Dagen efter: Framtiden oroar
Eric Dier fick plötsligt chansen, och mer speltid lär det bli efter skador och utvisningar.

Dagen efter: Framtiden oroar

Tottenham förlorade med 4-1 efter en väldigt annorlunda match. Spurs tog ledningen, men vi fick se dubbla utvisningar för Spurs och vad som kändes som rekordmånga och långa VAR-granskningar. Axel Sandbreck svarar på några aktuella frågor.

1. Spurs förlorade med 4-1 efter två utvisningar hemma mot Chelsea. Vilken är din känsla så här efteråt?

- Att förlora med 4-1 mot näst värsta rivalerna är såklart en stor besvikelse men trots det kände jag stolthet efter matchen. Tottenham stod upp på ett oerhört imponerande sätt och man fortsatte spela sitt spel även fast man var två man mindre, vilket jag har stor respekt för. Trots att vi inte längre toppar tabellen, vi nu tagit vår första förlust för säsongen och att vi enligt många blivit förnedrade av en av våra värsta rivaler, var jag inte nedstämd efter matchen. Jag var snarare glad för att vi visade karaktär och att det modiga, riktiga Tottenham verkligen är tillbaka efter fyra tunga år. 


2. Tottenham spelade med en väldigt hög backlinje trots att båda mittbackarna tvingats utgå och Eric Dier kommit in. Var det verkligen rätt att bjuda på sådana ytor?

- Anges taktik med två utvisningar var något helt nytt, ingen har sett det förut, det såg helt bisarrt ut. Därav har det fått en del kritik men det var samtidigt riktigt häftigt. 

Uppenbarligen fungerade inte den höga backlinjen. Den hade nog fungerat bättre med Van de Ven där men Dier och Höjbjerg hade ingen chans att hänga med när Sterling och Jackson väl tajmade sina löpningar väl. Chelsea-spelarna sprang offside och missade mycket samtidigt som Vicario gjorde en jättematch men det var oundvikligt att bollen skulle trilla in förr eller senare. Så det föll inte särskilt väl ut men jag tycker ändå att det var rätt beslut.
När man är två man mindre mot ett topplag är man dömt att förlora oavsett hur man spelar. Vi kommer aldrig få veta hur matchen hade slutat om Tottenham valt att backa hem med 8 spelare i egen box men Chelsea hade förmodligen skapat chanser ändå och Spurs hade inte kunnat kontra och spela som de gjorde med bollen. Igår skapade de chanser, Dier hade en boll i mål, Bentancur missade från en meter och Son hade ett superläge i slutminuterna. Alla vid ställning 1-2. Det hade kunnat gå, vi hade kunnat få med oss en poäng men igår var inte vår dag.

Detta kanske låter konstigt men jag ser hellre att vi förlorar med 4-1 genom att vi spelar vårt eget spel än att vi förlorar med 2-1 genom att backa hem, ge bort bollen, spela tråkig fotboll och inte skapa någonting. Vi må ha förlorat igår och den höga backlinjen var kanske en anledning till det men vi förlorade med vår ära i behåll, vi förlorade “playing the Tottenham way”. 


3. Två utvisningar gör skillnad. Hur tänker du kring Cristian Romero och Destiny Udogie?

- Vissa kanske vill skylla förlusten på Anges taktik men ska någon beskyllas så är det Romero och Udogie. Båda röda korten var såklart helt idiotiska och det kostade oss matchen vilket är oerhört frustrerande. 

Romeros vårdslöshet är knepig, den känns oerhört onödig och det kan kosta laget dyrt vilket det gjorde igår, så det är lätt att säga att det är något han måste jobba bort. Samtidigt är hans aggressivitet och riskfyllda spel en del i varför han är så bra. Frågan är om man verkligen kan plocka russinen ur kakan när det kommer till Romero. Jag tycker att han borde kunna slipa bort den här onödiga vårdslösheten och lära sig att inte gå över gränsen men det är inte så enkelt som många vill få det att framstå.

Udogies andra gula är såklart också jättedumt. Bollen är på väg bort från mål och den största faran är över men ändå går han in och chansbryter. Han är dock ung och det är väl sånt som händer så jag tycker inte att han borde hängas för mycket. 

Denna krönikan har varit väldigt positiv men nu oroar jag mig för framtiden. I nästa match är Udogie avstängd, sedan går vi in i ett tuffare schema och då gör vi det utan Romero som är avstängd i ytterligare två matcher och utan våra två viktigaste spelare som är skadade båda två. Med Ange Postecoglou vid rodret tvekar jag dock inte på att vi kommer fortsätta spela vårt spel och hoppet lever även fast den där ligatiteln känns ganska körd.

Spursredaktionen2023-11-07 13:23:00

Fler artiklar om Tottenham