Kuriosaguiden: Allt du inte behöver veta om Hollands EM-spelare
En är bror till Tristan, en slog rekord från 1931 och en är buksvåger med Michael B. Jordan.

Kuriosaguiden: Allt du inte behöver veta om Hollands EM-spelare

EM är bara några dagar bort och det är dags att lära känna spelarna i Hollands EM-trupp bättre. Ni kanske känner till spelarnas styrkor och svagheter på planen, men vet ni vem som är namngiven efter ett synthpopband? Vem som är döv på ena örat? Vem som ville bli gymnast? Det och mycket mer värdelöst vetande får du reda på här.

Klickar ni på EM-truppen i menyn till vänster här på Holland-sidan får ni reda på alla spelares styrkor och svagheter, deras klubbakgrund, ålder, längd och annat viktigt. För att få reda på allt du behöver och inte behöver veta om spelarna, fortsätt läs här. Här bjuds ni på mer eller mindre värdelös kuriosa om alla spelare, sånt ni kan ni kan använda för att imponera på kompisarna i tv-soffan med er djupa kunskap (eller få dem att byta samtalsämne).

1. Maarten Stekelenburg

Kuriosa: Debuterade i Ajax a-lag den 24 februari 2002. Tre månader senare föddes hans lagkamrat i både klubb- och landslag, Ryan Gravenberch.

Mer kuriosa: När Ajax vann sitt 30:e ligaguld 2010/11, klubbens första på sju säsonger, var Stekelenburg lagkapten. Han missade avslutningen på grund av ett brutet finger. Kanske kan han skylla på fingret för fadäsen som inträffade under bussparaden genom Amsterdam, då Stekelenburg tappade titelskölden som sedan blev överkörd av dubbeldäckaren och rejält tillbucklad.

Ännu mer kuriosa: Fyller 39 i september och är hela EM:s äldsta spelare. Dessutom döv i ena örat.

2. Joël Veltman

Kuriosa: I en match mot Sparta Rotterdam 2016/17 skapade han rubriker då han fick bollen ute på högerkanten, stannade upp och pekade mot Bertrand Traoré som låg skadad på marken, som att han skulle spela ut bollen över sidlinjen så att Traoré kunde få vård. Sparta-spelarna stannade upp, då satte Veltman istället fart och tog sig fram till ett inläggsläge (inlägget resulterade inte i något mål). Efter matchen var Veltman först ganska nöjd med sitt osportsliga trick, men efter att ha fått utstå kritik för det pudlade han senare.

3. Matthijs de Ligt

Kuriosa: Växte upp i Ajax ungdomsakademi — och på barnläktaren där han lärde sig alla supportrarnas sånger vilket ledde till att han flertalet gånger firade viktiga Ajax-segrar med att agera capo.

Mer kuriosa: När han a-landslagsdebuterade 2017, 17 år gammal, blev han Hollands yngste landslagsman sen 1931. I debuten mot Bulgarien stod han för ödesdigra försvarsmisstag i en katastrofmatch för Holland, men efter det har han spelat upp sig även i landslaget.

Ännu mer kuriosa: Skapade negativa rubriker inför EM när han först inte ville vaccinera sig mot covid-19. Efter massiv kritik pudlade han och tog vaccinet.

4. Nathan Aké

Kuriosa: Född i Haag och spelade för Holland på alla ungdomslandslagsnivåer men hade också kunnat välja spel för Elfenbenskusten då hans pappa Moise är ivorian. Någon riktig strid om vilket landslag det skulle bli på seniornivå uppstod dock aldrig riktigt då Aké a-landslagsdebuterade för Oranje 2017.

Mer kuriosa: Har aldrig spelat i Eredivisie. Spelade i ADO Den Haags och Feyenoords ungdomsakademier innan han som 16-åring gick till Chelsea 2011.

5. Owen Wijndal

Kuriosa: När han debuterade för AZ i februari 2017 var han bara 17 år och 68 dagar gammal, vänsterbacken blev därmed AZ:s yngste spelare någonsin.

Mer kuriosa: Efternamnet betyder Vindalen. Återstår att se om Wijndal som fotbollsspelare åldras som ett fint...

6. Stefan de Vrij

Kuriosa: I Hollands oförglömliga premiärmatch i VM 2014, när man chockade Spanien och vann med 5-1, spelade de Vrij en betydande roll. Det var han som “orsakade” straffen Spanien tog ledningen på i första halvlek, då Diego Costa stod på hans fot och sedan föll i backen. de Vrij revanscherade sig genom att senare sätta 3-1-målet när en inläggsfrispark letade sig hela vägen bort till honom på bortre stolpen. Det var hans första landslagsmål.

7. Steven Berghuis

Kuriosa: Hans pappa Frank Berghuis hade en lång spelarkarriär, främst i Volendam men tillhörde också PSV och Galatasaray, och gjorde 1 landskamp. Lillebror Tristan Berghuis var mycket lovande som ungdomsspelare, spelade i flera ungdomslandslag och hade provspel med Chelsea, men fick det aldrig att stämma på seniornivå. Tristan är nu 25 år gammal och spelar på amatörnivå samtidigt som han är assisterande tränare i Eredivisienykomlingen Go Ahead Eagles.

