2022-08-13 16:00

Walsall - Stevenage
1 - 1

Tappad vinst i slutsekunderna 

Walsall är fortsatt obesegrade men mot Stevenage tappade man mycket onödigt segern i slutsekunderna efter en väl tilltagen övertid.

Det var en förväntad startelva som Michael Flynn satte ut på planen för att möta Stevenage på lördagseftermiddagen.  

Laget var lika som det som spelat de två tidigare ligamatcherna och Flynn satte upp laget med sin favoriserade 3-4-1-2 taktik.  

Owen Evans fanns mellan stolparna. En trebackslinje med Donervon Daniels, Peter Clarke och Manny Monthé. Som wing-back på höger sida fanns Hayden White vars skada från föregående match inte var så farlig. På vänsterkanten återfanns Taylor Allen som var tillbaka efter avstängning.  

På mittfältet fanns Liam Kinsella och Brandon Comley som bollvinnare och framför dom Isaac Hutchinson. På topp fanns Danny Johnson och Andy Williams. 

Walsall började inte matchen jättebra utan det var Stevenage som var mest aktiva i de fem inledande minuterna. Walsall fick mest koncentrera sig på att försvara och lyckades inte få fast bollen på offensiv planhalva när de väl fick kontroll på bollen. Oftast blev det längre chansbollar som anfallarna samt ytterbackarna fick försöka hinna ikapp vilket de för det mesta inte gjorde utan man förlorade istället bollinnehavet.

Drygt 10 minuter in i matchen kom White med en löpning med bollen längs högerkanten men en försvarare vinner bollen när han sätter White under press. Kinsella är dock snabbt framme och vinner tillbaka bollen igen och spelar in den mot Hutchinson som försökte trä in bollen genom försvaret till Andy Williams i straffområdet men en försvarare kunde täcka undan och Kinsella var sen påpassligt framme och kunde bryta en kontring till inkast för bortalaget. 

Trots att Walsall hade svårt att ta sig in i matchen så lyckades man få fast bollen på offensiv planhalva ibland. Ett sånt tillfälle kom i den 13 minuten när man vinner ett inkast en bit upp från hörnflaggan. Daniels som har ett långt inkast tog hand om det och hittade Andy Williams vid målgårdslinjen som skarvnickade. Bollen studsade i marken och upp i bröstet på en försvarare som inte hinner rensa bort bollen innan Johnson får foten emellan. Bollen styrs upp i bröstet på Williams och ner på en fri yta precis bredvid Johnson som vänder sig om och drar till på halvvolley från två meters håll. Målvakten är chanslös och kan bara se bollen svepa förbi armarna och in i nätet bakom. Walsall har tagit ledningen utan att vara dominant i spelet. Efter målet börjar Walsall ta över spelet en aning och man börjar få mer tid på offensiv planhalva.  

I den 17 minuten tar Liam Kinsella bollen strax innan mittlinjen och driver upp förbi mittcirkeln och hittar en passning till White som löpt upp på högerkanten. White ser att Kinsella fortsätter sin löpning efter att han fått passningen och slår en boll på djupet som Kinsella hinner upp precis innan den går över kortlinjen. Inlägget blir bra och når huvudet på Johnson som inte riktigt lyckas styra den innan för den bortre stolpen utan får se den studsa utanför med ett par meter. 

Stevenage kommer själv till en farlig möjlighet i den 19 minuten när de håller bollen inom laget ute på högerkanten och hittar tillslut en öppning för ett inlägg. Det låga inlägget når Reid som styr den vidare mot den första stolpen men Evans är snabbt nere och kan stöta bort till en hörna. Walsall lyckas rensa den efterföljande hörnan till ett inkast vid mittlinjen och fick chans att organisera upp laget igen efter hörnan. 

I den 31 minuten blev det lite oroligt för en stund när White hakade i en motståndare i en luftduell och landade hårt på ryggslutet och blev liggande. Domaren blåste av spelet men efter en stunds omvårdnad kom White upp på benen igen och kunde fortsätta spela. 

Walsall skapade en del lägen, fler än bortalaget, men man fick inte till det i avslutningsläget. Man märkte att den värme som var påverkade spelarna och man hade även ett planerat avbrott för vätskeintag i den 25 minuten.  

Inget av lagen bjöd på något direkt skönspel och det var mest kamp med mycket fasthållningar och armdragningar som domaren ibland blåste för och ibland inte vilket gjorde att det kändes lite inkonsekvent och spelet blev lite ryckigt.  

Ledningen höll sig in i halvlek där Stevenage ändrade taktiskt genom att göra tvp byten i halvtid när Michael Bostwick och Saxon Earley gick ut och in kom istället Dean Campbell och Max Clark. 

