Hammarby - IFK Göteborg
1 - 1

Blytungt, men rättvist!
Domaren har precis dömt straff för Göteborg och Adjei med flera protesterar.

Gårdagen var en riktig ”Bajensöndag”, med matcher för herrarna, damerna, HTFF samt våra handbollskrigare. Det var nära att bli full pott, då tre av fyra matcher slutade med seger. Tyvärr lyckades inte herrlaget hålla sin ledning matchen ut mot Göteborg, istället slutade det 1–1 efter att bortalaget blivit tilldömda en straff på övertid, en straff som Mucolli säkert satte i mål. Vi tar oss igenom matchen.

Starten på matchen blir konstig då vi endast hinner spela en kort stund innan Göteborgs fans bestämmer sig för att dra igång sitt pyro-tifo, vilket gör att domaren bryter matchen. Innan matchen bryts så hinner dock Fredrik Hammar få en ordentlig smäll, en smäll som inte gjorde gott för hans prestation i matchen. När matchen väl kommer igång igen så är det tydligt att det är ett lag som vill mer än det andra och det är bortalaget. Göteborg pressar högt på ett väldigt framgångsrikt sätt och hemmalaget har svårt att lösa det, något som vi borde vara bra på då det är en del av vår uppspelsstrategi att hitta den fria spelaren under press.

I och med att Loret Sadiku är skadad så tog Marti beslutet att flytta upp Mads Fenger som defensivt ankare på mittfältet. Tyvärr så blev Mads lite bakbunden i sitt agerande då han redan i minut 10 får ett, i mina ögon, helt felaktigt kort.

När vi har bollen ser det lite ut som det gjorde i våras. Det går långsamt i passningsspelet, vi tar för då initiativ och det är få avslut på mål. Göteborg, å andra sidan, visar att det är ett lag i form och med självförtroende och har ett par riktigt vassa chanser där 0–1 inte är långt borta. Bland annat har de ett skott i ribban och ett skott där Dovin har en hel del tur när han halvräddar och ser bollen smita utanför bortre stolpen.

Som det såg ut i denna första halvlek så tror jag inte många hade protesterat om Göteborg hade varit i ledningen. I mitt tycke är det i stort sett bara Simon Strand som ligger på rätt energinivå och kan få godkänt i denna halvlek av hemmalagets spelare.

Att det var behov av förändring till den andra halvleken för att få fart på Hammarby kan nog de flesta som såg matchen vara överens om. Dock tror jag inte många, i förhand, sett den förändring som Marti Cifuentes väljer att göra. Istället för att ta ned vår försvarsgeneral på sin naturliga position som mittback byter han ut både Fenger och Kurtulus, med förklaringen att båda hade ett gult kort och att han var rädd för att någon av dem skulle dra på sig ytterligare ett gult och bli utvisad.

Marti byter också formation, från vad jag tyckte såg ut som 3-5-2, men som han själv säger var 3-4-3, till 4-3-3 och in istället för Fenger och Kurtulus kommer Rafferty och Nalic. Fyrbackslinjen består nu av Llinares, Pinas, Adjei och Strand. Bytena ger oss lite mer energi och matchen jämnas ut.

I den 53e minuten rullas matchens snyggaste anfall upp. Hemmalaget vinner boll och Llinares sätter fart mot motståndarnas mål, inåt från sin vänsterkant. Han slår in en boll i boxen, mot Besara, men Besara lurar allihopa genom att hoppa över bollen och ta ny position till vänster. Bollen går istället till Jusef Erabi som hittar Besara, i sin nya position. Besara spelar direkt tillbaks till Erabi och Erabi avslutar med ett skott i mål. Otroligt snyggt med en känsla av Bajansamba över hela målet.

Göteborg ligger nu på hårt för en kvittering och det känns ganska skakigt i Bajens försvar. De skakar fram en jättechans, med ett avslut från 2–3 meter, ett avslut som Oliver Dovin gör en jätteräddning på. Göteborgs lite mer chansartade spel ger dock upphov till två jättekontringar för hemmalaget. I den första tar Erabi emot en långboll felvänd och hittar Adi Nalic, som kommer i full fart och vi är nu 4 mot 2. En kombination av att Nalic får bollen lite för långt ifrån sig och att Gustav Svensson bara spelar på Nalic gör att situationen rinner ut i sanden. Den andra kontringen ger Jusef Erabi fri lejd mot mål. Han har Besara med sig till höger men väljer att avsluta själv. Tyvärr lyckas han komma lite för nära målvakten och avslutet går rakt på.

Med dessa två jättechanser att avgöra matchen brända så tänker man givetvis, lite till mans, att nu skulle det vara typiskt om Göteborg kvitterar. Så blir också fallet efter att bortalaget tilldömts straff, efter att Hammar dragit i Selmanis tröja. Mucolli gör, som sagt, inga misstag utan lägger enkelt in bollen i Dovins vänstra hörn. 1-1 står sig matchen ut.

Analys

Efter att ha hört Besara prata, i Bajenpodden, om att laget kanske har sin bästa träningsvecka på länge bakom sig, fylld av energi, är det svårt att förstå hur man kan vara så energilösa när det är dags för match. Första halvlek är under all kritik och spelet såg ut som det gjorde i våras, krampaktigt utan tempo.

Jag ställer mig också frågande till att man inte behåller Fenger på banan i andra halvlek, trots att han har ett gult kort, då han är vår försvarsgeneral. Vårt försvarsspel är inte bra i första halvlek, men det känns ännu virrigare i andra, som det ofta gör när man får spela i en konstellation som inte spelat så mycket ihop tidigare.

Marti skall dock ha beröm för att han ändrade spelsystem till andra halvlek, vilket gjorde att vi blev lite rakare i spelet än vad vi var i första halvlek. Vi skapar betydligt mer i andra, även om det också mycket beror på att Göteborg går mer och mer för en kvittering, vilket ger oss chansen att spela på kontring, där vi borde ha avgjort matchen.

Det är dock bara att konstatera att Göteborg är värda den poäng som de får med sig, då de är bättre över 90 minuter än vad Hammarby var. Det känns dock självklart extra surt då kvitteringen kommer så sent, och dessutom på en straff, en straff som dock är solklar.

Slutligen då, Fredrik Klitte, gårdagens domare som hela tiden kommer undan med att tappa fotbollsmatcher. Jag brukar inte klaga på domare, men någon slags grundkvalitet måste vi kunna kräva i allsvenskan, en grundkvalitet som jag inte anser att Klitte har, då det är omöjligt för spelarna att veta vilken nivå man får spela på, då hans nivå hela tiden skiftar.