2022-10-29 16:00

Charlton - Ipswich
4 - 4

Charlton – Ipswich 4–4

Lördagens hemmamatch slutade oavgjort men bjöd på sagolika scener som aldrig kommer lämna minnet. 0-1 i halvtid blev till 2-2 under ordinarie tid och sedan 4-4 efter tilläggstid, varav The Addicks hämtade upp två tvåmålsunderlägen och George Dobson kvitterade i matchens absoluta slutskede.

Ben Garner hade haft lite att pyssla med sedan tisdagens bedrövliga resultat (0-2) i hemmamatchen mot dåvarande jumbon MK Dons. Ryan Inniss drog på sig två gula kort i matchens andra halvlek och var därmed avstängd, vilket lämnade en lucka i mittförsvaret där han allt som oftast befinner sig från start. Ersättaren blev nyförvärvet Terell Thomas som agerat tredjeval på bänken under den senaste tiden. Sam Lavelle återkom i matchtruppen på grund av detta och tog Thomas plats på bänken.

Formationen såg ut att vara den numera implementerade 4-4-2 strukturen, men kunde också vid stunder se ut som en 3-4-3 på grund av spelarvalen. Fem försvarsspelare ingick bland annat i startelvan med Sean Clare, Terell Thomas, Eoghan O’Connell, Steven Sessegnon och Mandela Egbo i den mer framskjutna positionen som högerytter. Joe Wollacott var såklart valet som målvakt. På mitten syntes George Dobson och Scott Fraser centralt, medan Charlie Kirk utgick från vänster och fick Jayden Stockley i en tvåa längst fram med Jesurun Rak-Sakyi.

I offensivt balanserade Ipswich valdes en 3-4-3 och trots gott om forwards på planen, så fanns det ytterligare ett gäng etablerade spelare utanför. Eller lyssna bara på namn som Marcus Harness, Freddie Ladapo och Kyle Edwards. Viktigt för dem var också att kaptenen Sam Morsy var tillbaka och utgick från sin vanliga mittfältsposition.

Det här lär först och främst handla om alla mål som kom till och så får det också vara när en match slutar 4-4. Men tro det eller ej, första halvlek kom att bli målsnål i sammanhanget. Det kunde börjat bra när Ipswichs annars så stabile målvakt Christian Walton spelade tokigt och gav Jayden Stockley en möjlighet. Walton räddade dock upp sina egna besvär och lät nollan bestå för ett tag.

Charlton började annars matchen bra. Passningsspelet fungerade i vanlig ordning och det syntes att man kunde möta ett bra Ipswich på många punkter. Dessvärre skulle olyckan hinna vara framme vid två tillfällen under första 45 och det fick rytmen att komma av sig ganska rejält. Redan efter en kvart fick Mandela Egbo kasta in handduken på grund av skada och Albie Morgan ersatte som högerytter. Ett tungt bakslag för Egbo som vi inte vill ska bli långvarigt frånvarande igen. Precis innan halvtid var det dags igen. Lagets främsta konstant den här säsongen – Eoghan O’Connell – gjorde vad han skulle när han avstyrde ett Ipswichläge i sista stund, men gjorde sig illa i situationen och tvingades till marken på grund av någon form av knävrickning. Oroväckande på alla sätt att se O’Connell lunka av och därmed fick Sam Lavelle kastas in i en nu helt osynkad försvarslinje.

Typiskt nog skulle det inte räcka med bakslag i form av skadorna utan Ipswich tog också ledningen precis innan halvtidsvisslan. Ryan Edmundson slet sig fri från markeringen på en hörna och fick en tillräcklig nickskarv inifrån målområdet för att ställa chocka Wollacott i målet och fixa 0-1 (45-3) till bortalaget.