8. Georginio Wijnaldum

Kuriosa: Var ointresserad av fotboll som liten utan ville bli gymnast eller akrobat. När han var sex år gick han med på att följa med sin kusin när Sparta Rotterdams ungdomsakademi hade öppet hus och lät barn komma in och provspela. “Gini” imponerade och fick en plats i akademin.

9. Luuk de Jong

Kuriosa: Han och hans storebror Siem föddes båda i schweiziska Aigle då deras föräldrar var volleybollproffs (båda två) som spelade där. Några år senare flyttade familjen hem till Holland. Både Luuk och Siem spelade knattefotboll i DZC innan De Graafschap rekryterade dem till deras ungdomslag. Siem fick senare gå till Ajax, men Luuk blev kvar i De Graafschap ända till seniornivå.

10. Memphis Depay

Kuriosa: Spelar med Memphis på tröjan då Depay är hans pappas efternamn och hans relation med fadern är komplicerad efter att han stack från familjen när Memphis var liten. Varför han inte bytt efternamn förtäljer inte historien.

Mer kuriosa: Har släppt flera hiphop-singlar och 2020 kom hans första EP, Heavy Stepper. 

Ännu mer kuriosa: Var ett tag förlovad med den amerikanska modellen Lori Harvey (dotter till programledaren och komikern Steve Harvey) men deras förhållande tog slut och Memphis släppte 2018 singeln No Love om det. Lori Harvey har senare hittat kärleken i skådespelaren Michael B. Jordan.

11. Quincy Promes

Kuriosa: Har fortfarande ett rättsfall hängande över sig efter en incident förra sommaren, han är skäligen misstänkt för att ha knivhuggit en släkting i benet efter ett bråk i en lagerlokal Promes äger med anledning av det klädmärke han driver.

Mer kuriosa: Född i Amsterdam och flyttade under uppväxten runt mellan områden belägna i alla Amsterdams övergripande stadsdelar Noord, Zuid, Oost och West. Fick lämna Ajax ungdomsakademi i tonåren av disciplinära skäl.

Ännu mer kuriosa: God vän med Memphis och har rappat på några av Memphis låtar.

12. Patrick van Aanholt

Kuriosa: Kusin till Leroy Fer, som spelade VM 2014 men tappat sin landslagsplats sen dess.

Mer kuriosa: Spelade som ung för FC Den Bosch och PSV innan han som 16-åring gick till Chelsea. Från 2007 till 2014 tillhörde han Chelsea, gjorde 2 a-lagsframträdanden för dem och var utlånad till fem olika klubbar.

13. Tim Krul

Kuriosa: Blev minnesvärt inbytt av Louis van Gaal inför straffläggningen mot Costa Rica i kvartsfinalen VM 2014 och blev hjälte med flera räddningar. Var dock inte känd som någon straffspecialist på förhand, framgången förklarades med att van Gaal innan turneringen bestämt sig för att Krul, då han var längst, hade bäst potential av målvakterna att rädda straffar, och därför satte Krul på specialträning med målvaktstränaren Frans Hoek, som också förberedde Krul genom att specialstudera potentiella straffskyttar till alla slutspelsmatcherna. Krul psykade alla skyttarna genom att gå fram till dem, ta upp bollen och säga “Jag vet var du kommer lägga den”.

14. Davy Klaassen

Kuriosa: Kom fram som ett stort löfte i Ajax ungdomsakademi och gjorde tidigt avtryck i a-laget. Men som 19-åring höll hans karriär på att spolieras av efterhängsna ljumskskador. Johan Cruijff, som fattat tycke för den unge mittfältaren, ordnade då på eget bevåg så att Klaassen i Barcelona fick träffa en världsledande specialist på den typen av skador som opererade honom. Cruijff besökte Klaassen på sjukhuset och efter det har Klaassens ljumskar hållit.

Mer kuriosa: Efter den tuffa sejouren i Everton gick det bättre för Klaassen i Werder Bremen, men när Ajax hörde av sig förra sommaren tvekade Davy inte om att återvända hem. Efter att ha vunnit dubbeln och varit en nyckelspelare igen i laget under sin första säsong tillbaka säger han att det var det bästa beslut han tagit och att han är öppen för att stanna i Ajax resten av karriären.

Ännu mer kuriosa: Kommer från Hilversum strax utanför Amsterdam, staden är känd som Hollands radio och- tv-centrum där public service-kanalen NOS och flera andra tv- och radio-kanaler huserar i stora mediekomplex. Det var här som den kontroversielle politikern Pim Fortuyn mördades bara dagar före valet 2002, efter en radiointervju.

