Veckans Liverpool: Titelchans, skador och haveri

Veckans Liverpool: Titelchans, skador och haveri

En svag vecka byttes ut mot en vecka som födde hopp. Liverpool tog första steget mot den första titeln och bevisade att de tillhör toppen i ligan för att stanna. Det varvas med VAR-haveri och skador när Liverpoolredaktionen ger er veckans…

… titelchans #1.
Liverpool inledde veckan med att krossa West Ham och säkrade i och med det även en plats i ligacupens semifinal. När sedan lotten föll några timmar senare stod det klart att ett dubbelmöte med Fulham står i vägen som första hindret mot en första titel. För mig var det nog trots allt, sett över formen, som det värsta motståndet i en semifinal där fördelen med Anfield finns. I den andra semifinalen ställs Middlesbrough mot Chelsea och sett av de fyra lagen som är kvar ska självfallet Liverpool stå som stora favoriter till titeln. En final mot Chelsea tar vi gärna med de senaste årens facit i de inhemska cuperna.

… VAR-haveri.
Veckan avslutades med en seriefinal mot Arsenal som slutade 1–1. En bra match men där återigen domarna hamnade i fokus. När Liverpool jagade ett kvitteringsmål så blockade Martin Ödegaard ett försök till vändning från Mohamed Salah på handbollsmanér. Sällan slutar egyptiern att spela, men denna gång var han nog övertygad att det skulle bli straff. Men icke sa nicke. Både huvuddomare och assisterande domare verkade missa händelsen och VAR-rummet gjorde ingen vidare granskning och efter matchen var PGMOL ute igen med ett ”förlåt”. Dessa ursäkter betyder noll för en klubb som jagar titeln eller för till exempel Nottingham, vars Willy Boly blev felaktigt utvisad, som slåss i botten. Uppenbarligen är systemet långtifrån färdigutvecklat och jag tycker fortsatt att vi ska avveckla skiten och gå tillbaka till den mänskliga faktorn och acceptera de felen.

… plan.
Anfields matta var inte av högsta kvalité i matchen mot Arsenal. Övervattnad och hal utan dess like och även om det kan vara en fördel för Liverpool så kommer det att kosta sig dyrt. Både Luis Díaz och Kostas Tsimikas skadade sig till följd av att Bukayo Saka hade svårt med fästet, och jag får nog ändå ställa mig i kön till att planen var den största boven i dramat. Då blir också frågan om det är värt en spelmässig fördel med den stora skaderisken som uppenbarligen det medför?

… skador.
På tal om ämnet. Skador. Kostas Tsimikas och Luis Díaz blev nästa män till ”sjukhus” och Liverpool har nu ett gäng A-lagspelare på skadelistan. Matip, Mac Allister, Robertson, Thiago, Bajcetic, Jota och Díaz bland annat och även fast att vissa närmar sig så är frågan om inte Liverpool behöver förstärka i januari. Där förlorar vi även Salah och Endo till internationella mästerskap ett par veckor och med en kamp på fyra håll behövs det täckning. Robertson ser ut att vara på väg tillbaka men ytterligare en vänsterback måste nästan vara prio? Lägg därtill en mittback, eventuellt en mittfältare och ytterligare ett anfallsvapen så kan det bli en ryktesrik januarimånad att vänta.

… mini-vändpunkt.
Vi avslutar ändå positivt. Efter förr-förra veckan med mindre bra insatser i Europa League och mot Manchester United fick vi något annat denna vecka. Ett svagt West Ham kördes över totalt och i seriefinalen mot Arsenal var den stabil insats som grodde frön om att Liverpool faktiskt är i toppen för att stanna. En seger mot Burnley skulle ge en väldigt positiv känsla inför 2024 där frågan om hur långt det faktiskt kan bära tål att ställas?

 

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-12-25 18:41:00
Author

Fler artiklar om Liverpool