Med tanke på att slutresultatet redan är avslöjat så är det klart att det i andra halvlek skulle bli åka av. Ipswich skulle inledningsvis fortsätta vara lyckosamma resultatmässigt. Efter lite mer än fem minuter in i halvleken tilldelades Ipswich en mycket tveksam frispark utanför Charltons straffområde och kunde i andravågen som uppstod i misslyckandet av den få in ett inlägg som Tyrecce John-Jules nickade in från nära håll till 0-2 (52). Händelsen innehöll mer drama då Ben Garner var missnöjd med domarens insats i flera avseenden i relation till det andra målet. Frisparken var billig och den gav dessutom Dobson en varning. Sedan stod John-Jules i misstänkt offsideposition vid målet genomförande, vilket var tillräckligt för att av förklarliga skäl få Garners topplock att gå. Championshipdomaren Josh Smith levde inte upp till sina meriter och svalde inte kritiken från Garner utan visade ner honom till katakomberna. Charltonsupportrarna stod bakom Garner i kritiken och mottog flera gestikulerande påhejningar från Garner för att veva igång trycket på arenan ytterligare.

0-2 underläget fick den återstående ledningen på bänken att agera. Scott Marshall höll i trådarna efter Garners utvisning och slängde nästan omedelbart in Chuks Aneke och Corey Blackett-Taylor med halvtimmen ordinarie matchtid kvar att spela. En minut tog det sedan erövrade uroxen Aneke boll på högerkanten och bröt sig loss genom att ta fart som bara han kan. Ett inlägg placerades bortre ytan av straffområdet och Blackett-Taylor mötte upp ett direktskott som Walton reflexräddade med en benparad. Detta dock bara tillfälligt, för returen landade rakt på en påfyllande Rak-Sakyi som rakade in reduceringen till 1-2 (63). Kvitteringen lät sedan vänta till 77:e minuten men den skulle ha sina likheter. Scott Fraser krigade till sig boll på mittplan och startade direkt igång ett anfall genom att sätta Aneke i spel. Därifrån fördelades den ut till Blackett-Taylor som satte fart ute till vänster och bröt in med ett skott mot förstastolpen. Walton var imponerande nog med på även detta skott men kunde likt tidigare inte hålla bollen i sin ägo. Räddningen gav upphov till en retur och nu var det Albie Morgan som offrade sig för att peta in 2-2 (77) i mål.

Läget var alltså utjämnat när vi nu rör oss mot den på tavlan kommunicerade sex minuter långa tilläggstiden. Charlton hade fram tills detta bitvis imponerat spelmässigt offensivt men uppträtt väldigt skakigt defensivt. Ett resultat hade räddat genom en upphämtning och 2-2 hade fått ses som ett bra resultat mot ett erkänt bra Ipswich. Nu såg det dock ut som att Ipswich skulle visa sig vara nivån tyngre när tiden fanns för ett avgörande. En ny trio anfallare hade bytts in med 20 minuter kvar och det var tillräckligt för Freddie Ladapo att visa sin klass. Han mottog ett uppspel centralt och kunde använda sin styrka felvänd för att göra sig rättvänd i kamp med Lavelle och placera in 2-3 (90+1) bakom Wollacott. Ett blytungt mål att släppa in men det kändes bara typiskt att Ipswich symptomatiskt skulle visa sig strået starkare i det här skedet av matchen. Med två minuter kvar av tilläggstiden blev det sedan 2-4 (90+4) när Ipswich enkelt spelat sig igenom centralt och Sam Morsy sköt in ett distansskott till vänster om Wollacott.

Inte fanns det mycket att hurra över nu och många Charltonsupportrar började ställa sig upp för att köa mot utgångarna. En del hann nog ut en bit och några stod med ryggen mot planen när Charlton skapade sig en frispark nästan direkt efter avspark. Morgan svepte in ett frisparksinlägg mot bortre delen av straffområdet och Blackett-Taylor mötte upp ännu en gång med vad som denna gång blev ett inspel. Mitt framför mål befann sig nu Terell Thomas och mittbacken stod för ett tap-in mål i sitt blott andra ligaframträdande för Charlton. 3-4 (90+6) och en minut kvar att spela enligt uret. Mer tid fanns dock att tillgå på grund av de utdragna målfriandena och för att Ipswich genomfört ett defensivt byte (Richard Keogh) vid Ladapos ledningsmål. Charlton skulle därmed i sin iver och brådska hinna bli av med bollen och misslyckas i sina uppspelsförsök vid ett par tillfällen, innan Clare kunde sätta upp en boll på en felvänd Chuks Aneke. I situationen tidigare hade Thomas avstyrt ett Ipswichläge med en precis glidbrytning i eget straffområde. Aneke gjorde sig rättvänd genom sin enorma styrka, tog yta framåt och vände över till vänsterkanten. Sessegnon, Fraser och Morgan bytte bollägare under kort tid för att sedan få se den sistnämnde svepa in ett nytt inlägg mot bortre delen av straffområdet. George Dobson hade tagit sig in i straffområdet och vann lite förvånande sin nickduell över en Ipswichförsvarare. Nickavslutet blev dessutom till en perfekt bollbana och båge över Walton, som inte kunde avstyra 4-4 (90+9). Ett vilt firande tilltog till en exploderande ljudvolym av jubel och matchen var strax därefter slut

