Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-08-18 19:00

GAIS - AFC Eskilstuna

Inför GAIS - AFC Eskilstuna: Ut med det gamla och in med det nya!
Jesper Modig nådde högst när AFC gjorde premiär på västkusten.

Inför GAIS - AFC Eskilstuna: Ut med det gamla och in med det nya!

En av Sveriges anrikaste föreningar möter en av de nyare sådana under fredagskvällen. AFC Eskilstuna reser till Göteborg för ett möte med GAIS.

Västkusten. Platsen i Sverige där AFC är allra mest hatade. Varje år när vi möter både GAIS och Örgryte, eller Änglarna i Allsvenskan visas banderoller, sjungs det sånger och skriks skällsord om AFC. Vi är vana nu mera. Något vi dock inte är så vana med på senare dagar är att förlora fotbollsmatcher. AFC går för 6 raka matcher utan nederlag, men det kommer inte bli lätt. Sist mötte man ett starkt ÖFK uppe i norr. Där stod Nick Wolters för en imponerande prestation när AFC bärgade 1-1. Målskytt i den matchen blev för första gången i AFC-tröjan, Anton Ekeroth. Honom kommer man dock att få klara sig utan i framtiden, då ytterbacken lämnat klubben för spel i danska AC Horsens.

Utöver Ekeroths saknad är man också utan Samir Maarouf som kommer få se AFC från läktaren framöver. Ytterspringaren skadade sig på en träning förra veckan och kommer bli borta mellan 6-8 veckor. Nyförvärvet Ludwig Thorell missar också matchen, precis som Mendi Iglesias. Anfallaren sträckte en baksida under matchen mot ÖFK. Några spelare som dock är tillbaka för AFC's del är Ryan Williams som saknats med en mindre skada, samma med Zeki Fryers som återkommer och förmodligen kommer starta på vänsterbacks-platsen. Abdul-Halik Hudu är även tillbaka på mitten efter en avstängning. Just nu ligger AFC 2:a i formtabellen för Superettan och det är ett annat lag än det som krigade till sig 1 pinne på Tunavallen i våras. 

AFC's motståndare GAIS har gått väldigt bra i Superettan den här säsongen. Makrillarna ligger just nu på plats nummer 3 i tabellen, trots att man är nykomlingar den här säsongen. Man var dock topptippade under försäsongen, inte så konstigt med spetsspelare som Celik, Friday, Julius och Jonas Lindberg etc. Richard Friday som har stått för 4 mål den här säsongen gick dock ut skadad i GAIS senaste match, sedan dess har det bekräftats att korsbandet är av för nigerianen, som nu kommer missa resten av säsongen. 

Sist vann GAIS med klara 4-0 mot Brage, bland annat med mål från tidigare AFC-bekantingen Alexander Ahl-Holmström som inför säsongen gjorde den förbjudna flytten mellan ÖIS och GAIS. Trots att man ligger 3:a i tabellen har formen varit något knackigare på sistone. Vinsten mot Brage var deras första på fem matcher, vilket tar dom till plats 8 i formtabellen. Utöver Friday så saknas både August Wängberg och Niklas Andersen för GAIS, båda är avstängda. Wängberg som har över 180 matcher för GAIS har startat 17 av 18 matcher den här säsongen. 

Startelvan för AFC's del lär följa samma mönster som tidigare. Fryers lär komma tillbaka in i backlinjen, samma så med Hudu på mittfältet. Oskar Lindberg som startade på kanten sist kommer nog att ersätta Mendi. Nick Wolters i AFC's mål har varit i ypperlig form sedan Solano tog över och verkligen visat varför han inte bara är en av Superettans bästa målvakter, utan en av de bästa målvakterna i Sverige. 

Matchen går av stapeln kl 19:00 på Gamla Ullevi och sänds som vanligt på Discovery +. 

Forza AFC! 
 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2023-08-18 15:40:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna