Kamp med Slovenien om första platsen i Nations League gruppen
Dimitris Giannoulis på språng i matchen mot Kosovo på OAKA.

Efter vinst mot Moldavien med 2-0 och 0-0 mot Kosovo måste landslaget mer eller mindre vinna bägge avslutande matcher i Nations League gruppen nästa månad för att hamna före Slovenien och ta hem gruppsegern.

Den första uppgiften under denna samlingen var en vänskapslandskamp mot Österrike i Klagenfurt. Matchen slutade 2-1 till hemmalaget som vände underläge 0-1 till seger. Förbundskapten John van ´t Schip testade en del spelare och ledningsmålet gjordes på ett elegant vis av Kostas Fortounis som blev fint framspelad av Taxiarchis Fountas. Österrikarna kunde sedan mot slutet av matchen vända till seger 2-1.

Ett par dagar senare var det dags för den första av två Nations League matcher på OAKA. Först ut var ett möte med Moldavien som slutade i en stabil 2-0 seger. Landslaget gjorde jobbet i matchen utan att riktigt övertyga fullt ut och spelade dessutom med en och två man mer under tidsperioder i den andra halvleken efter utvisningar i Moldavien. Det var en relativt seg första halvlek som fick en god avslutning i form av att lagkaptenen för kvällen, Tasos Bakasetas kunde skicka in 1-0 på straff. 2-0 som kom en bit in på den andra halvleken när samma Bakasetas snyggt assisterade Petros Mantalos som sköt in matchens andra mål. Det ska även tilläggas att Odysseas Vlachodimos plockade en straff mot slutet av veckan. Vlachodimos tog för övrigt precis innan landslagsuppehållet två straffar för sitt Benfica i en och samma match.

Mot Kosovo blev det dock denna gång ingen seger som förra månaden utan istället oavgjort 0-0, vilket kan visa sig komma bli ett ödesdigert resultat i kampen om förstaplatsen i gruppen med Slovenien. Den första halvleken i matchen var okej insatsmässigt sett och det fanns en del chanser till att ta ledningen. Den främsta brände Tasos Bakasetas när han slog en usel straff som Kosovos målvakt Arijanet Muric räddade. Den andra halvleken var sedan tyvärr inte mycket att skriva hem och ett oavgjort resultat var helt logiskt sett till bägge lagens prestationer i matchen.

Sammanfattningsvis har vi tagit sakta men säkert steg framåt under van ´t Schips ledning men det senaste oavgjorda resultat var kanske den hittills största besvikelsen efter att holländaren tog över för lite mer än ett år sedan. Landslaget är under van ´t Schip ett lag igen både på och vid sidan av planen och det finns ljusglimtar spelmässigt och prestationsmässigt sett men saknas fortfarande ibland lite spets och karaktär. Nu är det Slovenien som har allra bäst utgångsläge när det gäller kampen om första platsen i Nations League gruppen inför de två avslutande omgångarna i november månad. Vinner vi dock bägge avslutande matcher som är mot Moldavien borta och Slovenien hemma säkrar vi gruppsegern.