Guldfågeln Arena, Kalmar, 2024-04-14 14:00

Kalmar FF - IFK Göteborg

Inför Kalmar FF - IFK Göteborg "Stå upp för staden Göteborg"

Inför Kalmar FF - IFK Göteborg "Stå upp för staden Göteborg"

Inför dagens ack så viktiga bortamatch mot Kalmar FF, så är det snart lika många blåvita skador som man har fingrar på sina händer. Supporterskaran som såg debaclet mot HBK förtjänar en vinst, likaså de som lägger alla timmar i en buss bort till kycklingarenan. Seså Blåvitt, stå upp för staden Göteborg, visa att du kan bli vad du en gång har varit.

Det fullkomligt regnar skador över vårt kära Blåvitt. Folk tappar hoppet om säsongen redan efter två spelade omgångar, så pass svagt, för att inte säga skört, är det blåvita psyket hos nästan samtliga av oss.
Vilket i sin tur, mer eller mindre kräver att vi idag går för tre poäng.
Det må bära eller brista, bara vi slipper se ett försvarande Blåvitt ifrån matchminut 25, ifall vi mot all förmodan, hittar nätet vid en straff eller till och med, under icke avblåst spel.


På skadelistan har vi för närvarande följande spelare:

Hussein Carneil, Pontus Dahlberg, Emil Salomonsson, Lucas Kåhed, Anders Kristiansen, Oscar Wendt, Abundance Salaou, Lars Skjellerup, Suleiman Abdullahi och Mattias Johansson. (Viss reseservation för att ytterligare någon har hunnit skada sig medans den här texten skrivs..)


Träningsrapporterna ifrån KG skvallrar om att Sebastian Ohlsson går in på högerbacken och att Thomas Santos får spela där han hör hemma. (Bjärsmyr må önska annat hur mycket han vill, i det har han fel i mitt tycke.)
Tyvärr verkar Jens se Santos som en slags "anpassa sig efter vilket lag vi möter"-variant som spelare, vilket i mitt tycke, inte ger laget den harmoni och trygghet de behöver, i form av att spela ihop sig och kunna varandras löpvägar och så vidare.


På mittfältet lär "Island" (Thordarson) åter få chansen.
Han må vara lite ojämn, men vi behöver en sådan här spelare långt mer än vad gemene man tycks förstå.
Utan honom, så får vi inte den där rätta tändningen i laget på plan. (Han är motorn i det där och får allt som oftast med sig även Gurra, Hausner och Mucolli att bli lite extra taggade och stå upp för laget.)

I anfallet ställer vi förhoppningsvis upp med en trio bestående av med Santos på högerkanten, Abraham som nia och slutligen, Mucolli ute till vänster i en ganska så fri roll. (Både Santos och Mucolli är rätt så flytande i sina roller när de är som bäst.)




Vad det gäller dagens motståndare, så vill jag påstå (lägger upp för en klassisk "jinx" nu), att Kalmar är inte där Kalmar brukar vara.
Med andra ord, de är inte riktigt i fas med sig själva och inte sådär klassigt tunga och jobbiga att möta som de annars är.

De kommer även att känna av frånvaron av den numera "förlorade" (gick som "Bosman") stöttepelare, i form av Ricardo Friedrich. (Han var i princip lika viktig för de, som Werner Hahn var den säsong han var här för oss. OBS, jag vill nu inte öppna Pandoras ask gällande det, utan det var bara en reflektion.)

Kalmars analys (genom assisterande tränare Jens Karlsson) inför matchen, är att Blåvitt försöker vara ett något mer spelande lag i år, samt att vi alltid söker inlägg. Han har inte fel i sak men idag kommer det nog bli mer djupledsbollar än vad som slagits på år och dag vill jag tro. (Parafriseringen av Jens Karlsson är hämtad ifrån Fotbolldirekts intervju med densamme.)

Att Kalmar alltjämt bygger mycket av sitt spel kring "Romario", är även det något av en svaghetsfaktor i mitt tycke, samt något som kommer ge de ett sämre tempo i det finurliga och tekniska i uppspelsfasen. (Ja, jag vet, jag kastar sten i glashus när jag lägger dylikt. Men i ärlighetens namn, Blåvitts mittfält är i skrivande stund, ett av de bättre i Allsvenskan. Därtill är det nu ett väldigt ungt sådant.)

Så för att summera det, folk kommer att tappa allt hopp om vi (Gud/Torbjörn förbjude), förlorar idag igen.
Men jag sticker ut hakan och säger att vi vinner med 3-1 ifall den av mig förutsagda trion får starta i anfallet.

Det säger jag med vetskapen om att formtalen för lagen är (tro det eller ej) 36% för Kalmar och hela 43% för Blåvitt. (Baserat på de sju senaste matcherna som inkluderar Svenska Cupenmötet mot Djurgården och träningsmatcher mot Hammarby, Sarpsborg och Öster.)

Favorit till segern är dock Kalmar om man ser till oddssättningen ifrån spelbolagen då Kalmar FF står i 2.60 och Blåvitt 2.88 gånger pengarna. (Odds hämtat ifrån ett av de två stora svenska spelbolagen.)

Följande kan tänkas starta för Blåvitt med Elis Bishesari i mål och följande utespelare ifrån höger till vänster:

                       Sebastian Ohlsson,  Gustav Svensson, Sebastian Hausner, Anders Trondsen
       
                            Kolbeinn Thordarson, Andreas Pyndt, MalickYalcoué  

                            Thomas Santos, Paulus Abraham, Arbnor Mucolli

Tid klockan 14:00
Plats Guldfågeln Arena i Kalmar
TV-kanal Discovery+ (Må de aldrig mer få rättigheterna igen. Ljudsättning som i bästa fall är bristfällig, samt Stockholmsfixerade i alla analyser, undantaget MFF-Anders Andersson, så klart.)
Domare Joakim Östling

 

Fredrik Ekdahl2024-04-14 12:05:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg