Österrike - en kvalfylld historia
Roland Sandberg stod för ett av målen när Sverige vann skiljematchen mot Österrike i Gelsenkirchen 1973, vilket blev starten på en mycket fin tid för svensk fotboll.

Österrike - en kvalfylld historia

Bortamatch mot Österrike och det krävs minst oavgjort för att Sverige ska hålla sig kvar i kampen om en plats i EM-slutspelet. Det är sannerligen ingen lätt uppgift, då Österrikes form verkar klart bättre än Sveriges, men inte minst för att vi har gått många holmgångar mot dem i historien och ofta har de markerat början eller slutet på stora svenska eror.

Old School Football sammanfattar den historiska fighten mellan Sverige och Österrike.

OS i London 1948

Sveriges seger i OS i London 1948 är fortfarande en av de finaste stunderna för ett svenskt landslag, bestående av flertalet spelare som därefter skulle göra stor succé som proffs utomlands. Inte minst den blivande Milan-legendaren Gunnar Nordahl som genom sina två mål gjorde processen kort mot Österrike i åttondelsfinalen. Sverige vann med 3–0 där även Malmö FF:s Kjell Rosén hann sätta en balja.

Sverige – Österrike 1–0

OS i Helsingfors 1950

Gösta ”Knivsta” Sandberg, Yngve Brodd och Ingvar Rydell gav Sverige segern med 3–0 i kvartsfinalen. Sverige förlorade sedan semifinalen mot ett extremt bra Ungern med hela 0–6, men slutade ändå med att besegra Västtyskland i bronsmatchen. Under perioden 1948 till hemma-VM 1958 var Sverige en stormakt som plockade hem alla valörer på medalj, förutom VM-guld.

Sverige – Österrike 2–0

Kval till EM 1972

I kvalet till EM 1972 vann vi med 1–0 hemma, men förlorade med samma siffror borta. Den svenske målskytten var Gaisaren Jan Olsson. På den tiden gick endast fyra lag till EM-slutspel och Sveriges kvalgrupp vanns av Italien, som gick obesegrade genom gruppen. Österrike knep dock andraplatsen. En poäng före Sverige och med betydligt bättre målskillnad.

Sverige – Österrike 2–1

Kval till VM 1974

I VM-kvalet 1972–73 ställdes Sverige åter mot Österrike i gruppspelet. Det hela slutade med att båda lagen slutade på samma poäng och målskillnad. Sverige vann hemmamatchen med 3–2 efter två mål av Roland Sandberg och ett av Ove Grahn. I Österrike förlorade Sverige med 0–2. Det hela avgjordes i en avgörande omspelsmatch i Gelsenkirchen i Västtyskland. Sverige vann med 2–1 efter mål av Roland Sandberg och Bosse Larsson (straff). Matchen är fortfarande en av de mest klassiska i svensk landslaghistoria. Sveriges landslag gjorde dessutom stor succé i VM i Västtyskland, där man slutade femma och var inte alls långt borta från en semifinal.

Sverige – Österrike 3–1

Gelsenkirchen 1973



VM i Argentina 1978

VM i Argentina blev en sorglig historia. Inte minst för att det genomfördes i en hårdför diktatur, men också för att det på många sätt kan ses som slutet på en fin svensk epok av landslagsfotboll. Succén från 1974 gick inte att upprepa. Förbundskapten Georg ”Åby” Ericson lyckades inte alls få till samma anda som i Västtyskland. Dessutom var många av nyckelspelarna till åldern komna, såsom Björn Nordqvist och Bosse Larsson. Lägg därtill att anfallsstjärnan Ralf Edström var en skugga av sitt forna jag, då han drogs med skador. Men framförallt bestod kärnan i truppen av hela åtta spelare från Malmö FF och tysklandsproffset Lennart ”Lie” Larsson med förflutet i Halmstad BK. Bob Houghton (Malmö FF) och Roy Hodgson (Halmstad) dominerade svensk klubbfotboll med ett oerhört disciplinerat spel som byggde på zonmarkering, press och understöd.