Efter match
Ja, det finns mycket som kan sägas och skrivas om det här. Det är svårt att tro att man kommer få vara med om något liknande. Fyra mål på stopptid och den utveckling som det medförde får liksom euforin i en vanlig helgomgång i League One att framstå som en VM-final där och då. Då är det svårt att inte gilla fotboll och det fick vid tillfället till och med min helt ointresserade kompis att leva upp mer till en fotbollsmatch än vad han någonsin gjort.

På grund av matchens många ansikten blir det svårt att göra någon holistisk bedömning. Charlton är helt ok i början av matchen men råkar ut för tunga skador som på ett märkbart sätt försvagade de defensiva leden mot ett av säsongens tuffaste motstånd. Defensivt är Charlton inte bra i den här matchen – vilket fyra insläppta talar sitt tydliga språk kring. Lavelle var direkt svag i sitt inhopp och ytterbackarna hade det under stora delar svårt att stänga av sina hot. Sedan är det starkt att hämta upp det första 0-2 underläge som uppstår. En poäng känns där och då inte helt fel mot ett starkt motstånd som under större delen av matchen också kändes bättre i flera situationer. Därför kändes det ganska typiskt att tilläggstiden fick utveckling som innebar 2-4 till en början.

Men ska aldrig gå tidigare från fotbollsmatcher för spelet lever sitt eget liv – det har nästan aldrig blivit tydligare. Charlton såg av förklarliga skäl slagna ut vid 2-4 men kunde på något sätt få in en reducering och slutligen även kvittering. Jag har ingen aning när något liknande senast hände i fotbollsvärlden, eller om det ens har gjort det. Upplevelsen är i alla fall något man kommer bära med sig resten av livet.

Omgångens poäng
3p – Albie Morgan: Svårt att blunda för att Albie gör ett mål och ligger bakom de två målen på tilläggstid genom sin känsliga högerfot. En svårslagen insats från någon som inte ens startade matchen. Har haft svårt att spela in sig i startelvan under de senaste veckorna men har en höjd som är direkt matchavgörande när han når den.

2p – Chuks Aneke: Ingen poäng i den här målglada matchen för Aneke, som blev inbytt med halvtimmen kvar. Men ingen annan kan bättre symbolisera vikten av vändningen som laget står för. Detta enorma kraftpaket gav tyngd till offensiven och gjorde i flera stunder vad han ville med sina motståndare, oavsett hur många han hade runt sig.

1p – George Dobson: Tack för kvitteringen. Tack för minnet.

Charlton:  Wollacott; Clare, O’Connell (Lavelle 43), Thomas, Sessegnon; Egbo (Morgan 14), Dobson, Fraser, Kirk (Blackett-Taylor 63); Stockley (c) (Aneke 62), Rak-Sakyi
Ej använda avbytare: MacGillivray, McGrandles, Payne, Blackett-Taylor, Aneke

Ipswich: Walton, Donacien, Woolfenden, Edmundson, Burns (Keogh 90+3), Ball, Morsy (c), Davis, Chaplin (Harness 71), Jackson (Edwards 71), John-Jules (Ladapo 71)
Ej använda avbytare: Hladky, Vincent-Young, Humphreys

Mål: Ryan Edmundson 0-1 (45+3), Tyreece John-Jules 0-2 (52), Jesurun Rak-Sakyi 1-2 (63), Albie Morgan 2-2 (77), Freddie Ladapo 2-3 (90+1), Sam Morsy 2-4 (90+4), Terell Thomas 3-4 (90+6), George Dobson 4-4 (90+9)
Domare: Josh Smith
Publik: 16,625 (3,139 från Ipswich)