Just Clarke var väldigt aktiv efter sitt inhopp och tog hand om fasta situationer med bra precision vilket skapade problem för Walsall när man drog på sig några onödiga frisparkar i närheten av eget straffområde.  

Stevenage gör ytterligare två byten i den 62 minuten när Jake Taylor och Luke Norris gick ut och ersattes av Jordan Roberts och Danny Rose.  

Walsalls första byte kom först i den 67 minuten när Isaac Hutchingson blev ersatt av Tom Knowles. 

Det första Knowles gjorde när han kom in var att få gult kort efter en hård tackling på Jordan Roberts. 

Stevenage fortsatte att sätta in pigga ben i den 72 minuten när Arthur Reed kom in istället för Carl Piergianni.  

Michael Flynn fortsatte att sätta sin tillit i de spelare som fanns på planen trots den höga värmen och endel trötta ben. Framförallt såg Andy WIlliams ut att tröttna rejält och missade flera bra målchanser när han inte fick ordning på benen och bollen. Trots detta höll Flynn honom kvar på planen och när bytet kom i den 76 minuten var det målskytten Danny Johnson som fick gå ut och Jack Earing kom in istället för att stärka upp mittfältet med pigga ben.  

Klockan började närma sig 90 minuter när fjärdedomaren höll upp skylten med övertid och på något sätt hade domaren hittat hela 8 tilläggsminuter.  

Owen Evans fick gult kort i den 92 minuten för att han slösat tid och Peter Clarke blev liggande två gånger med kramp i benen efter att han två gånger slängt sig för att rensa bort bollar i eget straffområde. Klockan tickade upp över 98 minuter och man undrade när domaren skulle blåsa av men tydligen hade han lagt till ytterligare minuter när Clarke fick in assistans vid sina kramper. Klockan närmade sit 10 minuters övertid när Stevenage fick ett inkast ute på högerkanten. De tog inkastet snabbt och innan Knowles hann komma ut i press på bollhållaren Arthur Reed fick han in ett inlägg mot den bortre stolpen där bollen turligt hamnade hos Danny Rose som kunde stöta in bollen förbi Evans till 1-1.  

Någon sekund efter att Walsall gjort avspark blåste domaren för full tid. 



Mina tankar om matchen 

Det var inte något skönspel som Walsall bjöd på men samtidigt bjöd inte Stevenage på samma ytor som t ex Hartlepool gjorde utan de stängde till rätt bra och var inte ofarliga när de gick framåt även om ingen av lagen hade de där skarpa lägena.  

Evans i målet hade inte mycket att göra men de få tillfällen han sattes på prov stod han i vägen förutom på målet då men jag tycker inte man kan lasta honom för det.  

Det jag är frågande till denna match är varför man bara gjorde två byten när man hade fem att utnyttja. Det var otroligt varmt när matchen spelades runt 35 grader och gassande solsken. Att inte planera in fler byten då man kunde se tydligt att vissa spelare hade stora problem att orka de sista 15 minuterna med tanke på att det också blev 10 minuters övertid så blev det 20-25 minuter med tunga ben på vissa håll.  

Jag tyckte man skulle bytt ut Williams på topp runt den 75 minuten när han började se sliten ut och sätta in Timmy Abraham och utnyttja hans snabbhet mot trötta Stevenage försvarare. Han hade kunnat skapa mycket mer på egen hand den sista kvarten än vad en trött Andy Williams gjorde.  

Lite dålig matchcoachning kan man tycka men det måste finnas en orsak till att man lämnade kvar Williams, möjligen är han bättre defensivt och därför ville ha honom kvar trots trötta ben.  

Man får inte tappa segern i slutsekunderna på detta sätt, jag tänker inte skylla på domaren och tilläggstiden men lägga till två ytterligare minuter på en redan väl tilltagen stopptid känns lite väl mycket.  

Det är inte heller första gången som Walsall tappar en seger i slutsekunderna man har gjort det flera gånger per säsong de senaste 5-6 åren och det är bara att hoppas att detta var första och sista gången den här säsongen.  

Nu är det bara att glömma denna match och ladda om för en ny tuff batalj nu på tisdag då vi åker norrut till Cumbria för att spela bortamatch mot Barrow AFC.
Dom har börjat säsongen bättre än förväntat så det kommer absolut inte bli någon lätt match. Där får vi även återse förre Walsallsanfallaren Josh Gordon och hålla tummarna att han inte gör mål på sitt förra lag. Släkten är värst brukar det kallas. 

 

 

Pär Stener@perstener2022-08-14 15:18:00
Author

Fler artiklar om Walsall