Chris Davies ny manager för Birmingham
Chris Davies [till vänster] har jobbat länge med Brendan Rodgers i flera klubbar.

Chris Davies ny manager för Birmingham

Efter några veckor av ovisshet kunde Birmingham City offentliggöra sitt val av ny manager och det blev en helt oväntad person som länge funnits som Nr 2 bakom Brendan Rodgers i Liverpool, Celtic och Leicester och nu senast som assisterande manager i Tottenham vid sidan av Ange Postecoglue.

Tony Mowbray meddelade i slutet av maj att han inte kommer att kunna fullgöra sin uppgift som manager för Birmingham City, som åkte ned till League One förra säsongen. Hans assisterande manager Mark Venus avgick också tidigare denne vecka.

Ägarna i Knighthead Capital, med Tom Wagner i spetsen, och med förre NFL-legenden Tom Brady som Wagners ”sidekick”, säger att de har haft kontakter med 40 olika managers, och spekulationerna har varit många om det skulle bli Alex Neil, Liam Rosenior, Paul Higginbottom, Frank Lampard, Gary Rowett, Steve Bruce, Mike Williamson, Will Still, David Wagner eller till och med Ashley Cole, som var Wayne Rooneys val som assisterande coach.

Tom Wagner och VD Garry Cook var naturligtvis väldigt måna om att inte göra om samma katastrofala misstag som gjordes i oktober förra året när Wayne Rooney togs in som manager för att efterträda den populäre John Eustace som sparkades trots att laget då låg på play-off-plats i Championship. Rooneys misslyckande ledde till att Birmingham City åkte ur Championship, trots att Gary Rowett försökte rädda laget kvar i slutskedet av den gångna säsongen.

Birmingham Citys supportrar har varit otåliga de senaste veckorna och det är faktiskt imponerande att Knighthead lyckades med att de inblandade kunde hålla tyst om den manager de till slut hade valt.

Det blev den 39-årige Chris Davies, som nu fått ett fyraårskontrakt med klubben, vilket visar på att ägarna vill inte bara att han ska ta klubben upp till Championship utan även till Premier League.

Chris Davies, som är från Wales, spelade fotboll som ung för Reading, men blev skadad som 19-åring och spelarkarriären blev förstörd. Men han utbildade sig som coach och fick olika jobb med Leicester City samt klubbar i USA och Nya Zeeland. År 2010 fick han ett jobb som analytiker i Brendan Rodgers team i Swansea.

Davies följde med Rodgers till Liverpool 2012 där han skulle specialisera sig på att analysera motståndarlagen. År 2016 blev han assisterande manager till Rodgers i Celtic och hade några väldigt framgångsrika säsonger där innan han 2019 åter igen följde med Rodgers till Leicester City. I juni förra året blev han assisterande coach till Ange Postecoglue i Tottenham.

Det är väldigt tydligt att Birminghams ägare nu försöker kopiera vad Ipswich gjorde när klubben utnämnde Kieran McKenna som manager. Han var assisterande manager i Manchester United när Ipswich kom med lockropen efter att ha varit alldeles för länge i League One. Första säsongen för McKenna gick sisådär, klubben hamnade på en elfte plats. Men sedan blev det full fart och Ipswich gick direkt från League One promotion till Premier League förra säsongen.

Om Chris Davies är den rätta personen för Birmingham återstår att se. Men han är ett mycket intressant namn och det kommer att bli kul att följa klubben under sommaren.

KRO


 

Jan Hökerberg2024-06-07 13:18:00
Author

Fler artiklar om Birmingham