Stenhårde Gilchrist om debuten: ”Handlar om självförtroende”
Alfie Gilchrist har omfamnats snabbt av de kungsblå supportrarna.

Stenhårde Gilchrist om debuten: ”Handlar om självförtroende”

Alfie Gilchrist är den senaste akademiprodukten som charmat Chelseas supportrar. Den kompromisslösa försvararen har tagit chansen när han fått i uppdrag att stänga matchbilder för sin moderklubb. En dröm har gått i uppfyllelse för 20-åringen, som nu fått blodad tand.

Chelseas unge mittback Alfie Gilchrist debuterade för herrlaget i mellandagarna i och med inhoppet mot Crystal Palace. Akademiprodukten visade direkt vad han kan erbjuda med sitt tuffa närkampsspel och härliga inställning. Debuten i derbyt följdes upp av ytterligare ett inhopp mot Luton tre dagar senare. 20-åringen berättar ingående om upplevelsen som ledde fram till debuten mot Palace.

– Ibland skickades jag inte ut för att värma upp i andra halvlek, men då värmde jag upp mer än normalt. Då kom tanken att ’nu händer det’, säger Gilchrist i en intervju med officiella hemsidan.

– Ju mer tid som passerade när det stod 1–1… jag och Alex (Matos) tittade på varandra och tänkte ’detta är kanske inte matchen vi hoppar in i’. Men då såg vi Jesus (Perez, assisterande), komma springandes längs sidlinjen och vi insåg vad det betydde. Vi tittade på varandra igen, som för att reda ut vem av oss det gällde.

Noni Madueke hade fällts i straffområdet, men i väntan på VAR-granskning hann Crystal Palace kontra i tre mot ett-läge. Ombytt och klar stod Gilchrist och väntade mellan avbytarbåsen. Granskningen kom till slut, och straffen förvaltades till ledning 2–1. Nu hade den unge försvararen en ledning att försvara.

– Det var jag, såg jag kutade tillbaka till bänken och bytte om. Jag stod på sidan och var redo, men då var det en lång VAR-check vid straffen. Så jag var tvungen att värma ett tag till innan de ropade på mig igen. Jag stod där, såg straffen gå in och väntade på mitt ögonblick. Jag var alldeles torr i munnen, så jag drack massor av vatten. Allt för att förbereda mig, säger Gilchrist.

Mittbacken fick två minuters speltid sett till ordinarie tid, men med rejält tilltagen tilläggstid hann 20-åringen ändå göra ett avtryck. Hajpen kring Gilchrist var total trots det korta inhoppet.

– Att få komma in var fantastiskt. Min första bollkontakt var en bra tackling, min andra var en ordentlig rensning. Det är så du måste göra, se till att din första aktion är positiv. Därifrån hoppas du att saker löser sig av sig självt.

Supportrarna var i extas efter Gilchrists dubbla tacklingar. Det gällde såväl Stamford Bridge som John Terry och resten av den kungsblå Twitter-sfären. Gilchrist var förståeligt nog sporrad av stämningen som uppstod på läktarplats i samband med hans prestationer.

– Direkt när jag satte in tacklingen hörde jag publiken explodera. Jag reste mig och försökte få fatt i bollen igen, med en ny tackling eller block, säger försvararen.

– Jag hade suttit på bänken ett par gånger redan, när beskedet kom och jag blev inkallad tänkte jag ’nu gäller det’. Du måste alltid förbereda dig, ha inställningen att vara redo ifall du byts in. Jag ville bara ta min chans och var full av energi, säger Gilchrist.

Efter segern mot Palace var det dags för match igen. Även denna gång inledde Gilchrist på bänken. Även denna gång byttes han in för att bevaka en uddamålsledning. Precis som tidigare visade han prov på resolut försvarsspel i egen tredjedel.

– Mot Luton var det en svår period i matchen. Vi hade precis släppt in två mål och de bytte in mig. Det var en liknande situation som mot Palace och jag fick in ännu en bra tackling, som visade sig vara matchens sista spark. Det kändes bra.

– Jag kan knappt förklara min tacksamhet till tränaren som gav mig chansen. Han berömde mig efteråt, jag svarade att min dröm hade gått i uppfyllelse. Han var glad för min skull och sade åt mig att fortsätta på samma sätt, säger Gilchrist.

Chelsea har trots sin breda trupp haft nytta av grabbarna från U21-laget under säsongens första halva. Framförallt då skadelistan varit väldigt lång under väldigt lång tid. Alex Matos fick också debutera under Mauricio Pochettino och utgjorde en inspirationskälla för Gilchrist.

– Det handlar bara om självförtroende. Att inte vara rädd. Ibland som ung spelare kommer du upp och vill inte riskera att skada någon av spelarna. Du tänker att om du råkar göra illa någon så kommer du aldrig kallas upp igen. Då kan du inte göra dig själv rättvisa. Eller, det går, men det känns som att du inte kan det. Ibland är det vad tränaren vill se, lite aggression och karaktär. Det är något som har förändrats för min del sedan säsongsinledningen. När jag såg Alex göra det insåg jag att jag också får det, det är okej!

Alfie Gilchrist är som sagt den senaste i raden av Cobham-produkter som fått debutera för herrlaget. Han är en av klubbens mest långvariga spelare, Gilchrist anslöt till klubben redan som tioåring. Mer bofasta i herrlaget är Conor Gallagher och Levi Colwill, som båda tillhört Chelsea sedan U8-nivå.

– Min familj är stora Chelseasupportrar. Jag har sett massor av matcher på Stamford Bridge och tänkt att det är här jag vill spela. Så att få vara nere på gräset är en dröm som blir sann. Det är galet att tänka på, jag såg min första match här tillsammans med pappa när jag var sju år, berättar Gilchrist.

– När du är i den åldern spelar du för att du älskar fotboll. I takt med att du blir äldre gör du det fortfarande för kärleken till sporten, men samtidigt ser du vad som närmar sig. När den stunden kommer är det magiskt. Mamma och pappa var på plats och såg mig debutera också, så de kunde uppleva det med.

Man kan inte låta bli att smila när man hör den unge försvararens beskrivning av resan från U till A. Samtidigt var det fler än bara närmaste familjen som gladdes åt Gilchrists debut.

– Jag pratar med John Terry en hel del, han jobbade med mig i akademin. Han messade mig direkt efter matchen och sade att han var glad för min skull. Det var min idol när jag växte upp, att få spela för klubben han tillhörde när jag följde honom är enormt.

Debuten är avklarad. Nu är det dags att sätta upp nya mål.

– Det är allt jag har jobbat för sedan jag började spela fotboll. Nu när drömmen blivit sann så vill jag bara ha mer. Jag vill fortsätta och göra det mesta av chansen, säger Gilchrist.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2024-01-04 16:29:00
Author

Fler artiklar om Chelsea