Officiellt: Erik ten Hag lämnar för Manchester United
Erik ten Hag lämnar Ajax.

Officiellt: Erik ten Hag lämnar för Manchester United

Det har varit på gång en längre tid men idag blev det slutligen officiellt, Ajax tränare Erik ten Hag lämnar efter 4,5 framgångsrika år för Manchester United.

Det har varit en öppen hemlighet länge, nu är det ingen hemlighet längre. Erik ten Hag lämnar Ajax efter säsongen för att ta över Manchester United där han skrivit ett kontrakt till 2025 med option på ytterligare en säsong.

ten Hag säger till Ajax officiella hemsida: "Jag är glad att allt är klart och utannonserat. Klarhet är viktigt. Men jag har bara ett fokus nu och det är de sista fem matcherna. Jag vill avsluta min tid här positivt, genom att vinna ligan. Genom att göra det blir vi direktkvalificerade för Champions League. Ajax hör hemma där."

VD Edwin van der Sar säger: "Fyra och ett halvt år är en lång tid men vi hade gärna behållit Erik i Ajax längre. Han tar steget till en av världens största klubbar, i en fantastisk liga. Vi har Erik att tacka för mycket med vad vi uppnått med Ajax så långt, men vi är inte färdiga än. Vid slutet av säsongen kommer jag ta en större blick på hans avslut. För nu är det som betyder något de sista matcherna på säsongen då vi ska bringa hem ligatiteln."

ten Hag tog över som Ajax-tränare i januari 2018 mitt i en stormig tid för klubben. Efter Europa League-finalen våren 2017 hade allt vänts på ända då Abdelhak Nouri fick en hjärtattack på planen under försäsongen sommaren 2017. Det hemska som hände Appie låg som ett stort svart moln över hela klubben under hösten och det påverkade hans lagkamrater märkbart. Resultaten under nye tränaren Marcel Keizer var inte bra, man förlorade mot Rosenborg i Champions League-kvalet och sackade efter PSV i ligan. Det var det läget ten Hag kom in i och hans första månader blev tuffa, våren ut såg spelet segt och tråkigt ut. Men när han fick sin första försäsong med laget, tid att sätta sitt spel och värvningar som Dusan Tadic och Daley Blind vände allt och resten är historia.

2018/19 ledde ten Hag Ajax till den inhemska dubbeln och semifinal i Champions League. Det var klubbens första ligatitel på fem år, första cuptitel på nio år och så långt hade man inte gått i Champions League sen glansdagarna på 90-talet under Louis van Gaal.

2019/20 ledde man ligan när säsongen avbröts av covid-19-pandemin så ingen titel delades ut. Man nådde semifinal i cupen och slutade trea i Champions League-gruppen och åkte ur Europa League i sextondelsfinalen mot Getafe, en missräkning på den fronten.

2020/21 ledde ten Hag Ajax till den inhemska dubbeln igen. Man åkte ur Champions League i gruppspelet igen men tog sig till kvartsfinal i Europa League, där man till stor del på grund av en skadekris på målvaktsfronten föll mot Roma.

Denna säsong leder Ajax ligan med 4 poäng med 5 omgångar kvar. Förra helgen förlorade man cupfinalen mot PSV. Man åkte ur Champions League i åttondelsfinalen mot Benfica.

Mitchell van der Gaag, en av ten Hags assisterande tränare, kommer följa med till Manchester. Övriga assisterande tränare Michael Reiziger och Winston Bogarde verkar stanna.

Tack för allt Erik!

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-04-21 14:01:31
Author

Fler artiklar om Ajax