att hurra för. Sen årsskiftet har Aston Villa spelat fyra matcher. Resultat? Tre förluster och en oavgjord. Vad är det egentligen för fel på Aston Villa?

Problemet med Bruce och Aston Villa är att det går åt fel håll - vi spelar sämre och sämre. Inledningsvis snackades det om att "bara vi får några segrar så kommer självförtroendet och spelet tillbaka" men det gjorde det inte. Vi vann faktiskt några matcher inledningsvis under Bruce, trots att vi spelmässigt var sämre än någonsin under RDM - men segrarna kom. Kom självförtroendet precis som många förutspått och hoppats på? Blev spelet till följd av detta bättre? Nej, dessvärre inte. 

Det är sådant som gör mig väldigt bekymrad inför framtiden och det är precis av den anledningen som jag inte hade haft några problem med att ge RDM mer tid. För att vi faktiskt spelade bra men hade en hel del otur med felstudsar och individuella misstag. Visst, även en del tveksamma byten och besut också, men det fanns åtminstone något att bygga på, en framtidstro och en spelidé. Vi var bättre spelmässigt än motståndarna i nästan varje match men hade inte marginalerna på vår sida. Då hette det "vi kan inte skylla på otur hela tiden". När Bruce tog över började vi spela mycket sämre - men vann. Då hävdar jag att situationen är precis tvärtom - det är inte hållbart. Vi var sämre i stort sätt varje match men vann på tur och en del individuell skicklighet. Vi var nästan alltid det sämre laget. DET håller inte i längden och det blivit smärtsamt uppenbart. 

Det har nu gått 18 matcher under Steve Bruce. Och vi är sämre än någonsin. Det finns absolut noll riktlinjer i spelet, varken för försvar, press eller anfall. Inte vad ett otränat fotbollsöga som jag har kan se åtminstone. Hur kan det komma sig? Det spelar ingen roll att det är en majoritet nya spelare. Någon form av riktlinjer och spelidé hade 11 helt obekanta spelare kunnat formera vid sin första match tillsammans. Detta eftersom det finns en del fundament inom fotboll; zonförsvar eller man-man, att röra sig utan boll, att försöka spela bollen till en lagkamrat, press-understöd, att pressa i grupp etc. INGENTING av detta har Aston Villa dagsläget. Det Aston Villa bjöd på i sin senaste match var ett fullständigt haveri. Nu är det ett kritiskt läge för Steve Bruce. Vi har värvat otroligt bra och det är mycket möjligt att Bruce nu får ordning på torpet. Jag hoppas innerligt det. Jag är villig att ge honom mer tid, det är ingen idé att byta manager nu. Låt han sätta sin prägel och sen får vi utvärdera efter säsongen, för som det ser ut just nu kommer vi hamna i ingenmanslands oavsett vem som sitter vid sidlinjen. 

Jag gillar Bruce till en viss nivå, han var en vid tillfället rimlig anställning med bra meriter. Och han säger de rätta sakerna, MEN -  ansvaret ligger på honom. Är hans spelidé att ligga lågt och slå långt mot en ensam anfallare med ett av ligans bästa spelarmaterial? Om det är så, så tappar jag fullständigt hakan och om det inte är så, så vet jag inte varför spelarna spelar som om det vore så. Senaste matchen mot Brentford var en repris från den absolut mörkaste tiden då vi havererade fullständigt i Premier League. En tid då vi var en hårsmån från att bli sämsta PL-laget i historien sett till poängskörd. En tid då fansen jublade ironiskt över att vi fick en hörna som om vi gjort ett mål. En tid då vi faktiskt hade ett betydligt sämre spelarmaterial än vad våra motståndare, vilket gjorde insatserna i någon mån försvarbara. Så är absolut inte fallet nu. Dr Xia, vår fantastiska ägare, har gjort allt rätt och värvat helt efter Bruce önskelista. Nu har vi ett bättre spelarmaterial, vi borde pressa högt, äga bollinnehavet och dominera matcherna. Så varför gör vi inte det? Rimligen för att Bruce inte önskar oss spela på det viset. Jag önskar jag kunde förstå varför. 

Jag känner bara en enorm frustration över att vi går i samma fälla gång efter gång och att det inte finns tillstymmelse till förbättring. Det är fullständigt bisarrt med tanke på vad vi spenderat både på manager, ledarstab och spelartrupp. Jag sitter majoriteten av tiden jag tänker på Aston Villa och bara apatiskt skakar på huvudet. Hur fan kom vi hit? Och när börjar vi ta kliv tillbaka till fornstora dar?

Rasmus Nordgren2017-02-02 12:30:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park