15. Marten de Roon

Kuriosa: Spelade i Feyenoords och Sparta Rotterdams ungdomsakademier. Genombrottet kom i Heerenveen, varifrån Atalanta köpte honom 2016. I Bergamo har han varit en nyckelspelare i deras resa från botten av Serie A till Champions League.

Mer kuriosa: Växte upp i staden Hendrik-Ido-Ambracht, som tidigare hette  Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht och en gång var Hollands längsta stadsnamn.

16. Ryan Gravenberch

Kuriosa: 23 september 2018 debuterade han i Ajax a-lag med ett inhopp mot PSV. 16 år och 130 dagar gammal blev han Ajax yngsta spelare någonsin och slog Clarence Seedorfs 26 år gamla rekord.

Mer kuriosa: Hans åtta år äldre bror Danzell Gravenberch spelade också i Ajax ungdomsakademi men nådde aldrig högre än reservlaget Jong Ajax. Bröderna möttes den gångna säsongen i Eredivisie då Danzell spelade för Sparta Rotterdam.

17. Daley Blind

Kuriosa: Diagnosticerades med hjärtmuskelinflammation i december 2019 efter att ha upplevt bröstsmärtor i en Champions League-match mot Valencia. Var borta från spel i flera månader och fick en pacemaker inopererad.

Mer kuriosa: Förstås son till Danny Blind, kapten för Ajax på 1990-talet vilket gjorde att Daley växte upp i klubben under Ajax andra stora guldålder. Ajax ligaguld i våras gjorde att Daley trumfade pappa och nu är den i familjen som har flest Eredivisietitlar, 6 mot 5.

Ännu mer kuriosa: Med Daley i laget vann Ajax fyra raka ligatitlar 2011-2014. Sedan gick Daley till Manchester United. Ajax vann sedan inte ligan i igen förrän 2018/19, då Daley återvänt hem. 2019/20 delades ingen titel ut då säsongen avbröts av coronapandemin, men Ajax låg etta när spelet stoppades, och i våras vann man alltså guld igen.

18. Donyell Malen

Kuriosa: I en match mot Vitesse hösten 2019 gjorde Malen alla fem målen när PSV vann med 5-0. Han blev då den 29:e spelaren i Eredivisiehistorien att göra fem mål i en match och den förste sen Bas Dost gjorde fem mål för Heerenveen 2011.

19. Wout Weghorst

Kuriosa: Skapade kontrovers i vintras då han trädde fram som vaccinskeptiker. Efter mycket rabalder och samtal med sina chefer i Wolfsburg har Weghorst valt att ligga lågt på den fronten sen dess.

21. Frenkie de Jong

Kuriosa: Spelade i Willem II som ung och köptes av Ajax som 18-åring för den symboliska summan 1 euro — i avtalet fanns också en vidareförsäljningsklasul och Ajax gav Willem II fyra spelare på lån. Fyra år senare blev det miljonregn över Willem II när Ajax sålde honom till Barcelona för 75 miljoner euro plus bonusar.

Mer kuriosa: Namngavs efter synthpopbandet Frankie Goes to Hollywood.

Ännu mer kuriosa: Varit tillsammans med flickvännen Mikky Kiemeny sen högstadiet.

22. Denzel Dumfries

Kuriosa: Född i Rotterdam men gjorde 2 vänskapslandskamper för Aruba 2014 innan han senare bytte till Hollands landslag.

23. Marco Bizot

Kuriosa: Kom in i truppen efter att Jasper Cilessen petats efter att ha blivit sjuk i covid-19. En skicklig målvakt men misstagsbenägen. I början av den gångna säsongen hade han en sällan skådad katastrofmatch: AZ ledde med 4-0 i halvtid mot Sparta Rotterdam. I andra halvlek stod Bizot för svaga ingripanden när Sparta gjorde 4-1 och 4-2, han orsakade sedan en straff och blev utvisad i 85:e, 4-3 kom på straffen och sedan gjorde Sparta också 4-4.

24. Teun Koopmeiners

Kuriosa: Har länge kopplats samman med flera Serie A-klubbar. Men AZ-kaptenen verkar inte helt bekant hos alla italienare — senaste vändan när det skrevs om honom i italiensk press användes en bild på Peer Koopmeiners — Teuns lillebror som också tillhör AZ.

25. Jurriën Timber

Kuriosa: Han och hans tvillingbror Quinten växte upp i Utrecht och spelade för DVSU och Feyenoords ungdomslag innan de bytte till Ajax som 13-åringar. Quinten skrev efter säsongen på för FC Utrecht i hopp om större chanser till Eredivisiespel där. Utrecht knöt sedan också till sig tvillingarnas storebror Dylan.

Mer kuriosa: Mamma från Aruba, pappa från Curaçao. Bröderna hade tidigare efernamnet Maduro men bytte till mammans efternamn Timber i tonåren.

26. Cody Gakpo

Kuriosa: I och med att han inte fick spela i någon av träningsmatcherna före EM är Gakpo den ende spelaren i truppen som ännu inte debuterat i a-landslaget.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-09 15:56:00
Author

Fler artiklar om Holland