EM premiär mot Spanien!

EM premiär mot Spanien!

Tiden har kommit för Kroatien att möta spanjorerna i EM premiären som spelas på Olympiska stadion i Berlin. Ett landslag är Nations League vinnare och en av EM-s främsta favoriter, det andra landslaget är bronsmedaljörer från senaste VM och som vanligt en underdog.

Stark dos för en fotbollsromantiker under andra dagen av fotbolls EM när Spanien och Kroatien gör upp i premiären. Schackrutorna gör sitt sjunde Europamästerskap och historisk sett har det varit kämpigt, konstigt nog har man alltid lyckats bättre under VM. För det nya Spanien som har en hög standard är förväntningarna alltid stora.

Grupp B öppnar med en seriefinal redan under första matchdagen och det är inte första gången som Spanien och Kroatien möts under ett EM. På lördag spelas det officiellt fjärde inbördes mötet, hittills har spanjorerna fördel med två segrar från EM 2012 (1-0) och senaste EM som tog slut efter förlängning (5-3). Kroatien kammade hem en gruppseger efter 2-1 i sista gruppspelsmatchen under EM 2016 när Ivan Perisic blev matchhjälte.

Minnen är fräscha från ett annat inbördes möte som tog plats i Uefa Nations League finalen som spelades i Rotterdam förra sommaren! Finalen som alla kroater hoppades på skulle äntligen lysa i guldfärger gick hela vägen mot straffsparksläggning där Spanien vann efter ryska rouletten.


Nations League final 2023

På lördag kommer det inte vara större skillnad på planen än ett par detaljändringar i startelvorna sedan finalen i Rotterdam. Slutresultatet i Berlin kan mycket väl vara vägvisare för fortsättningen, därför väger premiären stort eftersom båda vill undvika förlust till varje pris.

Spanien
Spansk fotboll har dominerat Europa de senaste femton åren där allt började efter EM 2008 när La roja besegrade Tyskland i finalen efter Fernando Torres mål. Spanska landslaget har alltid ansetts som ett av världens bästa men fotbollsrenässansen upplevde man först efter 2008.

Innan dess har landslaget inte vunnit en titel sedan 1966, över fyrtio har det alltså tagit för spanska fantasterna att klättra upp på tronen. Därefter kommer viktiga detaljen med Pep Guardiola och Barcelona, självklart påverkas det spanska landslagets spelstil av dåvarande världens bästa klubb som hade dominerande era ett antal år i Europa.

Spanien fortsätter dominera genom historisk seger i VM 2010 och vinner sedan andra raka EM 2012 som spelades i Polen och Ukraina. Man kan säga att ribban är satt högt och utmaningen är stor för det nya spanska landslaget. Kanske är de inte lika dominerande som de var innan, men talangen finns där för att leverera en minnesvärd turnering.

La liga spelare dominerar i truppen men det är varken Real eller Barcelona spelare som dominerar truppen, det känns mer som en mix av alla toppklubbar i Spanien. Man kan säga att unga spelare som Nico Williams och Lamine Yamal har väckt liv i spanska truppen, som endast hade besatthet av bollinnehav och samma positionella spelmodell som de hade under flera år men saknade offensiva flanker. Idag har man fantasi och tillräcklig spets för att utmana tack vare dessa tonåringar.


Lamine Yamal, 17 år

Mest viktiga spelare bör Manchester Citys stjärna Rodri anses vara. Centralmittfältaren har utvecklats enormt under Guardiola och spelaren är idag en centralpunkt i Spanien. Tillsammans med Fabian Ruiz som spelar i PSG och eventuellt Dani Olmo från Leipzig kommer man forma tremannamittfältet under detta EM.

I offensiven är det inga tunga namn som skrämmer av direkt förutom de tidigare nämnde Williams och Yamal, men vad Spanien har att erbjuda högst upp i spjutspetsen är en Alvaro Morata som alla hoppas på.

Morata och målspruta är inget som rimmar ihop, men att anfallaren kommer försöka pressa motståndarens backlinje tidigt i uppspelsfasen är något vi kommer se för ofta under EM premiären. Spanien kommer vilja som vanligt vinna bollen högt uppe i plan, men dödens grupp innehåller inga naiva nationer.

Kroatien och Italien kan anses som kryptonit mot detta spanska landslaget som vill vara bolldominerande, pressa högt under nittio minuter för att sedan ligga högt uppe i plan och bygga spelet.