Precis tvärtemot hur ”Åby” ansåg att fotboll skulle spelas. Trots att han egentligen kanske inte var så intresserad av taktik så föredrog han den mer anfallsglada och ”fria” tyska modellen av fotboll. En trupp med många fina fotbollsnamn fick därmed inte alls ut sin fulla potential och efter 1–1 mot ett Brasilien som kanske inte var en av deras bättre upplagor förlorade man med 0–1 mot Österrike. Visserligen på grund av en hårt dömd straff som deras centerstjärna Hans Krankl förvaltade, men det såg inte alls bra ut och Österrike var betydligt närmare fler mål än Sverige var en kvittering. Luften gick liksom ur en fin landslagsgeneration den där dagen i Argentina. Det stod nästan skrivet i stjärnorna att Spanien skulle vinna den avslutande gruppspelsmatchen och fiaskot var ett faktum. Det skulle dröja till 1990 innan Sverige tog sig till ett nytt stort slutspel samtidigt som Houghton tog Malmö FF till Europacupfinal och Sven-Göran Eriksson och Gunder Bengtsson tog IFK Göteborg till två UEFA-cupsegrar. Allt med den fotboll ”Åby” och även hans efterträdare som förbundskapten - Lars ”Laban” Arnesson - hatade.

Sverige – Österrike 3–2

VM i Argentina



Kval till VM 1994

I VM-kvalet 1992–93 dansade Sverige förbi ett svagt Österrike och vann gruppen, medan Österrike slutade på fjärde plats efter Bulgarien och Frankrike. Återigen vann Sverige hemmamatchen med 1–0 efter mål av mittbacken Jan Eriksson medan bortamatchen slutade 1–1, där Håkan Mild stod för Sveriges mål. Resten är historia. Sverige gjorde toksuccé i VM och det hela slutade med brons. En sommar få svenskar någonsin kommer att glömma.

Sverige – Österrike 4–2

Kval till VM 1998

Sverige misslyckades dock att ta sig till VM 1998, vilket på många sätt kan tillskrivas Österrike. De två förlusterna med 0–1 och en neslig bortaförlust mot Skottland resulterade i att Österrike vann gruppen medan Sverige slutade trea.

Sverige – Österrike 4–3

Kval till VM i Brasilien 2014

I kvalet till VM i Brasilien lyckades Sverige visserligen sno andraplatsen i kvalgruppen, strax före Österrike, men starka Tyskland rådde ingen av dem på. Återigen uddamålsvinst hemma (2–1) och förlust med samma siffror borta. Johan Elmander gjorde tröstmålet i bortafighten medan Martin Olsson och Zlatan Ibrahimovic avgjorde på hemmaplan. Sverige förlorade sedan i playoff mot Portugal.

Sverige – Österrike 5–3

Kval till EM 2016

Än dystrare blev det i kvalet till EM 2016. Erkan Zengin ser till att vi får 1–1 på bortaplan men sedan kollapsar vi hemma och förlorar med 1–4. Österrike vinner gruppen medan Sverige blir trea och får kvala mot Danmark, vilket ger avancemang till EM-slutspelet som dock slutar i fiasko.

Sverige – Österrike 5–4

Slutsats - allt ligger i vågskålen

Sverige tog ett tidigt initiativ och ska – om man ser till historien – återta försprånget på två triumfer i deras interna kamp. Å andra sidan ser Österrike faktiskt starkare ut än Sverige för närvarande och när vi har varit i en historisk utförsbacke, har ofta Österrike varit där och straffat oss. Bra exempel är Argentina 1978 samt kvalet 1998 som båda var slutet på framgångsrika epoker. Lägg därtill kvalet till EM 2016, där vi visserligen gick vidare, men det var slutet på en svår tid med Erik Hamrén vid rodret och det efterföljande slutspelet blev ett fiasko.

Samtidigt har vi tagit oss vidare via Österrike under några av våra finaste fotbollsstunder, såsom OS 1948, omspelsmatchen i Gelsenkirchen 1973 och kvalet till succé-VM 1994.

Allt ligger nu i vågskålen.

Är detta början på en ny framgångsepok eller är det slutet på Janne Anderssons era? Dessutom verkar vi ha det förfärligt svårt att vinna borta mot Österrike. Det blir därmed svårt. Mycket svårt.
 
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-06-20 00:15:00
Author

Fler artiklar om Old School Football