Positiviteten ökar efter fin vinst mot Albanien

Positiviteten ökar efter fin vinst mot Albanien

Italien går in i EM som regerande mästare och i dödens grupp var det viktigt att slå Albanien i öppningsmatchen. Spalletti överraskar en del med sin startelva, men i efterhand får man säga att han gjorde allt rätt. Förutom att man tog med sig tre poäng rätade matchen också ut en hel del frågetecken.

Det blev en mardrömsöppning av matchen för Gli Azzurri. Dimarco med ett misslyckat inkast rakt in i straffområdet till Serie A-bekantingen Bajrami, som står för ett vackert avslut rakt upp i krysset. Där och då var känslan att Italiens mästerskap redan var i gungning. Men Spallettis mannar tog snabbt tag i taktpinnen och det det dröjde inte länge innan Bastoni fick bollen på bortre stolpen efter ett magiskt inlägg av Lorenzo Pellegrini och kunde nicka in 1-1. Bastoni och Pellegrini som är två spelare som verkligen behöver vara på topp under turneringen för att Italien ska gå långt. Framförallt Bastoni som verkligen behöver ta sig an en ledarroll i det unga och nykomponerade italienska försvaret.

Bastonis Inter-kollega är en annan spelare som verkligen kan ta Italien långt med sin otroliga kvalitet. Och som han visar vägen genom sitt otroliga avslut i den 16:e minuten till 2-1. Bollen studsar fram och tillbaka i straffområdet och till slut får Barella den på volley utanför den vänstra kanten av straffområdet för att smälla in den till 2-1. Och öven om Albanien också hade sina lägen såg det hela tiden ut som att Italien skulle ta med sig alla tre poäng från Dortmund. Oroskänslorna efter det tidiga albanska målet försvann ju längre matchen led och Spallettis fina taktiska val gav verkligen effekt.

Innan turnering var de flesta överens om att Spalletti skulle välja att spela en trebackslinje. Men hur skulle han formera laget? Chiesa passar bäst på kanten med en ytterback bakom sig. Men de flesta backarna gillar att spela i en trebackslinje. Och hur ska man få Pellegrini att fungera som bäst? Spallettis svar är helt enkelt att spela en hybrid av de båda. När Italien inte har bollen försvarar man i en fyrbackslinje med Chiesa och Pellegrini som offensiva yttrar. I anfall kliver Dimarco upp på vänsterkanten samtidigt som Pellegrini går in i banan och Di Lorenzo stannar kvar och bildar en trebackslinje. Mycket smart av Spalletti för att kunna utnyttja lagets kvaliteter maximalt samtidigt som han får in alla de bästa spelarna i startelvan. Bravo Spalletti

Trots Albaniens lägen på slutet var detta en match som verkligen gav positiva känslor för Italiens framtid i turneringen. Laget såg väldrillat ut, samspelt och såg otroligt välbalanserat ut. Kanske det mest välspelande laget hittills i turneringen. Nu ska jag inte vara för optimistisk men jag börjar verkligen tro på detta nya Italien. Stommen med Donnarumma i mål, ett mittbackspar i potentiell världsklass, ett underskattat mittfält och pigga Scamacca och Chiesa i anfallet ser verkligen lovande ut. Jag tror man kan vinna Grupp B.   

Startelvor:
Italien (4-2-3-1):
Donnarumma;
Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco;
Jorginho, Barella;
Chiesa, Frattesi, Pellegrini;
Scamacca

Albanien (4-3-3):
Strakosha;
Hysaj, Ajeti, Djimsiti, Mitaj;
Asllani, Ramadani, Bajrami;
Asani, Broja, Seferi

Torsten ArminiX @torstenarmini2024-06-15 23:41:47
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger