Uppdatering kring Caicedo till Chelsea - “extremt missnöjd”
Moices Caicedo på marken med Teun Koopmeiners över honom, i mötet mellan Ecuador och nederländerna i VM 2022

Uppdatering kring Caicedo till Chelsea - “extremt missnöjd”

Sommarens helt klart längsta transfer-saga fortsätter att utvecklas långsamt. Brightons Moises Caicedo har sedan länge varit överens med Chelsea, men det är klubbarna som inte kan hitta en överenskommelse. Något som har gjort Caicedo och hans “team” väldigt besvikna.


I tisdags rapporterade Jacob Steinberg att Brighton hade nekat Chelsea andra bud för mittfältaren Moises Caicedo. Enligt “The Guardians” reporter så ska hela summan för 21-åringen varit £70m, men kustlaget ska ha en fortsatt prislapp på £100m för ecuadorianen. Chelsea hoppas att en summa kring £80m ska räcka, men just nu är klubbarna långt ifrån varandra. Klubbarna ska mötas under natten mellan lördag och söndag i Philadelphia i deras möte på USA-tour och Brighton kommer att ha Caicedo i truppen, trots att han vill ansluta till den andra sidan. Enligt Steinberg ska Brighton peka på Chelseas transferrekord-summa för Enzo Fernandez som en mätsticka för en Caicedo-affär. Man har även frågat om att inkludera Levi Colwill i affären, men Chelsea har varit tydliga på att Colwill inte lämnar. Källor nära klubbarna tror att Chelsea tillslut kommer att betala nära £100m för Caicedo, med “add-ons” inräknade och £80m som en garanterad summa.

Under dagen kom journalist Ben Jacobs med mer information kring situationen. Enligt Jacobs ska Caicedo vara väldigt besviken över att “the Seagulls” inte accepterade det andra budet från Chelsea, som spelarens entourage ansåg rimligt. Spelaren ska ha informerat tränaren Roberto De Zerbi och seniorer i laget att han vill lämna för Chelsea. De nära Caicedo ska ha pekat på Aurelien Tchouameni flytt till Real Madrid som en rimlig jämförelse, då fransmannen lämnade för Madrid för runt £68m. 

– En av de viktigaste delarna av vår modell är att veta när man ska sälja, och även se till att vi har den planen på plats för att ersätta den utgående spelaren så att det inte finns någon minskning av tränarens förmåga att vinna fotbollsmatcher. Det är en viktig del av det vi gör, säger Paul Barber, Brightons VD.

–Vi kan inte få det rätt varje gång. Det kommer alltid att finnas ögonblick och bestämda situationer när det inte riktigt fungerar till allas fördel. När det gäller avgiften så bestämmer marknaden priset precis som vilken annan vara som helst. Om du har en sällsynt talang, som är mycket efterfrågad eller under ett långt kontrakt, eller om det bara inte finns många spelare i den positionen, kan priset vara vad det än behöver vara, fortsätter Barber.


Enligt Jacobs så kommer inte Caicedo lämna in en officiell övergångsförfrågan som de ser ut just nu, men han ska vara väldigt besviken på klubben. 21-åringen skrev på ett kontrakt med Brighton som varar till 2027 och när han gjorde det ska spelaren blivit lovad en flytt denna sommar av tränare Roberto De Zerbi, om rätt bud kom in för Caicedo. Nu ska Caicedos entourage även uppmuntrat båda klubbarna att träffas, ansikte mot ansikte i Philadelphia för att försöka komma överens snabbare. Mittfältarens agent ska även vara redo att flyga till USA för att pressa klubbarna ännu mer. Enligt källor ska Caicedo vara orolig att Chelsea ska lämna affären om Brighton fortsätter att kräva en för hög peng, men samtidigt ska Caicedo vara första prioritet för Chelsea denna sommar. Det ser inte ut som att något sånt kommer hända iallafall för tillfället, då båda klubbarna fortsätter att förhandla. Enligt Nizaar Kinsella så förbereder Chelsea ett tredje bud för Caicedo, värt £80m. 


Varför är Caicedo så viktig för Chelsea?

