Lagbanner
Tunavallen, 2023-07-28 19:00

AFC Eskilstuna - Skövde AIK
3 - 0

Efter AFC Eskilstuna - Skövde AIK: Det magiska tretalet
AFC firar Marcelo Palominos vackra frisparksmål! Foto: Per Karlsson

Efter AFC Eskilstuna - Skövde AIK: Det magiska tretalet

3 mål, 3 poäng och 3 raka vinster! Livet leker för Solanos AFC.


Tretalet är en klassisk retorisk figur, och förekommer ofta i litteraturens värld. Alla har vi hört talas om tro, hopp och kärlek. Som AFC spelar fotboll just nu kan man tro att Nolberto Solano har läst både Shakespeare, Dickens och Orwell sedan hans ankomst till Sverige

Var ska man börja egentligen? AFC Eskilstuna har vunnit tre raka seriematcher för första gången på vad som känns en evighet. Under fredagskvällen gled man förbi ett miserabelt Skövde och bjöd på fotbollsgodis på vägen. Hemmalaget var förhandsfavoriter och det skulle inte dröja länge innan de dryga 1100 fick fira på Tunavallen. Efter fint spel längs AFC´s högerkant jobbade kapten Jesper Modig in en boll som damp ned vid fötterna hos stjärnskottet Armin Culum som borrade in bollen, och 1-0 AFC var ett faktum. Det var Culums andra mål i AFC-tröjan sedan ankomsten från Division 2. Första 25-30 minuterna var AFC överlägsna och kunde gjort ännu fler mål. Hussein Cabdi Mohammed som startade i stället för den skadade Ryan Williams, testade från distans. Efter en bra målvaktsräddning fick Jesper Modig läge x2, och skulle ha utökat hemmalagets ledning. Markus Fröjd i bortamålet storspelade i mångt och mycket, och utan honom kunde siffrorna varit värre för bortalaget i paus. Trots hemmaövertag var det bara 1-0 i paus, och lite nervositet låg kvar i luften. 

Den här nervositeten skulle dock dämpas ganska så tidigt in i andra halvlek, utav en frispark signerad Marcelo Palomino. Efter Samir Maarouf (som förövrigt var fruktansvärt bra i matchen) blev neddragen precis utanför straffområdet stegade amerikanen fram och skruvade bollen förbi bortamålvakten. Ett tekniskt nummer av högsta klass. Trots detta skulle det inte bli matchens snyggaste mål. Efter AFC mer eller mindre bara skulle spela av matchen fick Emmanuel Duah för sig att han skulle prova ett avslut från långt håll. Vilket avslut det blev. En skruvande boll som satt i krysset, lite som att Duah skulle ha siktat med rödpunkt, så bra satt den. Efter slutsignal utbrast ett firande bland hemmaspelarna och majoriteten av de 1100 på plats gick hem nöjda och belåtna!

En debut fick vi också se. Med ungefär en halvtimme kvar att spela fick Sergio Mendigutxia Iglesias snöra på sig skorna och inta Tunavallen till en publik som skanderade "Mendi... Mendi...". Detta resultat tar AFC upp till en niondeplats i tabellen i skrivande stund, medan Skövde fortsatt ligger kvar på jumboplats. Att Tobias Linderoth kommer att få skämma ut sig på sidlinjen i Division 1 nästa säsong ser mer och mer rimligt ut. 

Här kommer några ord med AFC’s kapten Jesper Modig, efter matchen mot Skövde:

Matchen, 3 mål, 3 poäng. Vad säger du om insatsen?

- Vi vet om att vi suttit på kvaliteten och äntligen plockar vi fram den och det blir 3 fantastiska mål. Oerhört viktigt med 3 poäng vilket gör att vi hamnar på säker mark för tillfälligt.

3 raka vinster, vad har hänt i AFC Eskilstuna?

- Lite som jag var inne på förut, vi har börjat plocka fram våra kvaliteter som vi besitter, rätt mängd självförtroende samtidigt som vi är ödmjuka inför träning och match. Vi jobbar otroligt hårt och springer oftast mer än motståndarna under matcher.

Du har burit kaptensbindeln dom senaste matcherna, är det något du är bekväm med?

- Ja absolut, det är smickrande såklart att få ett sådant ansvar. Jag har varit lagkapten i föregående lag jag spelat i också så det är en roll jag är van vid och trivs väldigt bra i.

Hur ser du på samarbetet i backlinjen, nu blev det en hållen nolla sist, vad funkar bra?

- Vi är ju egentligen 4 mittbackar som har spelat dessa 3 matcher så jag tror att positionsspelet är något skarpare än tidigare defensivt. Vi hjälper varandra så mycket det går och trivs att spela med varandra.

Du skulle nog ha gjort mål i matchen, hur ser du på ditt läge i första halvlek?

- Ja verkligen. Går på returen som målvakten släpper, får den dock på fel fot och hinner tänka att jag måste träffa mål. Men den hinner han, får sen returen rakt ut igen på mig, och då hinner jag knappt reagera utan försöker egentligen bara få träff på bollen, och olyckligtvis tar målvakten den igen. Så nästa läge som kommer får jag vara mer förberedd helt enkelt.

Om vi blickar framåt, Öster väntar härnäst, tufft motstånd, vad blir viktigt?

- Öster är alltid jobbiga att möta. Dom har en bra mix av rutin, dvs färdiga spelare samtidigt som dom har utvecklingsbara spelare. En tuff men samtidigt rolig uppgift och jag tror absolut att vi kan störa dom, framförallt på våran hemmaplan. Viktigt att vi spelar med självförtroende, ödmjukheten och ett krigande i 90 + minuter.

Tack för medverkan El Capitano och lycka till i fortsättningen!

Nästa match för AFC spelas lördag den 5 Augusti på Tunavallen, Östers IF kommer på besök. Kom och stötta AFC till fjärde raka vinsten! Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2023-07-30 18:39:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna