Den avbrutna säsongen gjorde att NHL bedömde det som att man inte skulle kunna spela klart grundserien. Med ett dussintal omgångar kvar på schemat kom man istället fram till att ett utökat slutspel var lösningen.
Flera olika scenarion diskuterades innan ligan tillsammans med NHLPA kom fram till det nuvarande upplägget. Istället för de vanliga 16 slutspelslagen skulle nu slutspelet utökas till 24 lag, bestående av de tolv bästa lagen från respektive Conference. 16 lag skulle spela play in-matchserier och åtta lag – de fyra bästa i respektive Conference – skulle spela seedningsmatcher inför det ordinarie slutspelet. De här matcherna går under samlingsnamnet Stanley Cup Qualifiers.
Initialt diskuterades det huruvida de här matcherna skulle klassas som slutspelsmatcher, grundseriematcher eller någon ny kategori – vilket kan påverka bland annat statistik, klausuler och bonusar – och i slutändan kom man fram till att såväl seedningsmatcherna som play in-matcherna klassificeras som slutspelsmatcher.
Så hur ser då de specifika förutsättningarna ut för topp-4-serierna?
I Eastern Conference gör Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia upp. I Western Conference är det St. Louis, Colorado, Vegas och Dallas. Det kan vara värt att veta att NHL refererar till de här två topp-4-serierna som Round Robin.
Lagen spelar en internserie där alla möter alla en gång vardera – man spelar alltså tre matcher per lag – och den tabellen kommer sedan fastställa seedningen inför den ordinarie förstarundan. Ettan blir alltså toppseedad och kommer att ställas mot det sämst rankade play in-laget.
Ordinarie grundserieregler angående eventuella förlängningar kommer att tillämpas.
---
EASTERN CONFERENCE
Boston Bruins
Boston var ligans bästa lag över de 70-talet matcher som hann spelas innan ligans tvingades ta ett uppehåll. Man blev det enda laget att nå 100 poäng och man gjorde det tack vare ett 44-14-12 record. Någon baksmälla efter förlusten i Stanley Cup-finalen har vi inte sett skymten av och i mars var det inte orimligt att måla upp Bruins som de stora förhandsfavoriterna inför slutspelet.
Får bara Bruce Cassidy & Co igång lagmaskineriet från start lär Boston sannerligen bli att räkna med även nu.
Bästa poängplockare: David Pastrnak (95)
Bästa målskytt: David Pastrnak (48)
Poängbästa back: Torey Krug (49)
Förstamålvakt: Tuukka Rask (92,9 Sv%)
Record: 44-14-12
Poäng: 100
Poängsnitt: 71,4
Gjorda mål per match: 3,24
Insläppta mål per match: 2,39
Powerplay: 25,2%
Penalty kill: 84,3%
Tampa Bay Lightning
Om Boston inte visade några symtom från sitt slutspelsmisslyckande var Tampa Bay något helt annat. Efter den historiska kraschen mot Columbus inledde man säsongen svagt och stapplade igång. Sakta men säkert kom man däremot igång och var ligans bästa lag från december och framåt.
Lightning såg visserligen ut att snubbla till under de tio sista matcherna innan uppehållet, men drogs också med lite skadeproblem då. Såväl Steven Stamkos som Victor Hedman missade exempelvis matcher däromkring och Stamkos medverkan i slutspelets inledning var osäker.
Bästa poängplockare: Nikita Kucherov (85)
Bästa målskytt: Nikita Kucherov (33)
Poängbästa back: Victor Hedman (55)
Förstamålvakt: Andrei Vasilevskiy (91,7 Sv%)
Record: 43-21-6
Poäng: 92
Poängsnitt: 65,7
Gjorda mål per match: 3,47
Insläppta mål per match: 2,77
Powerplay: 23,1%
Penalty kill: 81,4%
Washington Capitals
Washington fortsätter att parkera i toppskiktet av tabellen och gick in i uppehållet som etta i Metropolitan Division, även om Philadelphia hade börjat sätta press på Capitals. Formen var visserligen inte den bästa under de sista veckorna men ett helt skadefritt Washington var ändå en av förhandsfavoriterna i mars. Samma sak bör sägas nu.
Bästa poängplockare: John Carlson (75)
Bästa målskytt: Alexander Ovechkin (48)
Poängbästa back: John Carlson (75)
Förstamålvakt: Braden Holtby (89,7 Sv%)
Record: 41-20-8
Poäng: 90
Poängsnitt: 65,2
Gjorda mål per match: 3,42
Insläppta mål per match: 3,07
Powerplay: 19,4%
Penalty kill: 82,6%
Philadelphia Flyers
Philadelphia kom starkt under de sista månaderna innan uppehållet. Från januari och framåt var man ligans fjärde bästa lag med 40 inspelade poäng på 29 matcher och när justeringarna efter Alain Vigneaults intåg hade satt sig var Flyers på allvar att räkna med. Med 9-1-0 över de tio sista matcherna var man det formstarkaste laget in i uppehållet – har man lyckats konservera den formen?
Bästa poängplockare: Travis Konecny (61)
Bästa målskytt: Travis Konecny (24)
Poängbästa back: Ivan Provorov (36)
Förstamålvakt: Carter Hart (91,4 Sv%)
Record: 41-21-7
Poäng: 89
Poängsnitt: 64,5
Gjorda mål per match: 3,29
Insläppta mål per match: 2,77
Powerplay: 20,8%
Penalty kill: 81,8%
---
WESTERN CONFERENCE
St. Louis Blues
De regerande mästarna har inte visat några tendenser till att vara utbrända eller mätta. St. Louis var ligans näst bästa lag in i uppehållet – och man spelade i princip hela grundserien utan Vladimir Tarasenko. Ryssen trasade sönder en axel redan i oktober och väntades initialt inte vara tillbaka förrän till slutspelet.
Nu har han fått ytterligare några månader på sig att rehabilitera och bygga upp sin axel, och någon eventuell risk för en framstressad comeback lär inte finnas. Att nu kunna peta in en spelare av Tarasenkos kaliber i ett redan starkt Blues är ingen dålig boost.
Bästa poängplockare: Ryan O’Reilly (61)
Bästa målskytt: David Perron/Brayden Schenn (25)
Poängbästa back: Alex Pietrangelo (52)
Förstamålvakt: Jordan Binnington (91,2 Sv%)
Record: 42-19-10
Poäng: 94
Poängsnitt: 66,2
Gjorda mål per match: 3,14
Insläppta mål per match: 2,68
Powerplay: 24,3%
Penalty kill: 79,3%
Colorado Avalanche
Colorado skuggade St. Louis i toppen av Western Conference – med en match mindre spelad befann man sig bara två poäng bakom Blues vid uppehållet. Vid första anblick låter det kanske inte orimligt med tanke på Avalanches fire power, men det var ett skadedrabbat Colorado i mars.
Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen, Nazem Kadri och Andre Burakovsky gick alla skadade under den perioden och Rantanen har exempelvis missat flera matcher vid två olika tillfällen. Ett rivstartande Colorado där nyckelspelarna har hunnit återhämta sig kan bli något extra.
Bästa poängplockare: Nathan MacKinnon (93)
Bästa målskytt: Nathan MacKinnon (35)
Poängbästa back: Cale Makar (50)
Förstamålvakt: Philipp Grubauer (91,6 Sv%)
Record: 42-20-8
Poäng: 92
Poängsnitt: 65,7
Gjorda mål per match: 3,37
Insläppta mål per match: 2,71
Powerplay: 19,1%
Penalty kill: 81,4%
Vegas Golden Knights
Vegas var missnöjda med Gerard Gallant och sparkade honom något oväntat i januari. När det skedde var Golden Knights ligans 17:e bästa lag. Men i samband med Peter DeBoers intåg har Vegas fått upp farten. Från den 15 januari och framåt är det enbart tre lag som har varit bättre än Vegas.
Målvaktsspelet har varit ett problem under säsongen, där Marc-Andre Fleury får ta ett visst ansvar för Gallants öde. Den osäkerheten gjorde att Vegas gick efter Robin Lehner vid trade deadline och nu står man alltså inför ett slutspel med två potentiella förstamålvakter. Noterbart är också att både Mark Stone och Max Pacioretty drogs med skadeproblem vid uppehållet, men ska vara redo nu.
Bästa poängplockare: Max Pacioretty (66)
Bästa målskytt: Max Pacioretty (32)
Poängbästa back: Shea Theodore (46)
Förstamålvakt: Marc-Andre Fleury (90,5 Sv%)/Robin Lehner (94,0 Sv%)
Record: 39-24-8
Poäng: 86
Poängsnitt: 60,6
Gjorda mål per match: 3,15
Insläppta mål per match: 2,94
Powerplay: 22,0%
Penalty kill: 76,6%
Dallas Stars
Tack vare ett bättre poängsnitt knep Dallas den sista topp-4-platsen i Western Conference före Edmonton, som hade en bättre poängskörd. Allt har däremot inte gått helt smärtfritt för Stars under säsongen. I december fick Jim Montgomery lämna som head coach under uppmärksammade former och flera nyckelspelare har underpresterat.
Vare sig Tyler Seguin, Jamie Benn, Alexander Radulov eller nyförvärvet Joe Pavelski nådde förväntade nivåer. Istället är det ett utomordentligt fint målvaktsspel som har lagt grunden i Dallas. Ska man ta sig långt i slutspelet vill det nog däremot rimligtvis till att de offensiva stjärnorna kliver fram igen.
Bästa poängplockare: Tyler Seguin (50)
Bästa målskytt: Denis Guryanov (20)
Poängbästa back: Miro Heiskanen (35)
Förstamålvakt: Ben Bishop (92,0 Sv%)
Record: 37-24-8
Poäng: 82
Poängsnitt: 59,4
Gjorda mål per match: 2,58
Insläppta mål per match: 2,52
Powerplay: 21,1%
Penalty kill: 79,7%
---
Spelschema
2 augusti:
Philadelphia-Boston
St. Louis-Colorado
3 augusti:
Washington-Tampa Bay
Dallas-Vegas
5 augusti:
Tampa Bay-Boston
Colorado-Dallas
6 augusti:
Washington-Philadelphia
Vegas-St. Louis
8 augusti:
Philadelphia-Tampa Bay
Vegas-Colorado
9 augusti:
Boston-Washington
Dallas-St. Louis
---
Ytterligare djupdykande införmaterial kommer i takt med att vi närmar oss slutspelet.

NHL Allmänt
2020-07-23 17:00
Förutsättningarna inför topp-4-serierna
Det här gäller för seedningsmatcherna i Eastern respektive Western Conference.

Niclas Viberg
niclas.viberg@svenskafans.com
@NiclasViberg