Chelsea fortsätter att prioritera Caicedo och vill verkligen ha mittfältaren i London nästa säsong, men varför? Som jag tror de flesta vet som följde Premier League förra året så var Brighton en stor succé förra säsongen, mycket av det var tack vare deras väldigt lovade ecuadorian Moises Caicedo. Mittfältaren anslöt till Brighton under vintern 2021 från Independiente i Ecuador för ungefär €5m. Efter ett lån till Belgien och Beerschot V.A så var mittfältaren en del av Brighton från januari 2022 fram tills nu. Caicedo har sen dess bara imponerat som en 6:a för Brighton och varit ett perfekt skydd för spelarna han har framför sig och att låta dem ta några steg uppåt, då man vet att Caicedo alltid kommer utmana om boll och städa upp bakom dem. Förra säsongen spelade Caicedo 37 av 38 matcher i PL, han gjorde 1+1 och fick 10 gula kort. Inga stora siffror, men det är inte Caicedos jobb.
 
Som sagt spelar Caicedo som en 6:a och är grym i det defensiva spelet. Han är extremt effektiv i sitt defensiva spel och vinner ofta bollen på flera olika sätt, samtidigt som han är positionssäker och vet vart han ska vara för att göra störst skillnad.  Han gör 2.87 tacklingar per 90 (topp 13%), 1.61 pass brytningar per 90 (topp 11%) och 65% vunna nickdueller per 90. Detta är ett tecken på hans fantastiska defensiva förmåga då väldigt få är bra på alla delar av de defensiva spelet, men det är Caicedo.
 
Det är såklart inte den enda anledningen varför Chelsea är redo att spendera runt £80m för mittfältaren. Som Alex Baker säger i DENNA fantastiska analys av Caicedo i Chelsea på Tifo IRL, så har Caicedo mycket mer. Caicedo är en fantastisk spelare med bollen. Han är pressäker och väldigt duktig på att ta sig förbi sin motståndare. Han är även en stark spelare i passningsspelet och har extremt fina siffror i dessa kategorier som backar honom. Som 88.5% lyckade passningar per 90 (topp 6%) och 79% lyckade långbollar (topp 7%). Han har även bra siffror i det offensiva spelet som 5.19 passningar in i sista tredjedelen och 6.28 progressiva passningar, trots en mer defensiv roll. 

Men vad gör detta för Chelsea? Jo, Caicedo gör det möjligt för andra spelare i Chelsea att spela mer offensivt. Vi förväntar oss att Pochettnio kommer att spela med en 4-2-3-1 som han gjorde i Spurs särskilt. Detta betyder att Enzo Fernandez, som spelade som en 6:a för Chelsea under våren, då kommer spela till höger om Caicedo och får en chans att visa sina extrema offensiva talanger mer när han inte behöver jobba hem lika mycket. Han tillsammans med flera kan förlita sig på att Caicedo hela tiden finns bakom dem och kan själv skydda laget i defensiven. Men det är inte de andra som gör att Caicedo funkar så bra i Chelsea. för på grund av Caicedos effektiva jobb med bollen kan han enkelt ta del av Chelsea anfall och uppbyggnadsfas. Om motståndaren skulle välja att pressa Enzo mer på grund av hans extremt bra passningsfot så kan Caicedo fortfarande se till att bollen tar sig upp i banan då även han är kapabel att passa på en väldigt hög nivå. Detta betyder att motståndare inte kan välja en av dessa två att pressa, för båda måste hållas koll på. De ger Enzo mer möjligheter att få bollen till farliga situationer och Chelsea kan hålla bollen ännu mer i laget.

Så sammanfattningsvis så kan Caicedo vara en extremt nyttig spelare att ha i ett redan starkt försvar, men också vara en slags nyckel till att låsa upp Chelseas anfall genom att ge mer yta till andra i uppbyggnadspelet. För mig är Caicedo det bästa alternativet att ha bredvid Enzo, som finns på marknaden just nu. Han passar rollen till perfektion, han är ung och han har redan bevisat sig i PL. Jag anser att de är rätt person att gå för. Jag förstår att det tar tid och man blir frustrerad, men enligt mig är det värt väntan.  

Källor:  Jacob Steinberg, Ben Jacobs, Nizaar Kinsella, Tifo IRL, FBref.com, Transfermarkt.com   

Nils OlinNilsOlin012023-07-21 22:09:22
Author

Fler artiklar om Chelsea