Formation 4-3-3
Unai Simon MV – Carvajal HB, Grimaldo VB, Nacho MB, Le Normand MB – Rodri CM, Ruiz CM, Olmo OM – Yamal HY, Williams VY, Morata CF


Kroatien
Det finns inga lätta EM mästerskap för detta Kroatien som kommer att ha en kamp mot strömmen även den här gången. Vi befinner oss nämligen i ”dödens grupp” tillsammans med Spanien och Italien och det okända Albanien.

Med det sagt, även om Vatreni förtjänat rätten att inte bli tvivelaktiga längre, men frågan vi alltid ställer oss är hur långt kan detta landslag gå?

Kroatien har en stark kärna med ett tillflöde av unga spännande talanger från hela Europa. Även om det är ett litet land jämfört med jättar inom elitfotboll, så spelar dess spelare för några av de bästa klubbarna på planeten.

Spelarnas lojalitet och respekt mot en av de största influenserna i nyare tid, vilket är Luka Modric, sätter prägel på detta landslag. Samtliga spelare känner till sin plats och väntar otåligt på sin chans att bevisa för Zlatko Dalic.

Taktiken som kommer tillskrivas Vatreni är 4-3-3 vilket vi sett i de två föregående genrepen mot Nordmakedonien och Portugal. Positiva slutresultat i båda träningsmatcherna gör att Dalic håller fast till det som fungerar och kommer belöna alla spelare som bidrar.

Startelvan
Vi kan börja med Dominik Livakovic som numera spelar för turkiska Fenerbahce. Målvakten som är lika het och kanske till och med ett snäpp bättre än vad han var under VM 2022 och stod för fantastiska insatser mot Belgien, Japan och Brasilien.

Försvaret består av fyramanna backlinje där det finns utrymme för rotationer på alla positioner med det lutar mest åt Josko Gvardiol som vänsterback. Zlatko Dalic lär kopiera rakt av Guardiolas nya uppfinning som använt Gvardiol som offensiv back vilket blev stor succé.

Högerback Josip Stanisic som hade fantastisk säsong med Bayer Leverkusen bör också starta om Dalic inte väljer förtrogne Juranovic. Mittbackar Josip Sutalo och Martin Erlic om jag får välja. Det kan även sluta med att Marin Pongracic startar som hade stark säsong med Lecce.
 



Centrala mittfältet i vanlig ordning med Brozovic som pivot, flankerad av Kovacic och Luka Modric. Roteringar på mitten är möjliga genom Majer som kan byta av Modric eller Kovacic men med tanke på Majers offensiva kvalitéer så lär han starta i offensiven mot Spanien.

Som ovan nämnt till offensiv höger Lovro Majer och till vänster Andrej Kramaric. Även om Kramaric är primärt känd för att vara anfallare så gillar spelaren att droppa och komma upp i andra plan. Central forward bör vi med störst sannolikhet se Ante Budimir som mycket väl känner till spansk fotboll med tanke på att hans klubb är Osasuna.

Formation 4-3-3 (4-3-2-1)
Livakovic MV – Gvardiol VB, Stanisic HB, Erlic MB, Sutalo MB – Brozovic CM, Kovacic CM, Modric CM – Majer OHM, Kramaric OVM – Budimir CF

Förväntningar
Premiären är stor och viktig visare för fortsättningen under turneringen. En förlust vill varken något av landslaget sätta sig i och undvika nagelbitare fram till sista gruppspelsomgången. Spanien är en bra favorit mot Kroatien, inget snack om saken där, men Dalics manskap känner till allt om motståndet och likaså gör spanjorerna om oss. Två fördelar som kroaterna behöver dra imorgon är först och främst det fullsatta Olympiska stadion i Berlin där vi kan förvänta mer än fyrtio tusen kroater på läktarna. Det andra är att Dalic redan vetat startelvan flera veckor inför drabbningen medan i spanska lägret brottas man med skador på Laporte och startpositionerna på mittfältet som står mellan Pedri och Olmo, samt offensiven Morata eller Joselu. Allting står redo för den tidiga gruppfinalen i mina ögon. 

Datum: 15 juni
Tid: 18.00
Plats: Olympiska stadion, Berlin
Domare: M. Oliver (England)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-06-15 00:18:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!