2022-10-08 16:00

Stoke - Sheffield U
3 - 1

Släkten var värst när Stoke vann mot serieledarna

Stoke bjöd på säsongens bästa insats när man besegrade serieledarna Sheffield United med 3-1. Stor hjälte blev 40-årige Phil Jagielka som gjorde ett mål och en assist mot sin moderklubb.

Alex Neil gjorde en överraskande formationsändring inför matchen när man gick ifrån sin trebackslinje och ställde upp med en 4-2-3-1-formation istället. Laurent var tillbaka på det centrala mittfältet medan Delap, lite överraskande, förpassades till bänken. Istället fick Gayle spela som ensam forward med trion Fosu-Smallbone-Campbell bakom sig.

Den första halvleken var en svängig historia med massor av målchanser och hög kvalitet från båda lagen. Formationsändringen gav positiv effekt för Stoke som vann mycket dueller och hade fler alternativ än vanligt framåt. Det var faktiskt längesen jag såg Stoke göra en så bra halvlek. Efter fyra minuter tog man ledningen efter att en andraboll på en hörna hamnat hos Jagielka utanför straffområdet som väckte sin inre Kevin De Bruyne när han smekte fram bollen till mittbackskollegan Wilmot på bortre stolpen som gjorde sitt tredje mål för säsongen. Stoke fortsatte spela bra och i den 12:e minuten bjöd man på en fin upprullning där Fosu tillslut avslutade mitt på målvakten Foderingham. Efter 20 minuter började Sheffield United komma allt mer in på offensiv tredjedel och då blev det genast farligt. I den 21:a minuten hade Manchester City-talangen Tommy Doyle ett farligt skott från distans och på den efterföljande hörnan blev Fosu tvungen att rädda på mållinjen. Så småningom kvitterade också Sheffield United när Rhian Brewster mötte ett vänsterinlägg på volley. Båda lagen hade också varsitt skott i virket innan Jagielka nickade in 2-1 för Stoke precis innan halvtidsvilan. 40-åringen blev därmed den äldsta målskytten i Championship på 8 år.

Andra halvlek blev inte alls lika chansrik som den första, framför allt för att den tekniska nivån sjönk hos båda lagen. Det var ändå en bra halvlek av Stoke som knappt släppte till någonting bakåt och på tilläggstid satte man spiken i kistan när Campbell spelade fram inhoppande Liam Delap som äntligen gjorde sitt första mål för klubben. Lättnaden gick att ta på när han firade målet, och förhoppningsvis kan han få lite islossning nu när han har gjort första målet.

Det var längesen man såg Stoke göra en så här bra match. Övergången till 4-2-3-1 gav skrämmande snabb effekt, man kom genast närmare motståndarna i pressen och hade även fler alternativ i offensiven. Individuellt sett gjorde många sina bästa insatser för säsongen. Laurent och Baker dominerade mittfältet, Jagielka satte inte en fot fel, Wilmot var mästerlig i passningsspelet, Smallbone rörde sig över stora ytor, Fosu och Campbell var spetsiga i offensiven… och så har vi fått en Delap i målprotokollet igen.