Chelsea vinner FA-Cupen för tredje året i rad
Sam Kerrs facit på Wembley är jämförbart med en viss ivorian. Chelsea through and through.

Chelsea försvarade sin FA Cup-titel för tredje året i rad under söndagseftermiddagen. Uppstickaren Manchester United var under långa stunder det bättre laget, men matchens enda mål gjordes av – vem annars – Sam Kerr. Nu återstår bara en inhemsk titel för att göra bokslut denna säsong.

Wembley var enligt uppgifter slutsålt inför denna cupfinal, i slutändan tog sig 77 390 personer in på rätt sida vändkorsen. Den maffiga inramningen höll på att resultera i en drömstart för Manchester United, när Leah Galton rullade in bollen bakom Berger innan matchuret ens hunnit visa 30 sekunder. I denna final fanns dock VAR till hjälp och visade att yttern var på fel sida offsidelinjen, och målet dömdes bort. De röda djävlarna från nordväst intensiva start fortsatte sätta sin prägel på matchen och de regerande mästarna hade stundtals svårt att ta sig in på offensiv planhalva.

Chelseas spel i första halvlek bestod mestadels av hoppfulla långbollar i riktning mot Kerr och James, men de rödklädda försvararna var allt som oftast först på plats för att samla upp dessa. Med omkring tre minuter kvar av halvleken fick dock Chelsea en längre period med bollen. Ett inlägg slogs in på chans mot straffområdet, där James tvingade sig in framför sin markör. Superlöftet fick huvudet på bollen, som tog en något oäven bana, vilken ställde Earps. Englands burväktare hann dock reagera i tid för att med hjälp av stolpen få iväg bollen. 0-0 stod sig till pausvilan.

Chelsea har haft ett tufft schema på sistone, dels tack vare spel i Champions League, dels tack vare uppskjutna matcher i WSL som minimerat vilan mellan matcherna. Kanske var det del av förklaringen bakom Chelseas tungrodda start på finalen. I den 57:e matchminuten agerade Emma Hayes för att få till en scenförändring. Melanie Leupolz och Jessie Fleming klev av. In kom Sophie Ingle och Pernille Harder. Den sistnämnda har varit i fantastisk form sedan återkomsten för några veckor sedan och visade direkt hur spelsugen hon var.

Harder blev direkt involverade i flera omställningar och halvchanser, precis den vitamininjektion som Chelsea behövde. Drygt tio minuter efter att hon äntrat planen skulle danskan bli avgörande för utgången av titelfajten. Ingle hittade Reiten, vars väl avvägda djupledsboll skickade iväg Harder ute till höger. Harders inlägg var perfekt avvägt, mellan den hemåtjobbande United-backlinjen och dess målvakt, och vid den bortre stolpen mötte Kerr passningen med en distinkt yttersida. Earps var chanslös och Chelsea hade 1-0! Får vi en bakåtvolt på det? Det fick vi!

Med tio minuter kvar av ordinarie tid var Kerr oerhört nära att själv få agera framspelare sedan hon gjort bort sin markering ute till vänster. Hennes låga inspel hittade Ingle, som i gyllene läge skickade sitt avslut högt upp på Wembleys läktare. Jess Carter och Kadeisha Buchanan introducerades för att bevaka ledningen, byten som kom att bli livsviktiga. Domaren hittade sex tilläggsminuter i den andra halvleken. För det mesta kunde Chelsea slå iväg bollen och fördriva tid på offensiv planhalva, men i den allra sista tilläggsminuten kom så forceringen. Inlägget från Chelseas vänsterkant missbedömdes av Berger, som dock räddade andrabollen. Där och då var situationen dock inte utagerad, men Buchanan fanns på plats för att slå undan. Kort därefter kom så den välkomna visslan från domarens pipa. Chelsea vinner sin femte FA Cup-titel, varav de tre senaste kommit i följd! Up the Chels!

TV: Chelsea vinner FA-cupen för femte gången – Kerr matchhjälte