London Stadium, 2023-02-11 13:30

West Ham - Chelsea
1 - 1

Kryss i Londonderbyt

Det blev under lördagen delad poäng mellan West Ham och Chelsea när 1-1 från den första halvleken också blev slutresultatet i Londonderbyt.

Graham Potter valde att starta med flera av våra nyförvärv och Ruben Loftus-Cheek fanns åter igen i startelva efter en längre periods skadefrånvaro.

Chelsea kickade igång Londonderbyt denna lördagseftermiddagen och tog tidigt tag i taktpinnen.
Loftus-Cheek fick ett läge tidigt i matchen då Chelsea hittade in bakom försvaret, men precis som frisparken i den andra matchminuten blev avslutet på mål plockpotatis för Fabianski.

Joao Felix fick sitt mål bortdömt för offside, åter igen var det en djupledslöpning som skapade ett farligt läge för Chelsea och gjorde att Felix blev helt fri med målvakten.

Chelsea var det laget som inledningsvis skapade flest chanser och drev spelet, ibland blev det lite för statiskt och långsamt då West Ham hamnade väldigt lågt i sitt försvar. Chanserna kom när Chelsea lyckades locka upp motståndarna och på så sätt skapade ytor mellan målvakt och försvarslinjen att spela in bollen på.

Det skulle bli andra gången gillt, fantastisk återerövring högt upp i plan av Mudryk som gav Chelsea möjligheten att spräcka nollan. Enzo Fernandez slog en perfekt boll in i straffområdet där Joao Felix med ett par snabba kliv blev helt ren och med en volleybredsida placerade bollen i nät bakom Fabianski.

Efter målet var det West Ham som fick energi där de pressade högre upp på offensiv planhalva. Chelsea slarv gav dem ett par halvchanser innan de, för dagen fesgulklädda laget, tog tillbaka taktpinnen.

Chelsea var en hårsmån från 2-0 när Kai Havertz läckert rullade in bollen i mål, men domaren blåste offside istället för mål.
Har Potter och grabbarna hittat ett sätt att såra West Ham med bollar in på djupet bakom en inte helt synkroniserad backlinje?!

Undertecknad tyckte att det var roligt att se hur Havertz och Joao Felix växeldrog där framme och turades om att gå i djupet, en fin duo som hittade ett fint samarbete.

Kepa fick stå för en räddning med bröstet när Badiashile hamnade på fel sida av Antonio och Hammers fick sitt första avslut på mål.

Släkten är värst heter det ju, Emerson tryckte dit kvitteringen efter att Bowen nickskarvade bollen till andra änden av straffområdet och italienaren helt ensam kunde placera bollen i Kepas bortre burgavel.

1-1 i paus där Chelsea hade chans på fler. Mer fartfylld anfallsfotboll önskas i den andra halvleken och med fokus i passningarna i den kungsblå backlinje borde ge Chelsea en seger då målen kommer att komma.

Andra halvlek:
Inledningsvis bjöd båda lagen på flera chanser och det var lite hawaiifotboll över det hela.
Den farligaste chansen kom från en fast situation där James slog en farlig frispark som med en liten touch från West Hams Antonio gick precis utanför stolpen.

Chelsea hade betydligt svårare att få tag i bollen och styra matchtempot under den andra halvleken. Detta resulterade i mycket spel på mittplan utan att något av lagen kom in i respektive offensiva straffområde.
Flera tongivande spelare i den första halvleken försvann stundtals ur matchen – trötta ben och kroppar? – och bytena med lite mindre en halvtimme kvar från Potters sida kändes välbehövliga.

Mason Mount, Ben Chilwell och Hakim Ziyech kom in istället för Marc Cucurella, Noni Madueke och Mykhailo Mudryck.

Ben Chilwell fick direkt möjlighet då han följde med upp i anfall, men när han inte kunde bestämma sig för vad han skulle göra med bollen han West Hamförsvararna hem för att bryta.

Flygnde anfall längs med vänsterkanten där Chilwell med en touch på passningen från Fernandez hittade in perfekt till Havertz i straffområdet. Tysken var lite störd i luftrummet och nicken gick istället för i mål utanför den vänstra stolpen.

Mount kom i en fin djupledslöpning där Reece James släppte bollen i helt rätt läge. Masons passning snett inåt bakåt i straffområdet hotade West Ham men resulterade inte i något annat än en inspark.

West Ham tog ledningen i den 82:e minuten. Declan Rice nickade bollen mot mål, Kepa stod för en fantastisk räddning, men returen petades in av Soucek.
Målet dömdes efter en lång VAR-granskning bort för offside. Märkligt att det skulle ta så lång tid att kontrollera då den kändes mer självklar än de tidigare i den första halvleken som dömdes bort för Chelsea.

Snuvades Chelsea på en straff? Soucek tog solklart bollen med vänsterhanden, den är på väg ner i marken men ser tydligt ut att vara en medveten rörelse mot boll (kolla hur han håller ihop fingrarna hårt).
Frustration och mer fokus på domaren efter handssituationen från Chelseaspelarna gjorde att minutrarna tickade på och båda lagen fick gå ifrån matchen med varsin poäng.

Ta med till nästa match:

• Fina anfallskombinationer framåt.
  • En första halvlek där Chelsea var det bättre laget och sårade West Ham när de fick in bollarna i djupet bakom backlinjen.

Three word match review: Hårsmån från seger